Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panovníci sousedních království si na bitevním poli slíbili, že se jejich rody jednou spojí. Příběh začíná po letech. Princ už dosáhl plnoletosti, a tak nastal čas, aby se oženil s dcerou krále sousední země. Dávný slib musí být naplněn! Do ženění se mu však chce pramálo. Spíše ho zajímají okolní lesy, ptáci a především volnost. Své chování nezmění ani ve chvíli, kdy přijede krásná princezna. A i ta záhy pochopí, že se k sobě s princem vůbec nehodí. Oba se proto chtějí královskému slibu vzepřít. Ovdovělý král je neústupný a – byť je mu je princezna více než milá – prosbě o zrušení sňatku nemíní vyhovět. Navíc jej opouští jej i rádce Bohdan, jenž se vrací na svou tvrz. Čím dál bezradnější král usiluje o jeho návrat, nebo alespoň o příchod jeho syna, o němž Bohdan často vyprávěl – věřil, že jistě bude stejně tak moudrý. Bohdan ovšem žádného syna nemá, má jen dceru Dinu, která přichází v přestrojení a jednoho dne s princem ze zámku uteče. V panošovi princ neomylně pozná půvabnou dívku Dinu a chce si ji vzít. Setkání s králem, který je nakonec najde v lese, je plné napětí! Král stále trvá na svém. Princezna, která se mezitím pohybovala stále častěji po králově boku, je stejně moudrá jako krásná a přichází s překvapivým řešením. Královský slib bude naplněn a ti, co se milují, se budou moci vzít. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

quixote 

všechny recenze uživatele

Málo muziky za hodně peněz aneb Pohádkový příběh kouzel zbavený (doslova i obrazně). Slabý scénář, v němž autor vykrádá své vlastní (nepřekonatelné) „Tři oříšky pro Popelku“ (postava preceptora, převlek dívky za chlapce), by skvěle obstál jako padesátiminutová rozhlasová hra. Natáhnout scénář pro film se stopáží 90 minut je holý nesmysl až sebevražda, což dokazuje spousta hluchých míst a nekonečných záběrů na Žleby,přírodní scenérie a bůhví co ještě. Hudební doprovod působí bezradně a místy nepatřičně, závěrečná píseň je jako pěst na oko. Finále, v němž princezna musí sama požádat krále o ruku, je pak na samé hranici parodie. Jediné, co se tady povedlo, je dejme tomu výběr herců (Kramár a Issová se určitě se svými postavami poprali se ctí, Vilhelmová s Krausem občas zaperlili, i když jejich figury jsou naprosto zbytečné, Kraus a Vondráčková nepřekvapili) a opravdu velmi krásné kostýmy. Ale to je přece jen trochu málo… ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Zase po čase zdařilá česká pohádka s velmi šťastným obsazením a tím i výborným vykreslením postav, což společně s vyváženým a inteligentním scénářem tvoří solidní základ úspěchu. Zdařilé dílo je zpravidla až překvapivě jednoduché - tato pohádka by dle mého soudu mohla dobře posloužit jako učebnicové dílo, kterému nechybí nic podstatného - obsazení, zajímavé a vhodné prostředí, srozumitelný děj ... a navíc ta opravdu geniální závěrečná rošáda hlavních postav, která nevyznívá ani trochu uměle. Rozvětvená s citem vyvážená dějová linie přidává příběhu další rozměr. Na poprvé v kině se mi film líbil, na podruhé jsem si ho vychutnal doma ještě více. Při záplavě nových pohádek na sílu překombinovaných se jedná o milé dílečko ... takže já dávám za 5 hvězdiček. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Táto rozprávka nie je veľmi rozprávková, ale vôbec nie je zlá. Vlastne je to taký moderný emancipovaný príbeh v historických reáliách, veľmi pekne vybraných. Princezná na pytačkách nie a nie zbaliť toho pravého, nemasný-neslaný princ sa takmer dostane do registrovaného partnerstva s kamošom od koní a vybuchnúť som musel pri takmer-lesbickej scéne s Luckou. Jednoducho slušná oddychovka, pre deti možno menej. Pekný naivný záver, aký sa vidí jednou za tisíc let. –––– Tady se pořád něco musí, ale proč se mě někdo nezeptá, co doopravdy chci? –––– Neznám nic závaznějšího než královský slib! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pohádka bez špetky nadpřirozena a bez padouchů. Smyšlený romantický příběh, kdy už po půlhodině víme, jak to přesně skončí, ale ještě hodinu si počkáme, než děj doklopýtá do finále. Hlavními hrdiny jsou čestný a nesmírně natvrdlý král (M. Kramár), jeho rozmazlený, rádoby roztomilý syn (protekční tlačenka number 1 - D. Kraus), urozená slečna, která ví, co chce, leč neumí se vymáčknout a tak jen stále kulí oči ve výrazu hladového tuleňátka (K. Issová), rádcova dcera, děvče od rány, co má prý vypadat jako kluk (protekční tlačenka number 2 - L. Vondráčková) a do toho sekunduje pár dalších čičmundů. Třeba Jan Kraus ve zbytečné roli absolutně nevtipného šaška - živočišné vitalitě např. Menšíkova Matěje v pohádce "Jak se budí princezny" se nepřiblížil ani tolik, aby mohl Menšíkovi alespoň boty olízat. "Královský slib" je provázen obvyklými dějovými nelogičnostmi tvorby pro děti, povedenou výpravou (moc hezké exteriéry), průměrnými kostýmy, místy otravnou hudbou a plejádou známých hereckých jmen. Ucanckaný příběh bych hodnotila podprůměrnými dvěma puntíky, ale velkorysá výprava mi dovoluje bez uzardění připrdnout i třetí do mírného nadprůměru. Navíc, není to tak uječený opruz jako Troškovy pohádky. Snesitelné nic-moc. 55% ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Pohadky, kde celej dej je "princezna" neprilis presvedcive prevlecena za kluka a nikdo si toho nevsimne (hlas, holcici tvaricka, chuze i postava) mne nejak z principu serou... prijde mi to tak straslive dementni, ze se pres to neprenesu... zvlast u pohadek, kde je ostatni vyprava a okoli brano vicemene vazne az realisticky... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Když princezna (Klára Issová) vyráží na koni společně s králem (Maroš Kramár) hledat králova syna, má na čele perlu ve tvaru slzy, jejíž velikost neodpovídá té, která se objevuje ve finální konfrontaci. (Malory)
  • V snímke si ako komparzistka zahrala aj dcéra majiteľa pevnosti Cuknštejn, kde sa čiastočne natáčalo. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno