Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 3

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (107)

janarandova 

všechny recenze uživatele

Poměrně slibný námět filmu, když jsem poprvé viděla trailer, vybavila se mi velmi povedená Teorie všeho, nicméně k té jsme se v tomto případě kvalitativně ani nepřiblížili. Místy zbytečně zdlouhavý, děj občas dost pokulhával, škoda, dalo se z toho určitě vytěžit daleko víc.Pro diváky neposkvrněné vědou, především matematikou, to pravděpodobně bude 114ti minutová noční můra. Ale vizuálně i co se týče obsazení byl velmi příjemný. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál, aby Brown moc netlačil na antirasistickou pilu, ale bylo to zbytečné. Jistě, předsudky tu jsou, ale tím primárním motivem je neschopnost a neochota pomazaných hlav přijmout intuitivní matematiku, která není podepřená důkazy. To, že je hlavní hrdina Ind, jejich odpor jen posiluje, ale nevyvolává. Co se řešení jednotlivých matematických úloh týče, tak to šlo mimo mě a i když jsem si některé odborné termíny vygůgloval, nebyl jsem z nich moudrý. Ale i tak byl film, podobně jako Ramanujanův skutečný příběh, poutavý a hlavně excelentně zahraný. Jeremy Irons je jistota, Toby Jones je z mého pohledu největší herec malých rolí a na milost jsem vzal i Patela, který mi ve svých předchozích rolích spíš lezl na nervy. 75% ()

Reklama

Paserak 

všechny recenze uživatele

Chyba ve filmu: v okamžiku bombardování se objevuje nad městem vzducholoď Zeppelin. Za normálních okolností Zepeliny bombardovali z vyšší výšky než byl výškový dosah standartních letadel. Důvodem výšky byla právě bezpečnost před útokem latadel. Výška s sebou ale nesla velkou nepřesnost bombardování a přinášela spíše psychickou újmu pro obyvatele než jiný vojensko-strategický význam. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Postava Srinivasy Ramanujana je pro ty, které zajímá matematika, dobře známá. Tento fenomén svými schopnostmi tak předčil standardní chápání běžného člověka, že není možno jeho přínos, resp. ztrátu vyjádřit slovy. Dělit nebo násobit x-ciferná čísla a vyčíslovat je přesně a promptně je pro někoho stejně snadné jako kopnout do míče. To byl jen hloupý (čti pro diváka představitelný) příklad toho, aby si mohl alespoň okrajové představit neskutečnou výpočetní kapacitu a představivost, která odhalila nejedno tajemství přírody, protože řečí přírody/vesmiru je matematika. A Ramanujan tímto jazykem mluvil tak dobře, že vymyslel mnoho nových slov, ba vět. Minimálně stejnou ztrátu lidstvo utrpělo, díky podobnému osudu, v matematicích jako byl Bernhard Riemann, Niels Henrik Abel či Évarist Galois, kteří odešli podobně brzy, ale i přesto se nesmazatelně zapsali do historie.. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Hned od úvodu je poznat, že se jedná o velice kvalitní snímek. Ono podobné filmy si možná někdo ani nechce pustit, protože ho obsahem či trailerem nezaujmou, ovšem to je chyba. Tyhle filmy jsou velice zajímavé a kvalitní. Mně se příběh Ramanujana a profesora Hardyho velmi líbil. Ramanujan byl matematický génius, ovšem pocházel z chudé Indie a nikdo mu nevěřil. Až právě profesor Hardy mu dal příležitost. A ještě, že to udělal, protože společně dokázali geniální věci, způsobili revoluci v matematice. Tohle je jeden z pozitivních konců tohoto příběhu. Příběh však má i negativní konec, bohužel. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)

Reklama

Reklama