Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (177)

tron 

všechny recenze uživatele

„Lenže ak človek padá, nepadne zo dňa na deň. Padá v priebehu rokov." Strhujúca filmová adaptácia pravdupovediac nie najgeniálnejšej novely Stephena Kinga. Snímka divákom predstavuje jednu z najsilnejších ženských hrdiniek americkej kinematografie a zároveň sa jedná o akési "ospravedlnenie" pre fenomenálne úžasnú a jedinečnú Kathy Bates, ktorá v predchádzajúcej kingovke Misery nesmie zomrieť dostala takú sku*venú rolu, že by z toho jednému zliezla koža z tváre. Tentokrát sa predstavuje ako Dolores - týraná, no napriek tomu (alebo práve preto?) mimoriadne silná žena, ktorá za žiadnych okolností nedopustí, aby dobehol rovnaký osud aj jej dospievajúcu dcéru Selenu. Fascinujúca mainská sychravá atmosféra (to more!) a výborné herecké výkony. Okrem parádnej Kathy Bates fenomenálne mrazivo-desivá Judy Parfitt, ale od veci prekvapivo nie sú ani ničomný úbožiak David Strathairn, odporne posadnutý Christopher Plummer (ktorý ale, keď sa to tak vezme, hrá najkladnejšiu postavu v celom filme!), Bob Gunton v dojemnom (ak vezmeme do úvahy to, čo postváral vo Vykúpení z väznice Shawshank) cameu, krehká bábika Jennifer Jason Leigh ako keby čakajúca na poslednú ranu od života a v neposlednom rade aj milý John C. Reilly. K tomu nezabudnuteľné scény (v banke, na trajekte, s valčekom v ruke...) a veľmi silná neprikrášlená myšlienka o tom, že matky za istých okolností môžu (musia) byť najväčšie suky na svete. Jedna z mojich najobľúbenejších filmových kingoviek s vizuálne podmanivou spracovaním zatmením slnka. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pochroumaný vztah odcizené dcery s rázovitou matkou (fantastická Kathy Bates), obviněnou z vraždy (vražd), představuje trnitou půdu pro chladné psychologické drama znovushledání a nalézání vzájemné cesty. Jelikož s sebou obě vláčí traumata rodinné minulosti s otcem alkoholikem (a hůř), bude to těžké, nepříjemné, zraňující, kdy skrz hutnou deku deprese slunko neprosvítí (nejenom při zatmění). Nešustit závěrečné "předsoudní vyříkání" hollywoodským papírem víc, než by bylo záhodno, mají to Dolores a Selena za 5*. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Verím tomu, že kniha musela byť skvelá. Postupne sa nám odkrývajú tajomstvá života Dolores Claiborne. Nič iné jej nezostáva, a všetkým okolo nej, iba priznať si pravdu, postaviť sa jej a začať konečne žiť. Filmom s Kathy Bates som sa od Misery vyhýbala, lebo zahrala to tam tak bravúrne, že mi začala parádne liezť na nervy. Tu bola tiež skvelá, možno o kúsok lepšia bola Jennifer, ktorá je na takéto role ako stvorená. Ako bonus výborná hudba. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Panečku, tak to, čo tu rozbalila Kathe Bates, to ma fest chytilo. Neviem, či som videl lepší film s nou v hlavnej úlohe. Noa ta kamera... hra so svetlami minulosti a súčasnosti . Superrr !!! Kingove knihy veľmi nemusím, voľakedy som snáď dve ci tri čítal, a určite by som už dnes po niečom takom nesiahol. Ale filmové stvárnenie tejto témy sa mi veľmi páčilo aj preto dávam 5 b. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z FILMU, KTERÉ SE MI PODAŘILY ZACHYTIT: "Ani nevíš, co potřebujeme." "Předpokládám, že všechno." // "Paní Dolores zabila jste (už) dneska někoho?" "Ne, ale teď vím, u koho začnu nejdřív." // "Ranní procházka?" "Ne, sháním člun pro svůj velkolepý útěk." // "Z tohohle chapa by sis nepřítele dělat neměla." "Já si ho nedělám, on už můj nepřítel je." // "Doufám, že bude pršet, že bude lejt a všichni se utopěj." // "Nehoda, Dolores, bývá nejlepší přítelkyní nešťastné ženy." // "Někdy musíš bejt ta největší mrcha na světě, abys přežila." (viděno: 12.10.2006 na Primě pozdě večer/časně ráno) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)
  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)
  • Požár na place způsobil škodu na 1 000 000 amerických dolarů. (Dlee)

Reklama

Reklama