Reklama

Reklama

Kam se poděla sedmá rota?

  • Francie Mais où est donc passée la septième compagnie ? (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vojáci francouzské armády Chaudard, Pithivier a Tassin dostali v létě roku 1940 rozkaz zřídit pozorovatelnu a udržovat spojení, tak, aby jejich armáda mohla co nejlépe a nejrychleji prchat. Německé divize totiž začaly obsazovat Francii mnohem razantněji, než se čekalo. A tak se stalo, že tento "výkvět" francouzského vojenského spojařství zůstal odtržený od své roty, která se dostala do zajetí. Bez velení a bez touhy po hrdinských činech se toto trio rozhodlo připojit k prchající armádě. Ale mezitím se už všude začali roztahovat Němci... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (223)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Áno, pobavil som sa, ale zas nie tak ako som čakal. Skutočne vtipných scén je minimum, skôr sú tu sympatické a výrazné postavy s vtipným vystupovaním. Celý čas som mal dojem, že sa film nevie rozhodnúť či chce byť vojnovým filmom alebo komédiou a tak nie je ani jedným. Citeľne mi chýbala tiež gradácia a určité smerovanie filmu - je to len súbor úsmevných príhod, ktorý po pol druhej hodine náhle skončí. 6+/10 ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem pracoval v jednom knihkupectví, kam zákazníci moc nechodili, protože jeho výstřední vedoucí zaplnil půl kšeftu knihami o druhé světové válce. Dobře věděl, že se to neprodá, ale stejně kupoval další a další, protože to zkrátka bylo jeho téma a koníček a těšilo ho, že to tam má. Většinu pracovní doby jsme proklábosili o filmech, měli jsme dost shodný vkus, ale běda když došlo na francouzské válečné komedie! Já je mám rád, ale tento pán je nesnášel, tvrdil, že překrucují historii, že Francouzi byli největší kolaboranti a že o takových věcech se nežertuje. Marně jsem ho přesvědčoval, že komika většiny těchto filmů vyplývá právě z paradoxu, že obyčejný zbabělec jako je většina z nás, se k činnosti v odboji dostává náhodou (Sedmá rota) nebo dokonce proti své vůli (Louis DeFunés ve Velkém flámu atd.). Protože přesně tak to je a je to jeden z hlavních důvodů, proč mám ten film rád. Taky je mi protivná glorifikace postav podle poučky "po bitvě je každý generálem" a líbí se mi, že Sedmá rota právě tohle zesměšňuje. 80% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokouším si představit, jak by se odvíjel příběh skupinky vojáků obklíčených kdesi na východní frontě. Byl by nejspíš plný patosu, héroismu, štěkání střelných zbraní a chroptění zabíjených nepřátel. Ironie a parodické prvky se do světa nasáklého ideologií a šokujícím násilím příliš nehodí. Ve Francii je to jinak. Trojice vojáků, která jen o chloupek unikla zajetí, chvílemi vypadá, jako by místo ve válce byla na dovolené. I na pěknou koupačku dojde. Pokud se pokouší spojit se svou armádou, nehledejte za tím touhu pokračovat ve válce do roztrhání těla, spíš pragmatický kalkul a snahu vyhnout se zajateckému táboru v cizině. První díl příběhu sedmé roty nepředstavuje ztřeštěnou komedii se záplavou gagů, spíš lehce úsměvné vyprávění v pohodovém duchu podepřené přítomností sympatických herců. Jednu hvězdičku sice odnesl čas, ale se třemi nemám nejmenší problém. Celkový dojem: 65 %. ()

Eva_Krejcova 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda že tuto úžasnou komedii budou dávat v televizi je to prostě klasika s Francie. Jejich komedie jsou jedinečné. jako třeba Křidýlko nebo stehýnko Grand restaurant pana Septima Velký blondýn s černou botou tak bych mohla jmenovat další. Je to opravdu legrace sledovat vojáky francouzské armády jak jsou naprosto v klídku a říkají si " ona tak světová válka nějak dopadne hlavně že mi jsme v pohodě" . A jejich Sedmá rota nemá chybu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá komedie z druhé světové války aneb jak se prostí človíčci v armádě snažící se válku nějak překlepat vyrovnají s aktivním poručíkem letectva a ukořistěným halftrackem wehrmachtu...můžu vám říct, že velice uspokojivě, a bude kolem toho spousta legrace a typického francouzského situačního humoru. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (18)

  • Německý vyprošťovák, ve kterém jezdí hrdinové filmu, je ve skutečnosti americký polopásový transportér M3. Také německé tanky jsou vlastně americké stroje M24 Chaffee. (GordonCZ)
  • Pro natáčení filmu bylo k dispozici jen velmi málo francouzské nebo německé vojenské techniky z druhé světové války. Naproti tomu americká armádní technika byla snadno dostupná. Vojenská vozidla, která se ve filmu objevují, jsou proto často přebytečná vozidla americké armády přemalovaná do barev francouzské nebo německé armády nebo doplněná dřevěnými panely, aby vypadala jako dobová vozidla. (classic)
  • Francúzski vojaci vo filme používajú pušky MAS-36. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama