Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

domirovec 

všechny recenze uživatele

Monotónní, depresivní, pochmurné a děsivé dílo ve kterém se Rudolf Hrušínský ujme role spalovače mrtvol, který se za těch 96 minut úplně změní ve vraha a zcela omezeného člověka. Všechno co udělá, co řekne, co slíbí a co splní je naplněné neustálým děsem, který dokáže opravdu ucítit jen málokdo. 5/5 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mistrovské filmové dílo Juraje Herze dle literárního počinu autora Ladislava Fuksy s mistrovským hereckým koncertem Rudolfa Hrušínského, který postavu ředitele krematoria Karla Kopfrkingla zvěčnil tak dokonale, že je, stejně jako jeho pojetí Švejka, chtě nechtě, naprosto nepřekonatelné. Jedná se o epickou prózu s grotesktními až hororovými prvky, čemuž dal Juraj Herz režijním umem sobě vlastním ohromnou sílu, čemuž také pomohla kamera Stanislava Miloty. Černobílý obraz byl využit ve vší své dokonalosti a to i s použitím nejrůznějších úhlů obrazu a tzv. rybího oka. Z vnitřního myšlenkového přednesu Kopfrkingla při hlubším vnímání skutečně až zamrazí. Smrt je pojem a žeh osvobozením. Spojení se šílenstvím války důmyslně překonává veškerou absurditu doby právě v rámci psychiky a konání. Likvidace vlastní rodiny a spálení těl je plně v souběhu s nacistickou židovskou otázkou. Tělem a duší je Kopfrkingl hodný člověk a starostlivý otec od rodiny, odmítající násilí ze strachu z války. Jenomže propaganda udělá své a tak podlehne nátlaku, uvěří nadřazenosti a nutnosti zbavení se méněcenných lidí. Matka od rodiny židovka, syn charakterově změkčilý. Dle Tibetské filozofie navíc svůj čin osvětlí jako pomoc pro vyšší zájmy. Do tohoto díla je skutečně nutné se plně ponořit a vnímat každičké vyřčené slovo. Co věta, to myšlenka. Skutečně jde v takovém atmosférickém marasmu své doby o spásu lidstva? Sám Juraj Herz v koncentračním táboře nějaký čas pobyl, takže do snímku určitě přidal i něco svého. Pokud Kopfrkingl či snímek jako celek působí odtažitě, depresivně a zhnuseně, čímž nutí diváka od toho odejít, paradoxně splňuje svůj účel. Atmosféru nacistické doby, právě v kontextu se židovskou otázkou, už asi silněji vytvořit nejde. Reálný svět s iluzemi halucinogenních snů v souběhu s realitou a fikcí. V rámci své metaforické symbolicky docela složité filmové dílo, ale kdo se tomu poddá a nechá se unášet celým vyprávěním, plně se ocitne v duševním strachu židů, co bude dál. Snímek, který by měl být vlivem své výpovědi ceněn zlatem. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

MOC mám ráda pana Hrušínského. On umí zahrát cokoliv. Od komedie, drama až po úchyla z krematoria. Věříte mu každou jeho roli a zcela jistě táhnul taky celý tento film, který byl krásně ponurý, úchylný a zvláštní. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Hutná amotsféra, nicméně potřeboval jsem dost soustředění, aby mě film oslovil. Ale PAN Rudolf Hrušinský... lidi, to je vám Herec... ()

Clasic 

všechny recenze uživatele

Bez žádných dlouhých výmyslů nejlepší český film všech dob. Rudolf Hrušínský ve své životní roli mě naprosto odrovnal, s jakou lehkostí a vznešeností dokáže vraždit, až je mrazení v zádech naprosto běžnou záležitostí. Snímek, který je přecpán dusnou atmosférou a černým humorem a na který nikdy nezapomenu. Klenot českého filmu. Námět: ***** Scénář: ***** Režie: **** Herecké výkony: ***** Hudba: ***** Kamera: ***** Střih: **** Atmosféra: ***** ()

Afterpoe 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film. Opravdu velice dokonalý po všech stránkách. Jsem v úžasu. Po technické stránce vysoce nadčasové. Kromě dokonalé kamery s hodně široce rozevřeným objektivem (rybím okem), jsem si všiml i vysoce specifického a zajímavého střihu. V mnoha chvílích kamera přechází elegantním šmiknutím, přes VO Hrušínského nebo přes jeho gesto, do podobného scény, aniž by divák stačil zaregistrovat viditelnou změnu v časové linii filmu. Mimo jiné unikátní výkon a charakter pana Kopferkingela a vysokíá promyšlenost detailů, které dokreslí superlativní celek. Pro mě necennější film, co zatím mohl spatřit jsem. ()

LANSA 

všechny recenze uživatele

Jak to říct....Film není zrovna mým šálkem kávy,ale je tady jedna okolnost,která mi neumožnila hodnotit jinak než za těch pět hvězd a to je jeden hrecký výkon.Já se vlastně ani nekoukal na ten film,ale jen na jednoho neuvěřitelnýho herce a to pana Hrušinskýho.Celý život ho mám v paměti jako Švejka či pana doktora ze střediskový vesnice a on tady zahraje takovou bezcitnou bestiální svini a nebo lidskou svini?Každopádně Hrušinský je PAN HEREC. ()

dainio 

všechny recenze uživatele

Rudol Hrušinský nejen, že hraje ale on je...spalovačem mrtvol.Hltal jseM každé jeho slovo, každý výraz a celou jeho mimiku...tohle opravdu nemá v našich dějinách obdoby...!!! ()

bif 

všechny recenze uživatele

Nesporně ojedinělý snímek v české kinematografii, Hrušinský podává výkon, který nemá obdoby, kamera je úžasná střih také i hudba. Tento snímek má opravdu hororový nádech, ale na mě je to až moc umělecké, nebavil jsem se na 100%, ale prostě tomuto snímku není co vytknout a musím uznat že je to mistrovské dílo. Jo a Hrušinského se ode dneška bojím :-D. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus az moc umělecké. Nemůžu upřít, že kdo hledá umělecký zážitek, tak ten si asi přijde na své. Avšak mě, jako řadového diváka to moc nebavilo. Tím nechci schazovat výkony všech zúčastněných, ať tvůrců, tak herců. Rudolf Hrušinský je pan herec, to všichni víme. I tady určitě odvádí poctivou práci, někdo tvrdí životní role, ale v celkovém vyznění mě jeho víceméně celofilmový monolog nudil a po hodině mi už lezl i docela na nervy. Protože co tam ten Kopfrfingl mlel... Nejsem žádný fajnšmekr a možná jsem ani moc nepochopil hlubší pointu, takže dávám 3*. Protože jedno zhlédnutí tohoto filmu mi bude asi stačit na celej život a spokojím se s tím, že mohu říct: "Jo, viděl jsem Spalovače mrtvol." ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nemohu na adresu filmu uvést jedinou negativní poznámku, knížka mne zaujala víc. Veškeré momenty překvapení a mrazivé pocity už jsem si odbyla při čtení. ()

patroklos 

všechny recenze uživatele

Brrrr...... to byla hrůza - když nepočítám Švejka, nikdy jsem Rudolfa Hrušínského neviděl v lepší formě... kdo se bojí smrti, ať se radši podívá na Princeznu ze Mlejna, tohle není film pro něj ()

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Stale vravim, ze Rudolf Hrusinsky st. je jednym z najlepsich hercov. Skoda, ze ti "dnesni" herci mu nesiahaju ani po clenky. ()

Pesosek 

všechny recenze uživatele

Zlatá šedesátá léta, které bohužel přerušila okupace vojsk varšavské smlouvy. Tato uvolněná doba umožnila vzniku velmi zajímavých, na tu dobu mnohdy převratných, filmů. Psychologický rozbor muže, pomalu ztrácejícího zdravý úsudek. Vynikající Rudolf Hrušínský. ()

frbulka 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem Rudolfa Hrušínského st. měla zafixovaného jako Švejka. V tomto snímku ukázal úplně jinou polohu, která se mi do vědomí uloží ještě hlouběji. Film je natočený tak umě, že z každého záběru, z každé věty čpí všepřítomá smrt, rozklad, hniloba. Karel Kopfrkingl se od lásky ke své rodině a práci dostává k "lásce" k celému lidstvu, které touží spasit. A vy tomu přes devadesát minut bez dechu přihlížíte a mrazí vás v zádech... ()

K.a.r.i.n 

všechny recenze uživatele

Teda... už dlouho mi z žádné filmové postavy neběhal mráz po zádech tak jako z pana Kopfrkingla v podání Rudolfa Hrušínského. Z něj jde hrůza dokonce i když pronáší věty o tom, že se musí víc starat o svou milovanou rodinu nebo jak je násilí špatné. Především jeho neuvěřitelný herecký výkon dělá z tohohle filmu skutečný horor. Podle mě mnohem lepší než knižní předloha - ale znova už to vidět nechci ani náhodou. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojivý film. Tá atmosféra vytváraná použitou kamerou, hudbou a hlasom Rudolfa Hrušínskeho sa nedá napodobniť. Vďaka tomu som sa celý film cítil nepríjemne, čo aj bolo zámerov tvorcov. Určite je to výnimočný film, ktorý nemá obdoby s ničím čo som doteraz videl, ale zas by som ho toľko neglorifikoval. Konanie postáv je predsa len trochu nepravdepodobné a niektoré nápady (hlavne tie s dalajlámou) sú vyložene na hlavu. 8-/10 ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Tohle je velice dobře vybroušený diamant naší kinematografie! Skvělá režie, střih a v neposlední řadě Rudolf Hrušinský starší ve své možná vůbec nejlepší roli. Tohle je film, který svou atmosférou těžko hledá konkurenci a patří rozhodně k těm nejlepším psychologický dramatům. Nejzlatější ze zlatých šedesátch a nejen z nich a pro mě společně s Vyšším principem vůbec nejceněnější český snímek. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama