Reklama

Reklama

Malý princ

  • Francie Le Petit Prince (více)
Trailer 1

Od Marka Osborna, režiséra Kung Fu Pandy, přichází první celovečerní animovaná adaptace slavného díla o přátelství, lásce a skutečném štěstí. Ústřední postavou je malá holčička, kterou se její maminka snaží připravit na skutečný svět dospělých. Její plán naruší trochu excentrický, leč dobrosrdečný soused, letec, který holčičce představí neobyčejný svět, jenž mu před dávnou dobou představil Malý princ. Ve světě, kde vše je možné, začne pro malou holčičku kouzelná cesta uvnitř vlastní představivosti, na které znovuobjeví své dětství a zjistí, že skutečně můžeme vidět jen srdcem. (A-Company CZ)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Závěrečné titulky jedou opačně, než je obvyklé, čteme je tedy zespoda nahoru, což může evokovat pohled vzhůru na hvězdnou oblohu, která je v pozadí. (oli009)
  • Režisér Mark Osborne se rozhodl udělat hlavní postavou filmu dívku v reakci na výzkum provedený Institutem Geeny Davis, zabývající se genderem v médiích (v orig. Geena Davis Institute on Gender in Media), který upozorňoval na genderovou nerovnost postav v animovaných filmech. (oli009)
  • Veškeré mluvené rádiové útržky, které ve filmu slyšíme, jsou ve skutečnosti citáty a úryvky z knihy. Například hned na začátku, když jede malá dívka (Mackenzie Foy) s matkou (Rachel McAdams) v autě, tak v rádiu mluví o tom, co je důležité pro dospěláky (bridž, golf, politika a kravaty). (oli009)
  • Ačkoli film produkovaly francouzské společnosti, nejprve byl napsán, natočen a nadabován v angličtině. Nicméně verzí, která byla následně promítána ve většině zemí společně s jejich lokálními verzemi je ta francouzská, natočená a nadabovaná až jako druhá v pořadí. (oli009)
  • V době uvedení filmu se jednalo o nejúspěšnější francouzský animovaný film všech dob. Celkem celosvětově vydělal téměř 100 tisíc amerických dolarů. (oli009)
  • Poznávací značka na autě, kterým jedou holčička a pilot na lívance, je STEX43, což je zkratka jména autora knihy „Malý princ“ Saint-Exupéryho a roku 1943, kdy byla kniha vydána. (MrAldridge)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. května 2015 na filmovém festivalu v Cannes. (Varan)
  • Název Werthova akademie (Werth Academy) ve filmu, je odkazem na spisovatele Léona Wertha, kterému Antoine de Saint-Exupéry věnoval knihu „Malý princ“. (ČSFD)
  • V knize Malý Princ navštívil 6 asteroidů (325, 326, 327, 328, 328 a 330). Jen 3 z nich byly ovšem ukázány ve filmu (325 - Král, 326 - Domýšlivec a 328 - Byznysmen). Zbylé 3 asteroidy byly jen ukázány na kresbách, které Letec dal dívce (327 - Pijan, 329 - Lampář a 330 - Zeměpisec). (LindaKola)
  • V celém filmu není ani jednou řečeno křestní jméno ani příjmení žádné postavy. Jen označení jako ,,Letec", ,,Král", nebo právě ,,Malý Princ". (LindaKola)
  • Když Malý princ čistí komíny, jedná se o odkaz na část knihy, nezmíněnou přímo ve filmu, podle ní princ na své planetě pravidelně vymetá sopky. (sg.sysel)
  • Mark Osborne původně na filmového Malého prince nechtěl ani pomyslet, tak nedotknutelná mu předloha připadala, nakonec však popřemýšlel a o půl roku později přišel s nápadem vytvořit kolem původního materiálu nový příběh, díky čemuž se na osud Malého prince může každý podívat očima malé dívky od vedle. (Zdroj: A-Company CZ)
  • Tvůrci ve filmu použili kromě 3D animace také techniku fázové animace ve formě papíru v kombinaci s keramickou hlínou, což umožňilo aplikovat na tváře akvarel. (Zdroj: A-Company CZ)
  • Hans Zimmer ve filmu nechal prodchnout hudbu zřetelně francouzskou náladou a představil písně francouzské zpěvačky a skladatelky Camille Dalmais. (Zdroj: A-Company CZ)
  • Filmaři se kromě Malého prince inspirovali i u Jacquese Tatiho a jeho klasických francouzských komedií Playtime a Můj strýček zesměšňujících svět dospělých. (Zdroj: A-Company CZ)
  • Režisér filmu Mark Osborne se přestěhoval s rodinou do Paříže jen proto, aby mohl na plátně převyprávět svou oblíbenou knihu, která mu kdysi zachránila milostný vztah. Knížku četl až jako dospělý, i tak ale pro něj znamená mnoho. Dala mu ji totiž jeho budoucí žena, v době, kdy oba studovali vysokou školu a snažili se udržet vztah na dálku. „Malý princ nás dal znovu dohromady," přiznává režisér. (Zdroj: A-Company CZ)
  • "Malý princ" byl oblíbená kniha Jamese Deana, který je jedním z hlavních idolů Jamese Franca - zde nadaboval Lišku. Franco hrál Deana v životopisném filmu James Dean (2001), za který získal Zlatý Glóbus. (BloodMax)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

18. Festival francouzského filmu

18. Festival francouzského filmu

10.11.2015

18. ročník Festivalu francouzského filmu proběhne v Praze (18.-25.11.), Brně, Českých Budějovicích a Ostravě (19.-25.11.) a Hradci Králové (23.-29.11.). Festival uvede dvanáct předpremiérových titulů… (více)

Reklama

Reklama