Reklama

Reklama

Snímek Stopa kamenů (Spur der Steine, 1966) Franka Beyera natočený na základě románové předlohy uznávaného spisovatele Erika Neutsche. Tento film reprezentuje rozsáhlou skupinu snímků, které byly cenzory uloženy v trezorech a odsouzeny k zapomnění. Film oscilující od klasické sorely přes drama morálky až po dobovou mozaiku byl stažen jen pár týdnů po své premiéře a svého uvedení do kin se dočkal znovu až v listopadu 1989. [FF Der Film] (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Zatímco zpočátku byl film široce propagován a vzbuzoval velká očekávání, opozice v rámci ministerstva kultury do dění zasáhla. Plakáty a další reklamy byly odstraněny a konzervativní noviny Neues Deutschland byly jediné, kdo mohl zveřejnit recenzi. Premiéru filmu narušovali diváci, kteří během projekce křičeli odmítavá stanoviska. Totéž platilo pro většinu projekcí v Berlíně a dalších městech. Předpokládá se, že tyto protesty byly tajně organizovány ministerstvem kultury, protože vyústily ve zmizení filmu z kin do tří dnů. (sator)
  • Frank Beyer plánoval zahrnutí písní slavného východoněmeckého skladatele Wolfa Biermanna. Biermann však kvůli politickému postoji vlády NDR upadl v nemilost a spolupráce nepřicházela v úvahu. (sator)

Reklama

Reklama