Patricia RiggenKamera:
Checco VareseHudba:
James HornerHrají:
Antonio Banderas, Rodrigo Santoro, Juliette Binoche, James Brolin, Lou Diamond Phillips, Mario Casas, Cote de Pablo, Jacob Vargas (více)VOD (1)
V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)
Špína, panika, bezmoc, stísněnost, strach. To všechno se ke mně dostávalo jen velmi zřídka, o horníky jsem se nebál, emočně to nedolehlo, jak mohlo. Je to třikrát škoda, protože příběh masivního důlního neštěstí v podobě zavalených Chilanů tehdy sledoval každý. Režisérka se snaží upozornit na fakt, že v dolech ročně umírající tisíce lidí, zároveň se pokouší vytřískat co to jde z nedávného dramatu, který obletěl celý svět. Z úvodu se jí to daří, pak to má sestupnou tendenci. ()
,,PRAVDĚPODOBNOST JEJICH ZÁCHRANY JE 1%…“ /// Hornickej snímek. Seznamovací rychlovka (takže žádný srdceryvný plkání a vymejvání mozků sladkejma dětičkama…) a šup do autobusu směr důl San José. Pak už je to klasika – hamižnej vykořisťovatel, dobromyslnej politik a parta chlapů v díře. Tiky v ksichtech příbuzných, jihoamerickej smysl pro zodpovědnost, ale žádný hornický plačky a vykonstruovaný dramata. Stojí to zavidění, i když zrovna žádnýho horníka neznáte (Verbal se nebočítá!). Podmínkou není ani důl vlastnit. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Knihu "Deep Down Dark: The Untold Stories of 33 Men Buried in a Chilean Mine, and the Miracle That Set Them Free", kterou v roce 2014 napsal Héctor Tobar, jsem nečetl. 3.) Zjistím, že když z vrchu padá bagr, je něco špatně. 4.) Nikdy jsem se neradoval z vrtáku. 5.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()
Musím říct, že si tento příběh horníků z Chile dokonce pamatuji. V dnešním filmovém průmyslu byla tudíž jen otázka času, než se toho chytí nějakej šikovnej producent, který by z toho udělal solidní srdceryvný příběh s happyendem. A ano, opravdu se povedlo. Jméno tomu dělá vopelichanej Tonda Banderas a celé to klade důraz na pravdu, což jednoznačně oceňuji. ()
Námet (podľa skutočných udalostí) mal na to, aby vznikol strhujúci, mrazivý, pôsobivý film. To sa nestalo. Máme dočinenia s podpriemerným titulom, ktorý si v mojich očiach nezaslúži ani len tie 3*. Nie je to katastrofa, ale je to dlhé a z nejakého dôvodu mi to bolo nesympatické. Viac, než pozitívny udobrovák Banderas, ma zaujal starý dobrý (starnúci) Lou Diamond Phillips. Fajn záverečné titulky. Poteší snová pasáž s manželkami. ()
║Rozpočet $25miliónov║Tržby USA $12,192,123║Tržby Celosvetovo $24,900,000▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ zaujímavé obsadenie aj keď nie úplne využité v katastrofickej dráme, ktorá sa drží dosť na uzde, nemá patričný silný rozmach, škoda neponúkne nič na vrch /60%/ ()
- Španielsky herec Mario Casas v jednom interview spomenul, že sa rozplakal po tom, čo videl dokument o uväznených čilských baníkoch. (MikaelSVK)
- Pri poslednej večeri sedí pri stole 20 baníkov, pričom zavalených ich bolo 33. (fefee)