Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (301)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Dříve než jde Nikča spát, Nikča spát, Nikča spát, Colin si s ní hraje rád, hraje rád, hraje rád. Udělá z ní chuděru, chuděru, chuděru, to všechno pro nevěru, jen pro nevěru." Atmosféra by se dala krájet od začátku do konce, Nikča zase řezat od vidim do nevidim, Colin byl se svou šišlavou aristokratickou britskou mluvou dobrej i v neobvyklé roli, ale náboj vystřelený rejžou jakoby zpomalily sedačky přede mnou a moje srdce tak zůstalo ledově klidné. (Wellington, NZ) ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nicole je tak nesympatická, že jí člověk Colina skoro přeje, logika nekulhá, ani neleze po čtyřech, prostě se odstěhovala do Humpolce, konec je pomalu a bolestivě pitomý a mně připadal i děsivý (zjevit se něco takového u mého lože, strčím hlavu do pračky a pořídím si další amnézii), postavy se chovají úplně nepochopitelně. Manželka má divnou poruchu, manžela tak oddaného, až je to divné, kamarádku, co se chová divně, dost divného psychiatra a přepálené střípky vzpomínek. Naštěstí má jako dobrá hospodyňka žehličku vždy po ruce… Pozitivem je obsazení Firtha, kterého mám tak dobře zafixovaného jako veterána romantických omáček, že mě jeho proměna nepříjemně zaskočila. Dojem mi ale kazil nejasný pocit, že si hlavní dvojice hodně nesedla. Každopádně, jakkoli je příběh nepravděpodobný, znovu mi připomněl, jak je důležité míti deník. Dokud si ještě něco pamatuju. ()

Reklama

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Jak už to bývá, knižní předloha byla lepší. I když mě film vyloženě nenudil a bylo tam opravdu pár skvělých momentů a lekaček, tak závěr to zabalil úplně. Vlastně je to ideální manželka. Ráno se jí vysvětlí během chvilky vo co de. Na nástěnku se jí napíše seznam úkolů co má udělat, aby se doma nenudila. No a když to pán domu večer trochu přežene s chlastem, či sexem, tak si druhý den nic nepamatuje... ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

50x a stále nuda. Nevěřil bych, že film, ve kterém je tak úžasný trojúhelník (Kidman-Firth-Strong) dokáže člověka nestrhnout, ba co víc- nudit. Námět jako takový je sice už docela otřepaný, ale mít to pod palcem někdo zručnější, mohl se z toho vyklubat celkem mrazivý thriller. Takhle jen zůstane pachuť na patře, že takové herecké elity tu vlastně nemají co hrát. Ovšem pokud si chcete přepočítat knížky na poličce, zamyslet se, jestli je přerovnat spíše podle roku vydaní anebo raději podle barev, tak Before I Go to Sleep poslouží výtečně ;-) ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Prvú polovicu filmu som sa divil nad tým priemerným hodnotením filmu, no potom som to pochopil. Príbeh mal spočiatku skvelý spád s viacerými pochybnosťami ohľadom osôb, ktoré sa okolo Christine vyskytovali a ovplyvňovali ju. No v jednej chvíli začalo byť všetko už príliš jasné a celý film stratil to svoje psychologicko-mysteriózne čaro, ktoré malo doposiaľ. Záver bol dosť slabučký, a napokon po tom počiatočnom pozitívnom dojme musím uznať rovnako ako mnoho ďalších, že to bol len obyčajný priemer, hoci s prvotriednymi hereckými výkonmi. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Autorem předlohy je S. J. Watson, vystudovaný fyzik, který vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích, kde se zabýval audiologií. V rámci "The Faber Academy", série kurzů nezávislého britského vydavatelství Faber and Faber, absolvoval kurz "Writing a Novel" a přestože je román "Dřív než půjdu spát"  jeho prvotinou, všiml si ho hned po vydání Ridley Scott, producent filmu. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama