Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

Joges 

všechny recenze uživatele

Uf, tak tohle jsem si užil. Životopisný film zprvu nenápadně připomněl dokument. Po chvíli se však slušně rozjel, a tak jsem jen se zájmem koukal a hltal okamžik za okamžikem. Jasně, "Gagarin: Pěrvyj v kosmose" zaváněl ruským patosem a pompézností, snažil se ohromit jako vždy, ale já to tomuto historickému snímku spolkl i s navijákem. A proč? Scénář je velmi dobře napsaný a propracovaný, postavy jsou dobře zahrané, závěr pak dramaticky vrcholí. To vše je podbarveno nádhernou instrumentální a sborovou hudbou, námět hudby je hrdinský, jak jinak. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "To je dneska den, co hoši ! Takový ještě na planetě Zemi nebyl." ----- Jeden z těch výpravných příběhů, jejichž vnitřní síla se zdá být nevyčerpatelná ... a jejichž elementy jsou poskládány v kompaktní celek, který prakticky nelze nabourat zvenčí, protože veškeré výhrady a připomínky přestojí stejně jako loď Vostok 1 návrat do zemské atmosféry. Získal si mě lehce ... hned v prvních minutách. Nejspíš i proto, že jsem vždycky stála PŘI NĚM, při sedmadvacetiletém nadporučíkovi, který jako první ze všech lidí vzlétl do vesmíru. Snad pro jeho odvahu ... snad pro široký úsměv a upřímný pohled, které jsem vídala na fotografiích ... snad proto, že byl první. Splnil si velký sen - ten největší, bohužel právě proto už nemohl uhnout z předurčené cesty, která uhasila chlapeckou jiskru v jeho očích a všechno nadšení a odhodlání ... poté, co je dobrovolně předal celému světu. Tu nalajnovanou a nesmlouvavou cestu důrazněji připomněl jen jeden telefonát Nikity Sergejeviče Chruščova ... to když ho "potřeboval živého". Protože snímek respektuje realitu, ale zároveň chce především vzdát poctu svému hrdinovi - a zanechat jeho obraz čistý, prostý velmocenských politických hrátek, které mu předčasně zlámaly křídla ... ještě předtím, než tragicky zahynul. Prostřihy do minulosti nenásilně pootevírají dveře do světa, který ho formoval - a přibližují poměry, z nichž pocházel ... než se stal legendou, které patří čestné místo v pozemských dějinách kosmonautiky - a třeba i tam někde nahoře ... v nekonečném vesmírném prostoru mezi zářícími hvězdami - s dobrým výhledem na tu nejkrásnější Modrou planetu. ----- "Na nás zapomenou, ale jeho si budou pamatovat vždycky." ----- ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velkolepý úspěch sovětské kosmonautiky si zaslouží lepší film, než je tato nudná propagandistická sračka. 1) Film zcela odpovídá putinovské carské renesanci, kdy se to vhodné ze Sovětského svazu přejímá (například úspěch ve válce i ve vesmíru) a o tom nevhodném se nemluví (například Stalin, hladomor, genocida). Rozjásaný houževnatý Gagarin je dnes symbolem nezlomnosti ruského ducha (v popularitě prý předčí i Vysockého) a snímek tuto tezi představuje bez výhrad a bez zaváhání. V nezlomné jednotě strany a lidu kráčí sovětský lid ke světlé budoucnosti._____ 2) Zaujali mě mladí pěkní kluci. 27letý výborný a k tomu i přitažlivý Jaroslav Vladimirovič Žalnin (Jurij Gagarin), 27letý Vadim Sergejevič Mičman (German Titov), 32letý Danil Vorobjov (Grigorij Něljubov), 29letý Jevgenij Tkačuk (poručík) a mnozí další. Věk protagonistů uvádím k roku 2013._____ 3) Filmovalo se na Krymu (Bajkonur), v Tverské oblasti a v Moskvě._____ 4) Silně prodělečný snímek (náklady různé zdroje uvádí mezi 7 - 9,5 mil. USD) vydělal v Rusku něco přes 1 mil. USD._____ ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že jeden z největší technologický pokroků světa a brilantních mozků sovětských inženýrů, byl zastíněn politikou a propagandou SSSR. Na druhou stranu nebýt studené války a vzájemného soupeření dvou super velmocí, by jsme možná nikdy do vesmíru neletěli. Film o letcích a ne o propagandě, za to jsem rád i když to beru s rezervou. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Většina zdejších soudruhů s odporem konstatuje, že se jedná o zidealizovaný a propagandistický snímek blahořečící sovětský režim. Naneštěstí se tito Havlovo děti domnívají, že v Ruské federaci panuje jelzinovský režim, jež nevyplácel důchody, demonstroval svou sílu na náměstí Rudém a rozkradl zemi ještě více, než bývalý ministr financí, prezident a parťák kmotrů prof. Klaus. Skutečností je, že ruský lid se má za Putina nesrovnatelně lépe, vojenské přehlídky dále fungují (ale Američané svou sílu rovněž demonstrují napříč světem, to se ale příliš nereflektuje, protože to je pro dobru věc). Nemá cenu popírat, že ataky vůči demonstrujícím jsou stejně jako likvidování movitých Putinových odpůrců ideální. Proto přízvisko propagandistický je úplně mimo, kdyby toto tvrzení mělo platit, tak by propagandistickým filmem byl Hořící keř, Černý jestřáb sestřelen či Argo. Idealizace je vyhnána až do kýče, na stanu druhou se jedná o velké překvapení, jež zjevně muselo být financováno z řad Děripasků či Abramovičů, jelikož na efektech se vůbec nešetřilo. Impozantní hudební doprovod a emotivní konec v kombinaci se zobrazením jednoho z největších úspěchů lidstva vytváří vysoce kvalitní snímek, jež musí ocenit i zahořklý amerikanista. 87% ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)
  • Dĺžka filmu je 108 minút, teda toľko, koľko trval let Gagarina do vesmíru, jeho prelet okolo Zeme až po úspešný návrat Zem. (Marek1991)
  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)

Reklama

Reklama