Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Gummo se zaměřili na outsidery. Normalita nemá v tomhle filmu místo. I epizodní postavy musí trpět nějakou poruchou nebo úchylkou. Hlavní figury jsou duševní mrzáci, vedlejší příroda obdařila deformacemi, vadami, odchylkami a nedostatky všeho druhu. Ruku v ruce s nimi jdou bída a emocionální a intelektuální nedostatečnost. Život ve špíně je už jen vedlejším efektem všeho toho marasmu. OK, i takhle mohou vypadat a projevovat se příslušníci našeho druhu. A dál? Poselství? Komu, k čemu, proč? Důvod vzniku mi uniká, filmařsky - po technické stránce budiž. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Ještě než se dostanete přes úvodní titulky, je jasný, že tenhle white trash shit bude totálně random, minutu po minutě se dostáváte v napůl dokument stylu do místa kde chcípl (nejen) pes, monology v pozadí šumí jako vítr, tentokrát to není nějakej vizuální nebo příběhově silovej ponor, ale spíš taková čekovačka několika existencí z předměstí, jedinci sevření nějakým cyklem přežívání... násilí, degenerace, zneužívání, sběr a zabíjení pouličních koček a zvířat a jejich prodej, sjíždění se lepidlem, tuning bradavek, sprostí malí smradi-kovbojové "That rabbit can kiss my ass.", mullets, černý trpoš, prostitutka s downovým syndromem, zápas s židlí, žraní špaget ve vaně, jedna random věc střídá druhou, je to tak odd, že jde vidět, že to musí kořenit z pravdy. Napadlo mě, že kdyby v tomhle stylu natočili třeba McCarthyhho ¨'Dítě boží', bylo by to to pravé ořechové. Tahle stylizace je na debut hodně neotřelá, nutí vás to se dívat, ale zároveň vlastně neočaruje a nepřinese nic víc, než ten zvláštní dojem toho, co se tam děje... a s přibývající stopáží pomalu ale jistě víc nudí, aby tu nudu vždy rozbila zase něčím random. Kruh, stejně, jako pro hrdiny. Ale Harmony Korine je tvůrce, který se motá jen okolo projektů, které se jinak, než jako random snad označit ani nedají, za mě vedou spíš jeho 'Spring Breakers' nebo dokonale bezcílný 'Beach Bum'. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

MFF Karlovy Vary 1998. Další originální pohled na "zkurvenou generaci", tentokrát rovnou zkurvené město po útoku tornáda. Většinou mladí lidé se smyslem života "no future" nebo "slacker", dokumentární záběry, absurdně černé vtípky, svižný střih a v mezích možností vypointovaný scénář. Navíc Chloe Sevigny.. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Je to jako kdybyste dali retardovaným dětem kameru a natáčely by si svůj život. Což občas vypadalo docela i zajímavě. Řeknete si, na co divného se právě dívám, a to je přesně to, co se mi líbí. Docela respekt tomu chlapci, co musel hrát scénu ve vaně. Možná je tak trochu škoda, že k tomu není nějaký hlubší příběh, ale možná si to naštěstí uvědomíte až na konci filmu. I když bych to možná ani nepovažoval u tohohle snímku za špatné. Je zvláštní, že se film snaží kombinovat různé žánry hudby. Každopádně takový metal, ten se neposlouchal vůbec špatně. Po pravdě ani sám nevím, co víc k tomu napsat, něco tak neobvyklého se moc nevidí. Už Dlouho mi takhle netrvalo přemýšlet nad tím, jak film popsat. Jinak nedoporučoval bych to lidem, co mají rádi kočky :D. ()

system 

všechny recenze uživatele

Takze za a) Bezprostredni pocit z filmu je, ze jsem nasrany a to dost, takovou prehlidku trosek, odpornych a bizarnich kreatur jsem snad jeste nevidel. Ani neni mozne jsi k nekomu vypracovat vztah, prave spise naopak odpor, ktery byl u me casty. A za b) Film se snazi byt vulgarni a co nejvice zvlastni, az je z toho zhovadila blbost, ktera nema naprosto co rict. PS: Jestli chce nekdo emigrovat do ameriky a splnit si svuj americky sen, tak jim doporucuji tenhle film zhlednou:-) ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

zaprvé by mě zajímalo jak to tvůrce filmu myslel (abych to mohl spravedlivě ohodnotit) jeden z nejrozporuplnějších filmů co sem viděl. Rozpačitý sem, protože pokud to má mít nějaké filosofické okamžiky jako když například ten týpek mluví že" se zkoušel zabít a sebevražda je jediná cesta ven, ven ze života.." tak pokud to bere jako sdělení tak je to průšvih jako prase ale pokud to bere jak já vidím celý ten film že to je naprosto povrchový zásek do vesničanů a do té společnosti která zažila špatný život a myslí si že ví akorát není dost chytrá aby zpracovala pořádně ty zkušenosti z života a jejich interpretace je naprosto bezduchá(což by bylo trefné) tak to měl jinak sestříhat a přehodit a přidat nějaké záběry. -oblíbený moment/záběr pro mě je třeba oběd špaget ve vaně- ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Kluk s růžovýma králičíma ušima, špagety ve vaně, bitva s židlí... Gummo toho nenabídne moc, ale zároveň fakt hodně. 7/10 ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Rozpoluplný, ulítlý a někdy až nechutný snímek, který mě však (především svojí originalitou) povětšinou dobře bavil. Vhled do americké společnosti, na špinavé a upadající předměstí, na různé degenerované jedince, kterých je v takových podmínkách jako hub po dešti. Sice mi nějak uniklo hlavní poselství a pointa filmu, ale i přesto si myslím, že je zde toto divnodílo nedoceněno. 7,5/10 ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, dadaistické, surrealistické, kontroverzní, nelíbivé, hnusné, odporné, naturalistické, odvážné a stoprocentně nezávislé cosi, co už pro odvahu to natočit je absolutní nesmysl to házet do odpadu! ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Nějaký dementi zabíjej kočky a . . . . ????? Pokud má tohle být nějaká forma umění, pak se hrdě hlásím ke konzumní většině bez vkusu. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak se dá za no budget natočit skvělej film. Koukám, že hodně lidí si ho nedokáže vyložit a prská, že to byla nuda o ničem. Mě jednotlivé scénky bavily. Dobrej nahled do života postav, které se jen flákaj, vymýšlí kraviny, loví kočky a čichaj lepidlo, protože reálně nemají co na práci. Je to sociologicky štiplavé i autorsky výrazné. Slabé to není, ale není to ani natolik silné, protože montáž scén neměla výrazněji protlačovaný motiv nebo příběhový oblouk. Opravdu to nikam nesměřuje, což je ale příznačné k tomu, o čem film vypovídá. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Není nutno pochopit pohnutky "hrdinů" tohohle filmu. Je jen potřeba se dívat, bez předsudku, s otevřenou hlavou. Možná seznáte že jiné věci pak začnou dávat smysl. Legenda o Noemově arše bez potopy a bez Noeho. ()

Mr. Sandman 

všechny recenze uživatele

Zmar, tornádo, prostota, strohé verše říkanky, to vše je skvělou kamerovou montáží propojeno do v žádném případě NE amatérsky působícího celku. Prostředí zde silně definuje postavy. Všude je cítit nemoc, smrt a z těch zdegenerovaných panáků jde strach, i když se člověk nedokáže vyhnout jakémusi nutkavému pocitu spříznění (nikoliv však nadřazeného soucitu) s většinou postav. Jejich téměř naprosté odtržení od tradičních středostavovských hodnot a nebojácný postoj k vlastní tělesnosti je spojuje s jakýmkoliv jiným společenstvím na hranici chudoby (viz. např.: Město bohů), avšak přesto je film ryze americký (např.: hudba - Roy Orbison nebo Buddy Holly). Nemohl jsem se zbavit pocitu, že takhle to SKUTEČNĚ vypadá. Všemu vládne bezstarostná znuděnost, epizodický způsob narace, útržky (ne však ploché) charakterů a doplňující voice-over, jenž však nepůsobil nijak rušivě. Z postav je znát, že nemají vůbec strach z jakékoliv formy fyzické konfrontace a emoční exprese u nich má rovněž většinou fyzické parametry. Režisér se pohybuje mezi obyvateli jako jeden z nich (jímž koneckonců je) a nepřináší pouze svědectví o devoluci, touze po zániku, lásce k demolici, ale rovněž obvinění ze strany nejen zdegenerovaných obyvatel státu Ohio. Vznáší žalobu proti dnešnímu stavu světa a tím vztaženým prstem pro mě nebyl nikdo jiný než právě Rabbit - archetypální postava procházející celým filmem, jenž v samotném závěru pozdvihne proti kameře mrtvou kočku. Bohužel většina lidí vidí v tomto snímku pouze partu dětí snažících se chovat a mluvit jako by byli dospělí a co je možná horší i partu dospělých, kteří se chovají jako malé zlé děti. Kdo se po kom opičí? Není to jedno? Je to nechutné a proto před tím zavírám oči. Takový postoj naneštěstí převažuje a právě takové lidi snímek brilantně dovádí k nervozitě svou naturalistickou obžalobou jejich "správného" způsobu života. ()

Reklama

Reklama