Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (259)

malylada 

všechny recenze uživatele

Opět poutavý příběh s cíle vyronit nějakou tu slzičku. Celý příběh vypráví o chlapci z nejchudší vrstvy, který ztratí svojí rodinu, aby ji po dvaceti pěti letech opět nalezl. V první části sledujeme roztomilého dětského hrdinu, který ztracený putuje železnicí a osud mu zařídí pestrou kličkovanou. Sociální problematika, podmínky panující v Indii, která ve snímku zachycují, už tolik nedokáže zasáhnout, neboť film hodně připomíná kopírku Milionáře z chatrče. Ve druhé polovině hrdina stárne a jde o zachycení etapy, důležitých okamžiků, které spějí k dojemnému závěru. Velmi kladnou stránkou jsou výkony herců, nevyjímaje ve vedlejších rolích, kde exceluje Nicole Kidman. Film se podařilo natočit s velkou precizností, byť si nejsem úplně jistý, zda byl koncept slepených částí nejlépe zvolený. První polovina celistvostí určitě lepší, ve druhé se příliš přeskakuje časovou osou a každá část nedostává takový prostor, aby dokázala strhnout na plné obrátky. I tak se jedná o pěkně příběh, který asi každého zasáhne, ale letošní doják číslo jedna to nepřekonalo.......7/10 ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Příběh se mi líbil moc, ale k filmu samotnému už mám bohužel plno výhrad. Pokud vezmu film jako celek, tak bohužel nedrží pohromadě, nějaké pasáže jsou skvělé, u jiných jsem ale usínal nudou (především v druhé polovině). Druhá půlka by si zasloužila trochu kvalitnější scénář i lepší režii, protože se kolikrát zbytečně vlekla - místo toho, aby gradovala. Závěr filmu se vás každopádně jistě dotkne, dokonce jsem po něm přemýšlel o 4*, ale ne, za mě jsou to silné 3*... :) ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Super první část, ve které tvůrci na diváka systematicky a funkčně přenášejí pocit paniky a beznaděje ztraceného chlapce. Pak ale přijde nedůvěryhodný a kýčovitý patvar, ve kterém Dev Patel osmdesát procent času tklivě hledí do dáli a přemýšlí o potřebě hledání vlastní minulosti. To jsem nedal. Možná kdyby k posouvání děje dopředu nebyly užíváný tak schematické vypravěčské zkratky, možná kdyby vše nebylo tak chirirgicky přesně naaranžované, aby to v divácích vyvolávalo emoce, možná kdyby měla Rooney Mara víc prostoru... Ale takhle ne. 45 % ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Mandl na dojetí dle skutečné události je chtě nechtě taky svá kategorie a v jejím rámci Lion nepřináší nic vyloženě nevkusného či hloupého. Může za to zejména zaměření na neveselé poměry v Indii, zejména pokud jste dítě, které nebaví permanentní znásilňování, a hlavně až dokumentární snímání této kouzelně chaotické krajiny. Pomáhá mimo jiné kamera, která první třetinu zručně snímá okolí často z pozice pětiletého protagonisty či téměř neorealisticky ho sleduje v chumlu města zdáli. Samotné pátračky a vizuálně znázorňované citové pouto už trochu zívá, ale myslím si, že je to zejména z důvodu náročnějšího empatického napojení bílého spokojeného parchanta ze středu Evropy (tedy mě), který nemá příliš společného s indickým adoptovaným sirotou. To hlazení zdí a melancholické máčení ve vodě tomu nemám vůbec za zlé a kdyby jo, tak každých pět minut Rooney Mary je pro mě lunapark. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Lion se možná až příliš snaží být něčím víc, než na co stačí skutečný příběh, kterým je film inspirován. Garth Davis předvádí v rámci možností slušný debut, který ničím vyloženě nenadchne ale na druhou stranu ani nemá moc čím zklamat. V první půli se film sice trochu vleče, přesto v půli druhé funguje více než dobře a závěrečná hořkosladká tečka (byť docela dost vynucená) jednoduše funguje. [65%] ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Ve filmu hraje významnou roli i sladkost jalebi, kdy si dospělý Saroo (Dev Patel) vzpomene na své mládí z Indie. Jalebi je indický vonný dezert, který se namočí do cukrového sirupu a smaží. (Jamal)
  • Skutočná rodina Brierleyovcov navštívila filmovanie, ktoré sa odohrávalo v Tasmánii. (Da_reba)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama