Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepraktický, roztržitý antropolog (Cary Grant), který má těsně před svatbou s dominantnější dívkou, shání peníze pro své muzeum, jehož budováním strávil posledních pět let. Do cesty se mu neustále plete živelná bohatá výstřednice s ochočeným mládětem leoparda Susan (Katharine Hepburnová), která sebe, Davida i své známé dostává do řetězce stále absurdnějších situací...Film, reprezentující vrchol bláznivých komedií třicátých let, stojí na výborných hereckých výkonech, vtipných dialozích a režijním umu Howarda Hawkse. (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Sedmdesát let stará komedie, která ještě stále perfektně baví! Neurotický Cary Grant (nepřehrával!) a živel Kathrine Hepburn jsou vážně perfektně sehraní, fnguje mezi nimi určité kouzlo, které skvěle přechází na díváka, tudíž se nuda v žádném případě nemůže projevit. Začátek je famozní, skvělé "náhody" a scénář, kde dialogy sviští rychlostí blesku a Hawks jedndouše čaruje. Zbytek postupně zpomaluje, ale stále si drží vynikající úroveň a závěr ve věznici je opravdu legrační. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Výtečný snímek screwballové komedie, ve které není normální fakt úplně nikdo. Zcela primitivní příběh, který se začal vyvíjet zcela nahodile a šíleně. To, díky čemuž tento film obdivuji je především jeho nulová šance diváka cokoliv předem odhadnout. Ono vesměs to tak je ve většině komediích tohoto typu, ovšem zde to platí tak 5x násobně! Zcela zvrhlá komedie, která byla plná hlášek a scén. Jedna z dalších, kde se Katharin dokonale předvedla zase v trošlu jiném světle. Výborná odreagovačka. 100% bez řečí. Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná záležitost, která těží ze solidního obsazení a má dvě geniální scény a to sice restauraci a závěr ve vězení, bohužel zbytek už tak silný není a navíc se na něm značně podepsal zub času. I přes drobné výhrady se však bez debat jedná o zážitek, který svou zábavností výrazně převyšuje 95% komediální produkce posledních let. Špičkou crazy komedií let třicatých a čtyřicátých tak pro mě nadále zůstává Caprovo Arsenice and Old Lace. 75% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Velice pokleslá americká crazy komedie, jak verbálně, tak vizuálně. Tohle je opravdová "smrt Hollywoodu". Hepburnová a Grant zde nejsou víc než potrhlí šašci, necvičení klauni bez půvabu. Film nesnese srovnání ani s českými méně podařenými komedii této doby. Uklidňuje mě jen to, že nikdo z mých deseti "oblíbených" na čsfd tento film nehodnotil, tedy pravděpodobně ani neviděl. Škoda, že v tomto případě nepatřím mezi ně. Tady jsem opravdu potřísnil hollywoodským exkrementem. Dosud cítím jak se na mě lepí, i když jsem bez košile. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozdní šťastný dědic zlatého věku grotesky neponechá divákovi ani vteřinu na oddechnutí. Výstřední vědec, skvěle hraný Grantem, je vyvažován ještě větší divokostí a bláznivostí Hepburnové, vírem, který ani vteřinu neponechá nic, aniž by to nedestruoval. Vždy však z počestných pohnutek, jejichž společným jmenovatelem je boj o milovaného muže. Slovo crazy komedie je naplněno v tomto případě až definičně. Skutečnost, že ve starém filmu bylo možné natáčet skutečné skvosty, lze jen těžko naplnit lépe. U Hepburnové bych kromě toho rád připomněl její skvostnou etudu dívky z podsvětí, zahranou tak skvostně, že to i po létech bere dech. Obdivuhodné jsou i cvičitelské výkony a způsob, jakým se se svými úlohami vyrovnali oba leopardi. V případě Hepburnové představuje tato role přirozený začátek jejích emancipovaných žen, jejichž odvaha a ambice rostou bezprostředně v přímé úměře s úspěchy, jichž se jim dačí docilovat. Zlatý - možná i platinový - úspěch hollywoodské továrny na sny je v tomto případě nesporný a stále stejně přitažlivý. V osmičkovém roce zvláště. Jakoby posvěceně. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • Film byl dokončen 6.ledna 1938, čtyřicet dní po původním jednapadesátidennímu termínu. (Pavlínka9)
  • V čase 01:39:15, kdy vidíme Davida (Cary Grant) a Susan (Kathrine Hepburn), jak spolu mluví přes špičku kostry dinosaura, je v záběru v nadhledu vidět tmavá postava na zemi u zdi po levé straně. Vypadá to, jakoby se tam ukrýval člen štábu. Scéna je exponovaná tak, že jsou tam hrdinové sami a je nepravděpodobné, že by ta figura byla součástí expozice muzea, když je to výstava prehistorických zvířat. (Lariiakqt)
  • Cary Grant se do své komediální postavy Dr. Huxleye doslova vžil. Howard Hawks mu doporučil, aby se podíval na některé filmy s komikem Haroldem Lloydem, aby získal určitou inspiraci. Cary Grant jím byl přímo uchvácen a začal ho kopírovat, téměř gesto za gestem. Pořídil si dokonce i silné brýle v černých rohovinových obroučkách, které byly Lloydovým poznávacím znamením. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama