Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Lhát se nemá, ale když malý hřích způsobí velké dobro, je to vůbec ještě hřích? Slovní spojení the good lie, tedy „dobrá lež“, označuje nepravdu, pronesenou pro dobro druhého, případně proto, aby člověk sám přežil. Během příběhu zazní vícero takových „dobrých lží“, a některé i zachraňují životy. The Good Lie je hodně silný snímek o rodinných hodnotách a vztazích mezi lidmi, kteří se navzájem podpírají v dobrém i ve zlém, prostý všeho sentimentu a velmi, velmi opravdový. K tomu v něm navíc rezonuje i znepokojivý podtón skutečnosti, že v životě není nic zadarmo, že ani divoká příroda, ani moderní civilizace nejsou rájem na zemi, a že pro štěstí druhého je někdy potřeba obětovat to své. (více zde) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podívala díky filmové výzvě od kamarádky a nepřečetla jsem si před tím ani o čem to je, prostě jsem si řekla podívám se na to, takže jsem byla docela překvapená. Scény z Afriky jsou velmi realistické a soucítila jsem s těmi dětmi, museli si projít úplným peklem. Je těžké si představit, že bych se odtud měla najednou dostat do Afriky a žít tam a přizpůsobit se jejich zvykům a životu a proto mě bavilo sledovat, jak si zvykají na Americký styl života, musela to být obrovská změna. Reese to vše jen krásně doplňovala, samozřejmě konec mě rozplakal a zároveň i zamrzel. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to poněkud uhlazené, lehké, "sluníčkové" (včetně stovky mil dlouhého pochodu ze Súdánu do Keni, lemovaného vyčerpáním, hladem, vojáky a mrtvými, stejně jako náhlého závěru s onou "dobrou lží"), dokázalo to však v několika momentech tnout do živého. Obzvlášť při vědomí inspirace skutečnými osudy. Jinak adaptaci (asimilaci) tří imigrantů (azylantů - zde vděčných, pokorných, pracovitých) z naprosto odlišné kultury a poměrů (z východní Afriky do konzumních USA) málokerý film zobrazil citlivěji, lidštěji a reálněji. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Opravdu silné drama po všech směrech. Přiznám se, že úvodní část, jež se odehrávala v Africe, mě až tak nebavila, avšak jakmile se utečenci dostali do tábora a následně do USA, začal mě jejich příběh patřičně bavit. Cena svobody má v sobě řadu lidských hodnot, na které se v západní civilizaci plné shonu zapomíná. Snímek není prost moudrosti a emocí, což umocňuje výsledný dojem, který by byl za 5* i bez Reese Witherspoon. Abych pravdu řekl, nejlepší herecké výkony tu stejně pro mě podávali neznámí herci černé pleti. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl producent a dostal se mně na stů tento námět, tak odložím kalkulačku a jdu do toho, protože i ve filmu jě někdy dobrý poslechnout hlas srdce. Stejně tak si myslím, že reagovala Reese, když se k ní dostal scénár k tomuhle filmu, prakticky nemá moc prostoru předvést svůj vyjímečný herecký talent, ale tahle kráska má srdce na pravým místě a ví, že její jméno zajístí filmu mnohem větší publicitu a tenhle film si fakt naší pozornost zaslouží. Ano jistě, příběh nám ochmatává naše city, ale nežebrá o ně, dělá to s úctou a noblesou. Krásný příběh sudánských sourozenců, občas skvělě ukazuje kontrast dvou zcela odlišných světů a myšlení lidí z těchto světů. Film byl natočen s úctou k lidskýmu právu na důstojný život, ale umí vyvolat úsměv i příjemný pocity. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)

Reklama

Reklama