Reklama

Reklama

X+Y

  • Velká Británie X Plus Y (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nathan (Asa Butterfield) je matematický génius. Jenže jeho genialita mu brání v normálním životě. Má neustále problémy s okolím. Zejména je pořád v rozporu se svou matkou. Pod vedením nekonvenčního, anarchisticky vyhlížejícího učitele se přihlásí na Matematickou olympiádu, kde má soutěžit za Velkou Británii. Jenže jen cesta na soutěž mu přinese spoustu problémů k řešení. (Terva)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (92)

verbal 

všechny recenze uživatele

Dosadíme-li za X asociálního autistu a za Y splašenou čínskou kalkulačku, vyjde nám iritující páreček retardů a deduktivním důkazem dospějeme k hypotéze, že matematický génius není v podstatě nic jiného, než down, který umí rychle napočítat do nekonečna a jehož mysl prohlásí nějaký stejně nemocný mutant za brilantní. Je to film o vážných psychických poruchách, protože ta tak zvaná čistá matematika zahrnuje pouze pseudofilosofické žonglování s abstraktními entitami, kdy jeden ufon plácne nějaký zcela neprokazatelný, ryze neaplikovatelný, a tedy naprosto neužitečný blábol, no a banda mentálů s totžným postižením pak cukavě pokyvuje hlavami, neuroticky škube rukama a rozvíjí jej do absurdna, protože jim to tlumí autistické záchvaty. Prostě něco jako věřící. Každopádně, film je to velmi podobný tomuto, akorát ta amniocentézní selhání kromě obvyklého vzájemného oslintavání do toho navíc trochu binárně kalkulují, tahají za ocas Schrödingerovu kočku, prozpěvují si na tři sta desetinných míst zrepované Pí a polemizují, kolik vytrhat stonožce končetin, aby ideálně zapadla do dvanáctkové soustavy. Pokud tedy netoužíte každého neadaptabilního, malého, škaredého zmrda zadusit neprvočíselnou posloupností asymetrických polštářů a s gustem nerozkopáváte autistům osově souměrné hračky, jedná se o vcelku milou a zajímavou, byť kapku kýčovitou sondu mezi vyšinuté děti, u níž se nelze než sklonit před kástingem, kterému se podařilo nashromáždit na jednom místě až gynesovsky opulentní počet hrbatých, umaštěných, divně čumících mongoloidů s akutní akné a propadlými hrudníčky. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ide o dosť citlivý film, kde si človek tej komédie moc neužije, no skutočne je tu fungujúca dráma a máme tu postavy, ktoré je príjemné sledovať. Najviac ma asi na tomto filme brali momenty, keď sme videli ako sa Nathan snažil vyrovnať so smrťou otca a prebudiť v sebe city, ktoré ostali kdesi pochované pod škaredou autonehodou. A ak niečo tento film dokazuje, tak určite fakt, že sú veci, za ktoré sa oplatí bojovať viac než za lásku k matematike. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Krásný citlivý film, který není ušitý podle tradičního klišé (což některým zdejším komentátorům vadi:)) Já naopak jsem za to vděčná, a ačkoli jsem sama spíše nenadaný asperger, uznávám, že pro život je ono explicitně v názvu uvedené X+Y bezkonkurenčně nejzásadnější. Jednotlivým charakterům se povedlo, že mě něčím oslovily, něčím, co jsem sama zažila, ať je to Nathan, jeho matka nebo učitel Humphreys. Zmínky o hudební matematice a o kráse matematiky jsem ocenila a nastíněné příklady hrozily vtáhnout moji mysl do zapovězených rájů, kde je všechno včetně chaosu nádherné srovnané, krystalicky jasné a čisté. Kdyby toho ve filmu bylo víc, kdo ví, kam by se moje mysl zatoulala a zdali by se ještě vrátila:))) Film jsem našla díky Asovi, kterého miluju jako starej pedofil, protože už od jeho dětských let a nutno podotknout, že sice pořádně vyrostl, ale svůj bledě modrej bezelstnej kukuč neztratil. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál, má moje veškeré sympatie. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mi jednoduše vyrazil dech - lidské drama silné, jak jenom film s tématikou "lidského defektu" a rodinné tragédie může být ! Vypadá to, že nám roste další mladý herec, který má na to stát se opravdovou celebritou. Asa Butterfield zde kluka s autismem zahrál zcela uvěřitelně, na to, kolik mu je let, nemá problémy s celkovou stylizací se do osoby,jež nutně nemusí mít u ostatních pochopení. Opravu nádherná sonda do života nesmírně talentovaných mladých lidí, pro které se jejich obrovský talent může stát bohužel překážkou v životě.......................moje hodnocení = 9,5 z 10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená romance mezi mladistvými. Skvěle vybraní herci, i do dospělých rolí, zajímavé téma a zajímavé postavy. I když ke konci už mi to nějak převratné nepřišlo, do té doby mě to bavilo. S poslední scénou jsem ale neměl pocit naplnění. No jo, já se víc těšil na tu soutěž a na to, jak to dopadne. A to moc nedopadlo. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Anglii převážně v Sheffieldu a dále na Tchaj-wanu. (Terva)
  • Film byl převážně psán na motivy života matematika Daniela Lightwinga. (AAnubis)

Reklama

Reklama