Reklama

Reklama

Pod zemí

  • USA As Above, So Below (více)
Trailer 1

Vydali se do míst, kam živí nepatří. V pařížských katakombách se ukrývá zcela neznámý prostor, lákající mnoho průzkumníků a badatelů ze všech koutů světa. Vstoupit lze zdarma, ale nakonec můžete zaplatit i cenu nejvyšší. Scarlett Marlowe (Perdita Weeks) studuje na univerzitě obor Městská archeologie a Paříž je pro ni z tohoto pohledu pravý ráj. V podzemí se tu vinou stovky kilometrů chodeb, v nichž je vepsaná historie města. Při studiu starých map narazí na záznamy o tajemné podzemní místnosti, kterou se rozhodne najít a prozkoumat. Své nadšení a odhodlání nakonec přenese i na partu speleologů a dobrodruhů. Přemluví je, aby ji do „dolní" Paříže doprovodili. Hned na začátku cesty míjejí nápis s varováním, že vstupují do říše mrtvých, bohužel ho ještě neberou vážně. O pár hodin později už ale všichni na vlastní kůži poznají, že se smrtí není radno si zahrávat, protože vás taková hra může stát i život. Na výpravě krvavou pařížskou historií je začnou pronásledovat jejich vlastní tragické prožitky a traumata, která jsou v těchto ponurých místech až příliš reálná. Vrátit se nemohou, cesta zpět je zatarasená, a pokud si chtějí uchovat alespoň teoretickou naději na přežití, musí postupovat labyrintem chodeb a tunelů níž a níž, do míst, kde na ně čekají výjevy mnohem děsivější než ty, které zůstaly za jejich zády. Jenže kam hlouběji lze dojít z podsvětí? Ano, tušíte správně... (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (602)

JosefGruber 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že při vstupu na tento film jsem byl naprosto smířený s tím, že se bude jednat o další sračku typu Blair bitch a podobných hysterických snímků, které nenabídnou jediný kloudný záběr. Proto jsem byl ze začátku hodně nadšený. Bohužel čím se film blížil závěru, tím mé nadšení klesalo. A ten závěr? Nejsem prostě zastánce mrtvol vylézajících ze stěn a podobných hovadin. 3*, 12.9.2014, kino ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

No tě prdel !!! V oblibě moc nemám duchařiny či FF, ale jednou za čas se objeví výjimka. Výjimka jako je Pod zemí. Atmosférická pecka s parádními zvuky a hudbou. Při sledování jsem skoro nedýchal, už jenom z těch sirén na začátku, mi lezl mráz po zádech. Nejlepší klaustrofobický Found Footage, co jsem kdy viděl. Jasných 5*. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hororový Indiana, resp. Tomb Raider. Příjemná, i když jednotvárným prostředím omezená kombinace honby za pokladem, děsivého výletu do klaustrofobického podzemí a taky pokus o nějakou tu psychologickou sondu do lidských traumat. Ta ale funguje jen tak napůl a když na ni scénář chtěl stavět celé vyvrcholení, měl se ji věnovat hlouběji a celkově lépe delší dobu. Místo toho zbytečně velký prostor věnuje v první polovině film bezcílnému běhání temnými chodbami a budování napětí, což ale taktéž úplně nefunguje jak by mělo. I kvůli ne úplně přesvědčivým hereckým výkonům zdejšího osazenstva. Nicméně přesto výsledný dojem byl opravdu příjemný, protože alespoň u hlavní postavy se podařilo celou dějovou a dramatickou linku vytvořit smysluplně a do jisté míry i překvapit řešením celého problému. Kdyby film skončil tak jak jsem se bál, že skončí (protože to v žánru bývá až příliš časté), hodnotil bych hůře. Takhle je to na hraně mezi 3 a 4. 7/10 ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, mírně nadhodnocuju, ale to jen proto, že tenhle film zaslouží víc. Na nízkorozpočtovej horor to mělo neobvykle dobře propracovanej příběh, než se skupina dostane do podzemí, tak film baví už jen zajímavou zápletkou o kameni. Dobře vybraný herci proti obvyklý bandě otravnejch nuďáků, kterejm člověk tu smrt přeje od začátku. Obrovský plus je extrémně hnusná klaustrofobická atmosféra, no kam se hrabe The Descent na tohle. Skvěle zvládnutý budování napětí už od začátku, perfektně vygradovaný, s vrcholnýma scénama děsu v podobě dunivejch sirén a dalších skuhravejch pazvuků, to má člověk pocit, že je v tý díře taky. Několik hororově velmi kvalitních nápadů (brutální roztlučení hlavy, nohy trčící ze země), rozvíjení příběhu s pomocí hádanek nebo starejch latinskejch textů o pekle (krajně znepokojivej nápis na chodbě se vstupem do pekla). Není to nablblý, postavy jsou sympatický, příběh v rámci možností jasnej nadprůměr, vytkla bych snad takovou trochu překombinovanost onoho "zla" v podzemí, ale to nebylo rozhodně na úkor napětí nebo strachu. Jo, a ještě - NESNÁŠÍM ruční kameru, leč tohle bylo víc než snesitelně natočeno, chválím zlepšovák v podobě kamer na čelovkách, to nejen poskytuje možnost různejch POV, ale taky odpadá nejtrapnější znak hororů s ruční kamerou - tedy právě ruční kamera a natáčení i ve chvílích, kdy by normální člověk dávno vzal nohy na ramena. Za poslední dobou nejlepší hororovej přírůstek. Sledujte zásadně v noci! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dost naivní horor, který se mi ale stejně líbil. Hrdinka tam řeší archaické rébusy, jako by se nechumelilo a celé to pátrání působí hrozně lacině. Vadila mi řada nesmyslů a nejvíc mě nasralo to hořící auto. Na druhou stranu se musí nechat, že to má atmosféru a forma strašení je starosvětsky surreálná, kombinovaná s klaustrofobií nejvyššího stupně. Být tam s nima, tak se poseru a začnu mlátit hlavou do zdi, abych co nejdřív umřel. O to víc jsem obdivoval sympaticky odhodlanou hlavní hrdinku, která fakt neztrácí hlavu. Nejvíc mě nadchly scény s tajemnou okatou dívkou. Úplně z nich vyzařovalo, že je zde cosi shnilého, do čeho není radno rýpat. 70% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Režisér John Erick Dowdle a scenárista Drew Dowdle se při castingu na roli Scarlett pohádali, protože měl každý z nich vytipovanou "dokonalou Scarlett". Po chvíli zjistili, že myslí oba tu stejnou osobu a to Perditu Weeks, která nakonec Scarlett skutečně ztvárnila. (Zdroj: film o filmu) (tejna)
  • Názov filmu As Above, So Below (Ako hore, tak aj dole), je aj okultné príslovie. (Pat.Ko)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 78. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama