Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (179)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem se prokázalo, že King a Batesová k sobě patří. Po povedené Misery přišla na svět další dobrá kingovská adaptace. A opět to není film pro vegetariány, protože v některých pasážích je to celkem hodně MASO. Neubráním se srovnávání. Tento film mě vyděsil ještě trošku víc než Misery, poněvadž původcem Zla (a po pár románech od Kinga si při popisování jeho knih skutečně zvyknete psát Zlo s velkým ,,Z") zde není jen jedna psychicky narušená osoba. Je tu hned několik hajzlů a mrch, kteří jsou ,,normální". A zatímco fanatické Annie tu násilnou smrt ze srdce přejeme, u tohoto filmu není tak jednoduché někoho jednoduše odsoudit. O to je to celé znepokojivější. Pokud mám srovnat s další Kingovou adaptací - Zelenou mílí, třeba po mně hoďte šutrem, ale Dolores mi přišla méně vykalkulovaná, lépe promyšlená a mnohem skutečnější. Tohle se totiž, na rozdíl od Míle či Misery, mohlo v nezměněné podobě dost dobře stát i vám. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

K literární předloze mám zvláštní vztah. Byla to první kniha, kterou (tehdy budoucí) má žena koupila do společné domácnosti. Od té doby jsem ji nečetl, ale i po těch takřka dvaceti letech si ji pamatuji. I proto mě mrzelo, že se do filmu nedostaly prachové chomáčky, které mě v knize docela děsily. Další věc, která mě trochu mrzí, že nejpovedenější kingovské filmové adaptace nepochází z jeho horrorové tvorby. I když existuje spousta povedených adaptací (Salem's Lot), tohle je další důkaz, že nejlépe se převádějí jeho dramata. Dolores Claiborne patří k jeho zajímavé neformální trilogii ženských románů/dramat (Geraldova hra, Rose Madder a právě DC), kde se King dokázal skvěle vcítit do pocitů a problémů žen (ještě bych přidal, byť vyprávěný z mužského pohledu a mužským hrdinou Pytel kostí). Pozitivem je, že se toho držela a dokázala to vystihnout i tahle filmová verze hned se třemi zajímavými a skvěle podanými ženskými postavami (Dolores, její dcera, paní Donovanová). Snad první film, kde se maskérům povedlo herečku namaskovat do dvou různých časových období tak, aby v obou vypadala stejně přirozeně, to se ve filmu jen tak nevidí. Ale zde je Kathy Batesová skvělá a přirozená v obou časových rovinách. Asi přišel čas vrátit se ke k knize. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nádherná poetika Stephena Kinga. Tento spisovateľ nepísal iba výborné horory a trillery, ale aj úžasné drámy ktoré vchádzajú až do hĺbky duše. Je pravda že zfilmovanie sa nepodarí vždy tak ako by to sám King chcel. Avšak keď sa to podarí je to naozaj dielo vážene tak napríklad ku príkladu Osvietenie, Zelená míľa či útek z väznice Shawshank. S knihy bolo vybraté to podstatné (Samozrejme že film isté obmedzenia a až tak do tých myšlienkových pochodov nemôže zájsť). Tak ako sa mi nepáčila herečka Kathy Bates vo filme Misery tu ma nesmierne bavila a jej herecký výkon bol podaný vynikajúco. Nemám už čo dodať King ako sa mi páči. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, pokud neznáte knižní předlohu. Dolores Claibournová je asi nejlepší Kingova knížka, možná i proto, že to není klasický horor. Nabízí spíš neurčitý strach, skvělé charakterizování postav a do detailů "vymakané" scény. Bohužel podle ní vznikl jen lehce nadprůměrný film, který zamrazí jen těžko. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* dobře vystavěný příběh, kde jste až do konce v napětí jak to dopadne a Kathy Bates v hlavní roli to jsou hlavní klady tohoto thrilleru podle knihy Stephena Kinga. A když se to vezme, tak ani žádné zápory jsem nenašel. Své vysoké hodnocení si zaslouží a určitě i větší pozornost než současných necelých 2300 diváků. Za sebe sice dávám "jen" 4 hvězdičky, ale doporučuji dál všem kdo mají rádi poctivé dramata s kriminální zápletkou. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)
  • V 104. minúte hovorí Dolores Claiborne (Kathy Bates) svojmu manželovi (David Strathairn), že za to, ako sa chová k ich dcére, dostane pár rokov vo väzení Shawshank. Jedná sa o fiktívnu väznicu z poviedky "Rita Hayworth and Shawshank Redemption", podľa ktorej bol natočený najvyššie hodnotený film na ČSFD Vykúpenie z väznice Shawshank (1994), takže ide o odkaz na ďalšie dielo Stephena Kinga. (MontyBrogan)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)

Reklama

Reklama