Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (259)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém nechybí ryzí lidské emoce a který vypráví o poutě mezi lidmi - ať už vůči vlastní rodině, tak vůči lidem, se kterými sice krev nesdílíme, ale ke kterým cítíme blízkost, náklonnost a zodpovědnost. Dev Patel i jeho "mladší verze" hráli skvěle (toho malého kluka snad čeká zářná herecká budoucnost). Vadilo mi snad jen to, že některé scény z dospělého života hlavní postavy, byly až moc okatě rozervané a vůbec celkově zbytečné. Mohlo to být i o něco umírněnější a minimalističtější. Nakonec ale vše zajelo na "správnou kolej" - jak obrazně, tak doslova. Happy end byl samozřejmě nutný a člověk žasne, že tenhle film byl natočen podle skutečné události - důkaz o tom, že i v reálném životě se dějí šťastné konce, a že lidský osud je sice nevyzpytatelný, ale zato lidský potenciál je bezmezný.~(4,0)~ ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Lion je takovým mixem Milionáře z chatrče (možná i protože hlavní postavu v její starší verzi hraje stejný herec) a Lovce draků. Famózní příběh o indickém chlapci, který se nešťastnou náhodou natolik ztratil, až se mu podařilo dostat do samotné Austrálie (Ne, nepřeplaval.) První polovina, kdy sledujeme hlavního chlapce se potácet z jedné bídné situace ke druhé, je skvělá. Film to (zatím) nepřehání s patosem, plus interakce chlapce s dospělým a ne příliš ochotným světem mají svou kvalitu. S druhou polovinou přijdou mnohem zásadnější problémy, především protože se film začne strašně táhnout. Ale jakože fakt strašně. V rámci toho možná pak samotný dojemný závěr není tak působivý jak asi tvůrci původně plánovali. Docela škoda, protože film měl se svou první půlkou opravdu našlápnuto k výjimečné podívané. V rámci toho se ale i tak jedná o kvalitní a hezký film, který si tu tehdejší oscarovou nominaci určitě (částečně) zasloužil. Slabší 4* ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAŠEL JSEM DOMOV!...“ /// Úvod vo tom, že indickej parchant není žádnej národní poklad a že každej (teda i indickej parchant) má svůj osud… prostě tak jak to známe už vod časů týpka z chatrče. ¾ hodiny. Pak si jde Sarů žít svůj australskej sen (– sorryjako to není spoiler, ale skutečnost), aby mu mohlo dramaticky hrábnout, páč začne myslet na kořeny (hovno bukvice! Prostě domov!...). A vy čekáte až… až… až…prostě na tu dojemnou chvilku, která samozřejmě přijde. Vlastně dvě. Nebo tři. Nebo… pak už je vcelku jedno kolik, páč vlastně kvůli tomu tady ste. No a já kvůli tomu (a kvůli tomu, že podporujou děti ulice) přece nefláknu 4*. Příběh hezkej, ale tohle všichni předpokládáme, čekáme! A kde je nějaký překvapení? Snad v tý úvodní ¾ hodince… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Biografii „A Long Way Home“, kterou v roce 2013 napsal Saroo Brierley, neznám. 2.) Jednou (takhle po ránu, jsem zjistil(a), že mám vo parchanta míň. 3.) Thx za titule „sonnyboy“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

javak810i 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoci, ale k tomu, abych dal filmu vyšší hodnocení, by mě musel více emocionálně oslovit. Bylo vidět, že se o to hodně snažil, ale na mě to nějak nezafungovalo. Nevím, zda za to může občasná nevěrohodnost hereckých výkonů, nebo jen mé cynické, zamrzlé srdce :D. Každopádně očividně se našlo i hodně lidí, které film citově uchopil a nepustil a já jim závidím. Když ale pominuty tenhle fakt, tak po ostatních stránkách musím upřímně uznat, že se jedná o dost vydařený snímek se silným příběhem a především krásnými záběry a skvělým hudebním doprovodem. Jen díky té absenci citového napojení na hlavní hrdiny jsem se místy tak trochu nudil. Za mě lepší 3* ()

classic 

všechny recenze uživatele

V extrémne ľudnatej Indii, sa rôznym spôsobom stratia denne tisícky a tisícky detí... O malom päťročnom chudobnom chalanovi Sarooovi, sa to dá taktiež povedať, ale ako vravím, je to aj kvôli tomu, že popri toľkých ľuďoch, žijúcich v tejto velikánskej spoločnosti, sa musia zákonite mnohí ocitnúť na ULICI... Do úvahy samozrejme prichádza časté žobranie, a to len preto, aby dotyčný, zo dňa na deň prežil. Občas sa na nejaké decko usmeje šťastie, že si ho adoptuje - milý manželský pár, tak ako sa to stalo aj tomuto chalanovi. Ale to už dosť predbieham, ešte doteraz som nespomenul, o čo sa presne jedná. Saroo, so svojim starším bratom Gudduom, chodia pravidelne prezerať vlaky na stanicu, či sa náhodou nenájde, napríklad niečo pod zub, alebo najlepšie by bolo, zozbierať peniaze, ktoré trčia na podlahe v kupé. Saroo je svojim vekom, akurát nespôsobilý, aby sa po nociach túlal po vonku. Guddu mu povie, aby si zatiaľ odpočinul, že On sa o chvíľu vráti. Po staršom bratovi, ani chýru ani slychu, a tak smutný Saroo prezerá vlak za vlakom, aby našiel svojho brata. V jednom takom dopravnom prostriedku zaspí, keď sa zobudí, tak vlak je už v dynamickom pohybe, ktorý nie a nie zastaviť. Tento vláčik si to mieri poriadnu diaľku od jeho domova, zastaví až v Kalkate, a teraz nevedno, čo ďalej. Zakúsi dávku nebezpečného ohrozenia vlastného života, ale svitá mu na lepšie časy, pretože sa blíži ADOPCIA, do Austrálie, aby sa tento, už momentálne dospelý mladý muž, pokúsil po neuveriteľných 25. rokoch, nájsť svoju biologickú rodinu. Pomôže mu všemocný GOOGLE EARTH. Aj so strýkom Googleom, to nebude EASY, lebo všetky spomienky na detstvo, mu vyprchali, ale bude si postupne spomínať, a HĽADAŤ. Pri pozeraní filmu, som si automaticky spomenul na legendárneho Milionára z Chatrče, žeby sa rysovalo jeho pokračovanie ? V oboch snímkoch si zahral DEV PATEL, ktorý ma presvedčil o tom, že ak má po ruke, výborný scenár, tak aj On môže byť bravúrny vo svojej úlohe, a aj tak tomu, bezpochyby je ! Vynikajúci, prirodzený, civilný výkon, uveriteľný všetkými desiatimi, lebo sa vo svojej postave nikdy nestráca ! Okrem Patela, ma zaujali ešte DVE VECI - Perfektná KAMERA - GREIGA FRASERA ( Má nábeh na cenu Akadémie, lebo tie zábery, sú fascinujúce !!! ) a Emotívna HUDBA - Volkera Bertelmanna s Dustinom O' Halloranom. De - Facto, aj spomínaný Milionár, mal tieto vlastnosti, ktoré ho posúvali VPRED k záujmu diváka ! Mňa osobne zaujal film, najmä kvôli týmto dvom veciam + doplnil by som aj scenár a príjemné herecké OBSADENIE. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 2016 na Toronto International Film Festival. (BMW12)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na mnohých miestach v Indii, juhoaustrálskej Tasmánii, ale aj priamo v austrálskom Melbourne. (MikaelSVK)
  • Ve filmu hraje významnou roli i sladkost jalebi, kdy si dospělý Saroo (Dev Patel) vzpomene na své mládí z Indie. Jalebi je indický vonný dezert, který se namočí do cukrového sirupu a smaží. (Jamal)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama