Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dětská radost, touha žít i cítit první lásku navzdory válečným hrůzám... S postupem II. světové války se útočištěm rodiny Frankových před pronásledování nacisty stává Amsterdam. Doufají, že zde najdou bezpečí a klidný život, což ovšem radikálně změní obsazení Holandska a stupňující se persekuce židovského obyvatelstva. Otto Frank se v roce 1942 rozhodne ukrýt s manželkou a dvěma dospívajícími dcerami v utajeném podkrovním bytě. Jeho mladší dcera Anne tíživé dny strávené v úkrytu zaznamenává do deníku, který pro ni představuje nejbližšího přítele a přináší naději. Ani nepředstavitelná krutost a hrůzy války nedokáží zničit mladou touhu žít, poznávat svět ve všech jeho krásách, poprvé se zamilovat nebo si hledat vlastní pravdu... Anne Franková se toužila stát spisovatelkou. Společně se svou rodinou byla v srpnu 1944 zatčena Gestapem a deportována do koncentračního tábora. Tím končí deníkové záznamy. Anne Franková zemřela na jaře 1945 v koncentračním táboře Bergen Belsen ve věku nedožitých šestnácti let a stala se jednou z přibližně šesti milionů židovských obětí vražedného nacistického režimu. Její deník byl vydán po skončení války pod názvem "Deník mladé dívky", přeložen do více než 70 jazyků a dodnes patří mezi nejsilnější literární výpovědi o holokaustu. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Úplne prvé nemecké filmové spracovanie najznámejšieho denníka na svete a pre mňa takisto úplne prvé stretnutie s Anne Frank na filmovom plátne. A vôbec neľutujem, naopak. Lea van Acken je vynikajúca, rovnako ako sú trefné jej monológy k divákovi a rovnako ako verne je vystavaná atmosféra počas celého filmu, ktorý skrátka nemá chybu a jeho silný záver nenechá oko suché. Treba vidieť, samozrejme v pôvodnom znení (ako inak). Posledné slová prenechám Anne. „Premýšľajte o všetkej tej kráse, ktorá je stále okolo vás a buďte šťastní." ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem hlavně rád, že nám filmovejm ultras pořád rostou nový a nový herecký talenti jako třeba Lea Van Ackem, protože je třeba si uvědomit, že zahrát postavu jen na základě napsaných poznámek není až taková prdel. Samotný příběh je dostatečně znám a člověk prostě musí litovat osudu některých lidí . ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Niterný pohled na holocaust, který odhaluje jeho zrůdnost možná ještě silněji než různá drastická líčení. Film je poměrně civilní a vyhýbá se zbytečnému patosu, což mu slouží ke cti. Nutí tak diváka k niternějšímu přemýšlení o tom, kde se mohou rodit v lidech kořeny podobného zla a jak jim v zárodku pokud možno čelit. Přitom nejde zdaleka jen o holocaust, neboť jak známo, lidstvo je v podstatě nepoučitelné. Jako obvykle u současnějších filmů, laciný dabing snímku spíš škodí, než že by mu pomáhal. Kde jsou doby, kdy byl český dabing pojmem - možná by nebylo od věci ho jednou provždy opustit, když už ho pořádně neumíme. Na dnešních velkých obrazovkách se už titulky dají pohodlně číst a umělecký dojem i lepší srozumitelnost by tak zbytečně neutrpěly. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná filmová adaptácia. Ako neznalému knižnej predlohy mi neprišlo, že okrem expozície a záveru sa ničoho vzrušujúceho nedočkám. Tvorcom sa však podarilo priestor dvoch rokov v úkryte vyplniť každodennými radosťami a starosťami dvoch rodín a lekára, uzavretých na niekoľkých desiatkach metrov štvorcových. Samotná Anna zrejme nebola jednoduchá osobnosť a svojským pohľadom na svet často komplikovala situáciu. No okrem fyzickej situácie film dovolí divákovi nahliadnuť aj do Anninho vnútra, do jej pocitov a myšlienok. Herci hrajú výborne a vôbec nevadí, že sú pomerne neznámi. Okrem predstaviteliek Anny a jej sestry sú to ostrieľaní harcovníci, ktorí mali príležitosť zahrať si aj svetoznámych produkciách. Ani tu produkcia nezostala na ocot a výborne pracuje s emóciami. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Deník Anne Frankové je kniha, o níž se učí i ve školách, takže abych ji neznal. Je logické, že vznikla celá řada verzí. Já doufám a věřím, že existuje lepší. Smutné na celé tragédii této rodiny je fakt, že zemřeli doslova na poslední chvíli těsně před koncem války. Pár měsíců a mohli být volní. Tento film se docela podrobně zaobírá tím, jak se v onom úkrytu žilo a jak náročné to bylo psychicky i fyzicky. Možná až zbytečně mnoho věnuje také dospívání mladé dívky a sebepoznávání vlastního těla, což mi přijde vzhledem k tématu zbytečné a místy i trochu přes čáru. ()

Galerie (18)

Související novinky

Egon Schiele, Anne Franková

Egon Schiele, Anne Franková

19.10.2016

Bezmála čtyři desítky filmů od historických dramat, přes thrillery, žánrové a artové filmy až po komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve… (více)

Reklama

Reklama