Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (259)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Hodně z vás hlásí, jak samoúčelná a slzopudná rakovina Lion je, přitom v opojení současný filmařiny většina zapomíná, co by vlastně mělo dobrej film tvořit. Když všechny filmový složky zapadnou a stvoří strhující celek, je to u nás nepochopený - to ale není vinou filmu, to jenom divák prahne po digitálních explozích! Způsobů jak odvyprávět podobný příběh není zrovna hodně a každý filmař sáhne po takovém, aby to na diváka mělo co možná největší dopad... a tak je to správně. Právě díla jako LION ženou řeč filmu kupředu, dávají nám příběhy a obohacují. Když si k tématu nenajdete vztah, jakoby jste ztratili sami sebe - to pak jděte zase na Avengers. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Za mě asi největší překvapení letošních Oscarů, vůbec nic jsem od tohohle filmu nečekala, vlastně jsem spíš předpokládala, že ho ani nedokoukám a ono mě to chytlo hned od začátku (teda ne úplně od první minuty, ale někde během čtvrt hodiny mě to mělo). Nedojalo mě to, ale taky mě to nenudilo ani chvilku a uteklo mi to překvapivě rychle. Herecké obsazení bylo (víceméně) příjemné, i když mě nikdo nijak neoslnil. 4* ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Lion je filmom viacerých línií. Ide skôr o takú rodinnú drámu, ktorú si môžete pri istom mindsete púšťať s priateľkou aj s 10 ročným dieťaťom a v dobrej nálade. Najväčším záporom je samozrejme naratívny predpoklad, ktorý je natoľko naaranžovaný, že nedovolí ostrejšie rozvíjať útrapy strateného chlapca, ale iba na mimoriadne tenkej línii z vás dumať prudké emócie. Tak ako som vyrastal na gýčovej Novej knihe džunglí, tak Lion je lepšie fungujúcou a pevnejšie držiacou stávkou na istotu pre vytypovaného diváka. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dev Patel urazil od nerdíka z chatrče dlouhou cestu, Rooney Mara překvapila civilismem a Nicole Kidman opět potvrdila svůj um a váhu své hvězdnosti, jež velmi často představuje kompas ke kvalitním kinematografickým zážitkům. Nadechla jsem se a pomalu se vracím ke kořenům své lásky k filmové Indii, kterou inspirovala právě série dramat z podobného ranku jako je Lion. Pokud vám není lhostejný patos a považujete příběh za středobod filmového vyprávění, tak jste tu správně. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu je úplne úžasná, pre nás Európanov zaujímavo špinavá, plná krásnych exteriérov i pohľadov do života bežných, prevažne chudobných ľudí v Indii. Musím pochváliť castig, malý Saroo je vážne roztomilý chlapec a dlho si budem pamätať jeho nočné blúdenie opusteným vlakom, kde tenkým vláskom volá meno svojho brata: "Guduu." Potešila ma i nezvyčajne civilná N. Kidman v zaujímavej roli, v akej sme ju ešte nevideli. Hudba je výborná, zvlášť na mňa zapôsobila v záverečnej scéne hľadania domova cez Google Earth na notebooku. Hudba v tej scéne nemá nejaký výrazný motív , ale napriek tomu bola veľmi účinná. Druhá polovica filmu trochu stratila tempo, ale dojímavý záver to opäť zdvihol. Výborne zapadli i skutočné zábery v úplnom závere filmu. 80%. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Skutočná rodina Brierleyovcov navštívila filmovanie, ktoré sa odohrávalo v Tasmánii. (Da_reba)
  • Skutočné meno chlapca je Sheru (Sunny Pawar), čo v preklade znamená lev. Odtiaľ názov filmu. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 2016 na Toronto International Film Festival. (BMW12)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama