Reklama

Reklama

Sladké hry minulého léta

(TV film)
  • Československo Sladké hry minulého leta (více)

Obsahy(1)

Toužila vzlétnout ke slunci, a přitom sama zářila mnohem víc... Slovenský televizní film režiséra Juraje Herze vznikl podle Maupassantovy povídky "Muška". V impresionisticky laděném příběhu líčí tragický příběh mladé pradleny, která svou čistotou, optimismem a radostí ze života fascinuje muže kolem sebe. Točí se kolem ní pět nápadníků, kteří patří k bohémě. Dovedou se bezstarostně bavit, snít, radovat se z každé chvíle a unikat před měšťáckou každodenností. A ovšem i před zodpovědností. Svým lehkovážným způsobem života samozřejmě všichni narušují místní konvence. A přestože Muščino těhotenství přinese do jejich životů i tragické chvíle, na jejich životním optimismu to nic nezmění... Juraj Herz natočil barevný televizní snímek v době, kdy ještě převažovalo černobílé vysílání. S pomocí kameramana Jozefa Šimončiče vytvořili výtvarnou poctu impresionismu, který ovládl světovou výtvarnou scénu v době, kdy se příběh odehrává. K rozverné náladě vyprávění přispěli mj. i výrazní slovenští komici Milan Lasica a Július Satinský. Představitelka bezstarostné a potřeštěné Mušky Jana Plichtová se později stala váženou profesorkou psychologie. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kromě plejády známých herců film ukázal ubohost některých děvčat v sexuálním chování. Není to nic nového, už římský císař Augustus vyhnal svoji jedinou dceru Julii na doživotní vyhnanství na pustý ostrov pro absolutní sexuální nezdrženlivost. Obšťastňovala málem celý mužský Řím. Takže "nymfomanky" stále mezi námi ! Juraj HERZ jistě takovou postavu se svého okolí znal, jinak nevím, proč by to točil. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se hlavně souloží, potom ještě žere, kouří, plave na loďce, a všelijak zevlí. To vše v pravidelně se opakujících a bohužel i dosti protáhlých sekvencích. Ještě se tam dost nesnesitelně přehrává. Bylo vidět, že záměr byl jeden, ale osazenstvo se s ním dosti těžko ztotožňovalo. Dále bych se chtěl zamyslet nad tím, co vlastně vedlo socialistické soudruhy k interpretování tohoto zednářského díla. Zřejmě ta sexuální svoboda byla za socialismu jedinou svobodou, a tímto se to pracujícím inoktrojovalo. Podle mě Juraj Herz je prostě kokot, tak co taky čekat, že. ()

Reklama

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Snímek o jednom rozmarném létě byl natočen pod vlivem obrazů impresionistů s důrazem na obrazovou stránku filmu, místy však bylo těch, řekněme, lyričtějších pasáží na můj vkus až moc, což hlavně ve střední části nudilo. Ústřední téma, ačkoliv opsané od Maupassanta, bylo opravdu nosné-nevázanost a lehkovážnost nikdy nemůže skončit dobře, v tom horších případě skončí tragicky, jako zde. Satinský zde ukazuje, že to byl znamenitý herec a komik, hlavní ženská postava mohla lépe vypadat, k hříchu s ní bylo třeba asi hodně absintu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedna vagínka, pohrávajúca sa s päticou penisov. Kto jej ponúkne pravú lásku miesto chvíľkového potešenia? Tematicky to vystihuje nie len dobu minulú, ale aj časy prítomné. Kým však v minulosti stačil cit či sľuby a naplnené priania, teraz hýbu malým “trojuholníčkom” najmä korunky. Taká je doba :) Kabelky a topánky LújVitón treba, čo tam po Korone. Snímok ako taký nie je nijak dramatický, chce pôsobiť komediálne, no nesie sa na vlne nezáživna, kde nadnesene povedané, dostáva najväčší priestor cenzurovaná promiskuita. Od Herza asi najslabší film čo som videl .. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To je vážka, to je motýl, to je muška. To je taková bláznivá muška .“  Tahle muška (v podání lehce frivolní Jany Plichtové) touží po slunci, a nejraději má lásku. Má "oči jako touha" a "vlasy jako vášeň", nemůžeme se proto divit, že se jí pětice mladých pánů (mj. Lasica se Satinským) neumí nabažit.... Převést povídku Guy de Maupassanta na barevný filmový pás se Juraji Herzovi povedlo náramně. Celé to působí hravě a smyslně zároveň, z některých scén má přitom člověk pocit, jako by se díval na nějaký impresionistický obraz. A když k tomu přidáme velmi přiléhavou "francouzskou" hudbu Štěpána Koníčka, je zaděláno na naprosto kouzelné pokoukáníčko. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Riaditeľ televízie sa pokúsil snímku z festivalu v meste Monte Carlo ako pornografický film stiahnuť, následne jej aj znemožniť získať akúkoľvek cenu. (Raccoon.city)
  • Film získal cenu za nejlepší barevný film na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu a cenu "Programme ayant contribué le mieux a l’idéal d’action pacifique internationale" (1970). (BLStryker)
  • Film byl prodán do mnoha zemí, mimo jiné i proto, že mu dělala reklamu tehdejší monacká kněžna, které se velice líbil. (raininface)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama