Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Konečně se mi podařilo najít na netu tenhle kousek od mého oblíbeného mladého autora, jehož krátké filmy se vyznačují výraznou Erbenovsky poetickou atmosférou plnou mystična a kvalitní kamerou. Navíc se v těchto malých hororech nemusím tolik lekat, což já nerad. Tento dopadl podobně a tak se nemusím bát ho doporučovat dál. A můžu se těšit zase na něco dalšího. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy jsou hlavně za kameru, ta je vynikající. Jinak to na můj vkus kombinuje nešvary typické pro horory s nešvary typickými pro krátkometrážní filmy, zejména co se týče charakterů, dějových zkratek a zvratů. Navíc nemám rád ty klišé, kdy v podstatě normální a běžná činnost je v hororu nasnímaná a ozvučená tak, aby vzbuzovala odpor, to mi vadí. Taky působí nepřirozeně to rychlé oželení pejska vyměněného za obludu. To nět. A ze všeho nejvíc mi vadí ta kárající moralizující pozice a vyšší síla, trestající ovšem dle lidských měřítek, těch správných samozřejmě, protože "my" máme, my vlastníme pravdu a vyšší síla (zde Lesapán, ale může to být cokoli jiného kdekoli jinde) jedná a trestá podle této "pravdy". Tak často ve filmu zabije padoucha "vyšší spravedlnost", ale dle mého to pak není trest, trestá jen člověk člověka. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdyby se český horor začal ubírat tak kvalitním směrem jako tento experimentální studentský film, fandil bych mu všemi deseti a neohrnoval nad ním nos. Je to vesměs také způsobeno tím, že mně osobně tento žánr do české kinematografie nesedí, děsivých legend a mýtů máme ale požehnaně a je třeba si je připomínat, nejlépe tou obrazovou formou. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný český horor! Škoda, že je tak krátký. :-) Když se Hejkal naštve, tak ve vás zamrazí a lesu se po dlouhou dobu velkým obloukem vyhnete a za tmy do lesa vkročit po dokoukání tohodle kraťase? Ne, děkuji. :D Tady se pozná, že celý tým makal tak, aby to za něco stálo a výsledek je opravdu skvělý. Hudba, efekty, herci, maska hejkala... Jen tak dál! Jsem rád, že jsem mohl tento projekt podpořit a vidět výsledek mezi prvními. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)
  • Výroba celotělové masky s animatronickou mimikou trvala přes měsíc. V hlavní roli se představil spolutvůrce masky Josef Rarach. Aplikace masky před každým natáčením trvala 2 a půl hodiny, odličování přes hodinu. Maska byla limitovaná pohybem a kvůli tropickým horkům v ní bylo nesnesitelně. Rarach musel být v každé pauze převezen do chladu. Kromě toho v ní téměř 10 hodin nemohl jíst ani si dojít na toaletu. Natáčení zdržovalo i neustálé vybíjení baterek animatroniky nebo její poruchy při deštivých nocích. (Savel)

Reklama

Reklama