Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley Waite (Kevin Costner), Boss Spearman (Robert Duvall), 'Button' (Diego Luna) a Mose Harrison (Abraham Benrubi) sú muži s nie celkom čistým svedomím. Žijúc na divokom vidieku, kde jediné zákony určuje príroda, a riadic sa spoločným, slobodným "Zákonom Západu"; snažia sa uniknúť svojej minulosti a nájsť mier v duši. Násilie je to posledné, s čím by chceli mať dočinenia. Ale jedno z okolitých miest, vedené tyraniou a strachom, ich donúti "Zákon Západu" odložiť a naši hrdinovia sa dostávajú do konfrontácie so zlom, i vlastnými vnútornými démonmi. Nehovoriac o tom, že samotár Charley v rovnakej chvíli stretáva okúzlujúcu Sue Barlowovú (Annette Beningová), ženu, ktorá zlomí jeho srdce. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (334)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nie som fanusik westernov, ale tento je mojou velkou srdcovkou. Je to vlastne dost citlivy pribeh o obycajnych honakoch s nadhernou romantickou liniou, dokonale vykreslenymi postavami, skvelou atmosferou a ako bonbonik jednou z najlepsich prestreliek v zanri. Konecne western pri ktorom som sa nenudil a tempo mi pripadalo v poriadku. Dokonca by som vynimocne prijal aj keby bol film dlhsi pretoze s tymi skvelymi postavami som mal chut stravit viac casu. Najlepsie na celom filme je priatelstvo ustrednej dvojky. Skuseny Duvall a malovravny Costner u ktoreho od zaciatku tusite, ze sa v nom skryva nieco velmi nebezpecne, takze ked ho skorumpovany serif a chamtivy rančer definitivne dožeru, tak nastane peklo. A zabit jedneho jeho chlapa a dokonca aj psa (sakraaa) bolo prilis. Costnerov a Duvallov vztah mi trochu pripomenul filmy Johna Woo. Tiez su to kamarati na zivot a na smrt, ktorí sa rutia do velkej prestrelky kvôli dôvodom ako je čest a spravodlivost. Komu ide iba o prestrelky, tak asi bude sklamany, lebo sa jej dockame az v zavere. Dovtedy sledujeme pomaly plynúci dej behom ktoreho sa Costner zamiluje do sestricky Annette Bening, ktoru nemam rad, ale tentoraz mi pripadala sympaticka a chemia medzi ňou a Costnerom funguje na 100%. A popritom sledujeme ako sa postupne meni pristup dedincanov k celemu konfliktu az sa konecne v zavere ukaze, ze aj oni maju gule, ked sa kusok popostrcia a prilozia ruku k spravodlivosti. No a samotna grandiozna prestrelka je dlha, prepracovana, prehladna a hlavne sa zacne presne tak ako som si vzdy prial ale nikdy som to doteraz nevidel. Nadhera. Rovnako ako cely film. 10/10. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Krajina střelců je western, který tento žánr uchopil opět z trochu jiného úhlu než ostatní. Není sice až tolik syrový jako Nesmiřitelní, je ale lidský a chvílemi dost sentimentální. Obzvláště postav Roberta Duvalla hází jednu sentimentální pravdu za druhou. Costner dle mého režii zvládl výborně. Kamera má skvělé osobité barvy a při akčních scénách v závěru se dočkáme i nějakých těch nápadů. Westerny jako žánr bych nejradši dělil na staré a nové, jelikož většina těch starých je spíše drsňácký příběh o tom, jak hlavní hrdina všechny postřílí. Ty novější se mnohem více soustředí na postavy a také na to, že i v této době měl lidský život cenu. Tak jako Krajina střelců. 8/10 ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Duvall je veľmi sympatický herec a bol ním aj v mladosti. Costner je tu tiež skvelý, len mi vadí jeho hanblivosť pred ženou, no inak sa s nikým nemazná. Veľmi podarený western. Som fanúšik tohto druhu filmu, dostal som sa k nemu len náhodou, ale naozaj ma zaujal. Herci k postavám úplne perfektne sedia a zbytočne neprehrávajú. Scenár je dobrý a divák si povie, že takto nejako sa to mohlo pokojne stať. Z obrazovky doslova dýcha atmosféra divokého západu. Fajn "kovbojka" a Duvallovu postavu si po tomto filme dlho zapamätáte. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film, u něhož s hodnocením lavíruji mezi třemi čtyřmi hvězdičkami. Zdá se mi podceňovaný a asi má trochu smůlu, že jednoduše nechce přicházet s něčím novým. Prostě jen nabízí divákům možnost kochat se slušnou filmařinou. Drsnými muži žijícími svůj malý a vcelku banální příběh (který ovšem nepostrádá svá tajemství), syrovým vhledem do běžného života honáků krav či obyvatel zapomenutého městečka kdesi na středozápadě, rozlehlou krajinou táhlých kopců, dlouhými záběry a pomalým dějem. Je to zkrátka western se vším, co lze od westernu očekávat. Costner se evidentně pokusil o malou filmovou revoluci jednoduše tím, že žádnou revoluci neudělá. To je ovšem úkol obtížný, ne-li přímo zcela nemožný... Krajina střelců nijak moc nepřekvapí, ale rozhodně neurazí. Připočteme-li, že western je v podstatě pohádka pro dospělé a podotkneme-li, že pohádkový sentiment si s revolucemi příliš nerozumí, nemusí být jeho nerevolučnost nutně na škodu... 70% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem zajímavé, dvěma slovy komorní western. Nejvíc mě překvapilo, že Costner zde hraje druhé housle a veškerou tíhu (rozuměj, hlavní postavu) předal Robertu Duvallovi, který je výraznější a (v tomto filmu) lepší, než Costner. Ne, že by Kevin neuměl nebo byl zde nevýrazný, jen mi přišlo, že Duvall tento film nese na svých bedrech. Annette je na svůj věk pěkná a Gambon v roli padoucha potěšil. A i když mi k plnému hodnocení něco chybělo, tak nemůžu než doporučit všem, kteří mají rádi westerny. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (16)

  • Skladatel Michael Kamen, který zemřel tři měsíce po premiéře filmu, složil také hudbu k X-Men, sérii Smrtonostná zbraň či sci-fi Brazil, a spolupracoval také s Metallicou a Ericem Claptonem. (imro)
  • Hudbu k filmu nahrál Český filharmonický orchestr v Dvořákově síni Rudolfina. (Ezis)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Costnerův western nabírá první herce

Costnerův western nabírá první herce

14.08.2022

Po letech příprav se oscarový režisér a slavný herec Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) chystá konečně vrátit za kameru. Vybral si k tomu svůj srdeční projekt Horizon, jenž bude epickou… (více)

Kevin Costner se vrací k režii

Kevin Costner se vrací k režii

30.01.2022

Takřka dvacet let od jeho posledního režijního pokusu s chválenou Krajinou střelců se Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) vrátí za kameru. A opět nás hodlá poctít epickým westernem, který ještě… (více)

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Reklama

Reklama