Reklama

Reklama

Isabelle Huppert získala dve zo šestnástich nominácií na najvyššiu francúzsku filmovú cenu Cézar, z toho jednu za fantastický psychologický thriller Elle. V ňom sa život ľadovej kráľovnej Michèle, ktorá vedie prosperujúcu spoločnosť na výrobu videohier, obráti naruby, keď ju v jej luxusnej vile znásilní neznámy muž. Namiesto nahlásenia zločinu na polícii sa neochvejná Michèle vydá na vlastnú päsť vypátrať násilníka. V majstrovskom erotickom thrilleri Paula Verhoevena očakávajte sarkazmus, sociálnu kritiku, napätie a predovšetkým výkon Isabelle Huppert, ktorej bola úloha šitá na mieru. (HBO Max)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (229)

Maq 

všechny recenze uživatele

Dosti zajímavé drama, bravurně zrežírované a zahrané. Co mi hrozně vadí, to je etické ladění díla i jeho recepce. Sex, sex, sex, perverzní a bezohledný, zatímco na lásku ti lidé evidentně nestačí. Jak ve filmu, tak mezi jeho diváky je takové jednání evidentně akceptováno, nenásleduje žádné odsouzení. Kdopak si uvědomuje, že tímhle odvrhujeme samy základy civilizace a vracíme se k barbarství? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ďalší skvelý kúsok od P. Verhoevena. Je o žene, ktorá zvádza nemilosrdný pragmatický boj so životom ako doma tak aj na pracovisku. Nemá problém čokoľvek pomenovať tým správnym slovom, pritom navonok z jej citov neprenikne takmer nič (vzhľadom na jej minulosť nič nezvyčajné). Navyše sa zapletie do podivnej hry so znásilnením, ktorá sa môže vymknúť kontrole. A aj sa vymkla.... Dosť záleží na tom, ako to človek zoberie, náplň tém - ako je napr. potlačované násilie, bigotné myslenie, vzťahy na pracovisku.... - sú tu spracované mnohotvárne a človek sa k nim môže priblížiť z hociktorej strany, či už film berie ako len čiernu komédiu, solídnu drámu alebo ako napínavý thriller. Samozrejme nemôžem zabudnúť na skvelú Isabelle Huppert, bez nej by to nebolo ono. Môžem len odporučiť. 85/100 ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní, chce se říci, že až arogantně snobský náhled na tématiku znásilnění. Celý film se ubírá tímto pro někoho kontroverzním směrem, přičemž celou tuto "auru" působivě dotváří skvělý herecký výkon Isabelle Huppert, jíž byla role snad "ušitá na míru". Filmu rovněž přispívá notná dávka černého humoru, která už z tak skvělého filmového díla činí nadprůměrný filmový zážitek. Nebýt dýchavičné druhé třetiny, byl bych se snímkem ještě o kousek více spokojen. Avšak i přes tento drobný detail se jedná o skvělou žánrovou podívanou, k níž se budu rád vracet. Jako zrcadlo odvrácené strany lidskosti totiž funguje více než skvěle. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Evropský provokatér a mistr erotických thrillerů Paul Verhoeven se (i s ohledem na svůj pokročilý věk) vrátil ve velkém stylu. Žádná senilní báchorka o jedné manipulativní šéfové, ale poctivá a originální podívaná, která by to měla za oceánem podstatně obtížnější než v tematicky otevřenější Evropě. Verhoeven zkoumá lidskou zvrácenost z několika pohledů, hlavní postava je zkažená potvora, kterou všichni poslouchají a která i po sexuálním násilí na vlastní osobě povstane a dělá, jakoby se nic nestalo. Verhoeven se na lidské slabošství dívá zkušenou optikou, předkládá několik dialogově vypiplaných scén, mnohá překvapení i silná sdělení. Není to film, který by přitáhl masy, ale chlapík, který stojí za vysokorozpočtovými kusy, jako jsou Hvězdná pěchota, Základní instinkt nebo RoboCop, dokázal, že by nás měl těšit častěji. Zdálo se, že za oceánem ztrácel inspiraci, odešel domů, kde pak natočil jeden z nejlepších filmů své kariéry, Černou knihu. Ambice mu nechybí ani tentokrát. Samozřejmě v tom velkou roli hraje odvážná a velmi přesvědčivá Isabelle Huppert, která si řadu scén krade pro sebe. Tempo vlažnější, pár odboček nadbytečných. Místy ale výborně satirické, těším se s Verhoevenem na příště. ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

Jak poznamenal Insilvis, člověk začíná mít dojem, že Isabelle Huppert v podobných rolích vlastně ani nemusí moc hrát. Já vlastně z její strany ani výrazně odlišnou polohu, než jakou se prezentovala v tomto filmu, nepamatuji (problém samozřejmě může způsobovat nedostatečná obeznámenost s její hereckou filmografií). Ale k filmu: zhlédl jsem jej zhruba před rokem. Několik let před tím jsem držel „filmový půst“. V tom období jsem se díval v průměru na dva filmy ročně (většinou nový díl Avengerů a nějakou rádoby komedii). Byl jsem tedy zvědavý, kam se evropská kinematografie za ta léta posunula. Co jsem viděl, rozhodně nebylo zklamáním. Bavil jsem se od začátku do konce. Vynikající, zvlášť pokud se na to podíváte s někým, kdo to stejně jako vy, nebude brát zas až tak vážně. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

Související novinky

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

74. Zlaté glóby - výsledky

74. Zlaté glóby - výsledky

09.01.2017

Bezkonkurenčním vítězem letošních Zlatých glóbů se stal muzikál La La Land. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu film sedmkrát nominovala a sedmkrát ocenila. Nejlepší film - komedie nebo… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama