Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)

(více)

Recenze (253)

wick 

všechny recenze uživatele

Zklamání...režisérsky nezvládnuto, natočeno v tónech až komiksu, některé scény chybí a nejsou vysvětleny, nesrovnatelně slabší než Polanského verze. ()

Marchellonzo 

všechny recenze uživatele

Myslím, že s určitostí mohu říct, že Macbeth je velmi temný film. Zvláště v první hodince atmosféricky exceluje na všech frontách a skvělý herecký ansábl tomu všemu dodává správný punc. Macbethovo váhání jestli zabít nebo nezabít krále a následný čin je zde zprostředkován velmi emotivně, kdy přesně pochopíte jak se asi Macbeth musel cítit. Po následné korunovaci už vše trochu zabíhá do nudnějších vod, ale nic co by se nedalo zvládnout. A když už nic můžete se pokochat krásnou skotskou krajinou, hypnotickou hudbou a bezchybnými hereckými výkony. Ke konci už to ale bohužel vše působí zdlouhavě a byl jsem rád, že už film skončil. Určitě je to ale velmi originální, atmosférický a technicky a herecky velmi precizní kousek hodný vidění. ()

Rodriguess 

všechny recenze uživatele

Fassbender vyborny ale to bolo asi vseko, asi by som mal menej ocakavat a potom by to bolo oK. Nie ze by to bolo nejak vyrazne zle natocene ale akoby tomu chybala energia. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Úchvatné ztvárnění. Nádherná výprava, krásné exteriéry, výborné herecké výkony. Jen se obávám, že ani v této podobě není klasika pro dnešní mladou generaci přijatelná. Možná těmi zpomalenými scénami, ale když se celá bitva změní v pomalý film, nedá se na to vůbec dívat. ()

Staple 

všechny recenze uživatele

Ooooo co to nevidí oko mé modravé. Michaela Fassbendera jakožto známého Macbetha společně s krásnou kamerou Adama Arkapwa. To nemůže dopadnout špatně. Bohužel, jediné co je na filmu dobré jsou tyto dvě věci. Celé to začíná jako nádherný velkofilm s krásnými lokacemi a silnými hereckými výkony. To všechno tam je po celou dobu, ale je tu to ale. Tempo filmu je prostě moc pomalé na to, aby udrželo diváka (teda minimálně mě) ve střehu a v napětí. Nepomáhají ani veršované dialogy nad kterými jsem si měl asi lámat hlavu, ale většinu jsem pochopil hned z prvního zaslechnutí a když ne tak to bylo něco ve stylu „Mám škorpióny v mé hlavě“ nebo něco takového a to mě v příběhu moc neposunulo. Nejradši bych dal hvězdy dvě, jenže akční sekvence jsou nasnímané s takovou ladností a precizností, že jsem nechtěl ani mrknout, aby mi nic neuniklo. Závěrečná bojová scéna je podle mě nejkrásnější filmový moment roku 2015. Celkově sem tedy spíš nasrán z nevyužitého potenciálu. Doufám že AC bude od pana Kurzela lepší a svižnější zážitek, protože další zklamání by mě možná i dohnalo k slzám. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Interpretovat Shakespeara je obtížné, protože k němu už mnozí mnoho řekli, vhodnější proto bude vyjádřit se pouze k povrchové struktuře, jíž se snímek pokouší odlišit od celé řady svých předchůdců. Hned na úvod tedy prohlásím, že se mi líbila celková stylisace výtvarná a kostýmní ve své snaze o (snad) historickou přesnost a přiléhavou syrovost včetně narudlého, velmi osobního závěru. Zbytek kouzla pochází z mlhavých skotských vřesovišť podbarvených minimalistickou, a přece nesmírně výraznou hudbou a ze stejně urputně neokázalých hereckých výkonů. Problém však nastává v okamžiku, kdy se na příběh podíváte jako na funkční celek a zaměříte se především na jeho tempo: V této kategorii snímek selhává a nedaří se mu vykřesat onu správnou jiskru zájmu ani napětí, a tak je vám po většinu času zcela lhostejné, čím se trápí mocichtivá královna a jakéto obličejové kreace Macbeth sám předvádí. Podobně rušivě působí i roztřesená kamera a režiserské libůstky typu zpomalující se bitvy a nenavazujících záběrů, což pohřbívá jak nadějnou obraznost, tak i klíčovou linii Shakespearovy myšlenky. ()

vinnetou500 

všechny recenze uživatele

Doháje...! Už se bojím jít letos do kina. Začalo to SW což bylo nejlepší. Od tý doby už se to jen zhoršuje.... Hudební podkres byl sice skvělej, stejně jako některý úchvatný záběry. Ovšem ten zbytek.. Dnešek mě jen utvrdil v tom, že zfilmovaným divadelním hrám moc neholduju. Jeviště je jeviště a na plátno se to prostě nedá tak přenést. ()

HellsAngel 

všechny recenze uživatele

Obrazovo úchvatné dielo s famóznymi hereckými výkonmi. Kiežby tu nebolo jedno veľké ALE, nakoľko nešťastná voľba použiť originálne Shakespeareove dialógy pre mňa ničí čaro príbehu. Je to niečo, čo ocenia nadšenci divadla, no ostatní vďaka tomu pravdepodobne stratia podstatnú časť zážitku. Ak to ale niekomu predsa len sadne, viem si predstaviť aj plné hodnotenie. No ja to vnímam ako veľkú chybu, čo je samozrejme škoda, keďže film má nesporné kvality. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Artový malý skvost s úžasným vizuálom, kamerou a hereckým koncertom Fassbendera. Plus sugestívna hudba, ktorá sa vryje pod kožu. Milovníci Shakespeara automaticky bod hore. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia v takmer komornom prostredí s temnou atmosférou prekliata veršami a doplnená uhrančivou hudbou. ()

Nellie Lovett 

všechny recenze uživatele

Oproti některým jiným hodnotitelům považuji Kurzelova Macbetha za opravdu dobré zpracování. Byť se drží předlohy a dialogů, funguje film velmi dobře i sám o sobě. Dobrá hudba, výteční herci, co se mi vyloženě líbilo bylo vizuální zpracování, především světlo a různá barevnost různých scén. Potěšilo mne také, že čarodějnice jsou ztvárněny spíše jako mytické postavy, ne jako stereotypní staré a ošklivé ženštiny. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Velice temný film. Doporučuji shlédnout na velkém filmovém plátně těm, kdo mají jakékoliv psychické či jiné (národnostní i politické) problémy s dnešním světem - po zkouknutí tohoto snímku vám bude život v současné době připadat jako naprostá oáza klidu a bezpečí a jasného slunce :-))). V prvé řadě mě ale zaujala hudba u filmu, ponurá jako on sám. Jinak tady bylo hodně krve, mečů, šípů, smrti... Trochu náročnější je text (v tom těžším Shakespearovském formátu). Když jsem tohle všechno dala dohromady a vymanila se po skončení z toho filmového chmuru, byť dobře a zajímavě zpracovaného, tak mě provázela ta jedna podstatná myšlenka filmu: že ne každý vám "radí" a myslí to s vámi dobře, že pokud jste dobrý člověk, tak se máte řídit svým rozumem, lidskými zásadami a nejde za tím, co chce "přes mrtvoly" (tady doslova). V opačném případě vám nic nepomůže a nějaké to "peklo" vás časem nemine :-)) ()

jarmil8 

všechny recenze uživatele

Zcela neempaticky převedená hra na filmové plátno formou historického spektáklu. Pokud není snaha se ke hře nějak postavit, pak ani sebelepší herci v život shakespearovskou angličtinu nepřivedou. Někdo napsal, že Kurosawův pochodující les byl nechtěně komický, Kurzel si s tím v tom případě neporadil o mnoho lépe. A tak nějak i s celým filmem. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

Uff... tento film uz nemusim vidiet... radsej mam komedialne Shakespearove diela, takze som sa v kime dost nudila... avsak, nemozem dat horsie ako styri, nakolko spracovanie bolo dokonale, hudba nadherna a hlavni protagonisti... Fassbender zase s prstom v prdeli vystruhal neuveritelny vykon, na neho som kukala s otvorenou hubou.... Cotillard za nim vobec nezaostavala... ()

Související novinky

Apple ukořistil Coenova Macbetha

Apple ukořistil Coenova Macbetha

13.05.2021

Streamovací služba Apple TV+ pokračuje v zajímavých akvizicích. Po nedávném zakoupení nové sci-fi Finch s Tomem Hanksem tentokrát společnost pořídila práva na distribuci prvního sólového filmu Joela… (více)

Margot Robbie na lovu nacistů

Margot Robbie na lovu nacistů

06.09.2018

Australská herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl) a v posledních letech čím dál populárnější belgický herec Matthias Schoenaerts (Rudá volavka) si zahrají hlavní role v novém drsném thrilleru z… (více)

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama