Reklama

Reklama

Svět ticha

  • Francie Le Monde du silence (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zveme vás na výpravu do minulosti. Tento dokument je totiž jedním z prvních barevných filmů pořízených podmořskou kamerou. V roce 1956 jej natočil bývalý námořní důstojník Jacques Cousteau, který se stal průkopníkem výzkumu světa pod mořskou hladinou. Snímek získal Oscara za nejlepší celovečerní dokumentární film, to ale není hlavní důvod, proč jsme se rozhodli jej znovu uvést. Dnes je to doklad, který ukazuje, jak moc se za tu dobu změnil přístup k výzkumu moří a k jejich ochraně. Tehdejší metody jsou pro dnešní badatele naprosto nepřijatelné, ale přesto jim věda o oceánu vděčí za svůj vznik. Ještě připomeňme, že to byl právě Jacques Cousteau s Emilem Gagnanem, kteří sestrojili první akvalung, tedy přístroj, jenž umožňuje potápěči pohyb nezávislý na lodi, protože ho zásobuje vzduchem z tlakových lahví. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

ripo

všechny recenze uživatele

„Proč jsem natočil „Svět ticha"? Protože ode dne, kdy jsem prvně objevil nedaleko pobřeží Provence život pod mořskou hladinou, usiluji sdělit ostatním lidem své obdivuhodné poznatky a vysvětlit jim, že je třeba v podmořských výzkumech neustále pokračovat..." říká autor filmu a velitel lodí Kalypso Jacques-Yves Cousteau. „Svět ticha" není prvním filmem tohoto badatele. Dosavadní filmy však byly amatérskými snímky, určenými pouze pro malé skupinky zájemců a odborníků. První z těchto filmů se chlubil největší dosaženou hloubkou osmnácti metrů. Některé záběry filmu „Svět ticha" byly pořízeny v hloubce 75 metrů v nejvyšší hloubce dosažitelné s dosavadní výzbroji posádky Kalypso. Podstatnou část aparátů, kterých potápěči Kalypso používají, si vynalezli nebo dokonce sestrojili sami na základě svých dlouholetých zkušeností, ať je to speciální skafandr, podmořské kamery, nebo elektrická torpéda, která umožňují, rychlý a pohodlný přesun pod vodou i na větší vzdálenosti a jiné. Pro výzkumy ve větších hloubkách však bude třeba vynalézti další speciální přístroje, které by umožňovaly potápěči vzdorovat velkému tlaku vody a přitom ho nezbavovaly možnosti volného pohybu. Zkušenost, že podmořský život je podroben pevné zákonitosti, ve které hraje náhoda jen minimální úlohu, umožnila natočit „Svět ticha", jak říká autor, „podle předem připraveného scénáře jako v atelieru s herci, kteří se dostavili před kameru v určený čas." (Filmový přehled 28/1957) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sú časy, kedy biológovia používali pri výskume dynamit, aby pozbierali a identifikovali všetky morské živočíchy, žijúce v istej lokalite, už za nami? Alebo sa to deje dodnes, len sofistikovanejšie? Aj dnes pri skúmaní prírody ovládne výskumníkov inštinktívna nenávisť a zaútočia na predátora so všetkou zúrivosťou a zbraňami, čo sú poruke? Ako to vidno pri dorážaní ranených žralokov vo filme? Alebo zase: deje sa to isté, len so zdanlivo menej nápadnými prostriedkami aj dnes ? Cousteau nepochybne zvieratá rád mal, čo dokazujú aj intenzívne hostiny z darov mora na palube lode. Jazvečík, ukázaný na odľahčenie v pár záberoch hojdajúcej sa lode, bol posádkou nepochybne tiež milovaný. Ale morské živočíchy akoby boli z druhoradejšej kategórie, než tie suchozemské. Áno, skrýva sa tu veľa milých záberov, plných farebných rybičiek. No tie s ubližujúcimi výjavmi sú prezentované ako niečo prirodzené a vedcom a biológom vlastné. Vnímanie po 60. rokoch je dnes vo všeobecnom povedomí iné. Iste i vďaka tisícom aktivistov, uvedomujúcich si, že každý živočích na Zemi má rovnaké právo na život. A že zbytočné zabíjanie za účelom vedy, testovania či výskumu nie je kóšer. Nemôžem udeliť plný počet - pri niektorých záberoch od hnusu striasalo. Oceňujem historický prínos. Spočíva v zachytení niekdajšieho vnímania prieskumu tajuplných priestorov pod hladinou morí a oceánov a nevyhýba sa ani kontroverzným obrazom a myšlienkam. Dnes vnímanými ako čosi barbarské a protiprírodné. ()

Kass

všechny recenze uživatele

Velmi poutavě a profesionálně natočeno. Ale - "veselá" jízda na želvách, lovení ryb dynamitem, najíždění do stáda vorvaňů a následně krutý masakr žraloků... děkuju, nechci. Ono by se dalo klidně i napsat, že spíše než výprava do (pod)mořského "světa ticha" to byl místy pozoruhodný pohled do duše samozvaného pána tvorstva. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Malle začínal jako dokumentarista, určitě se tedy Cousteauovi hodil. Společně natočili nezvykle krásný snímek, který si neodpustil i drsné momenty. Takže z dokumentaristického hlediska je vše v pořádku. Z lidského hlediska je divákovi tak nějak těsno na duši, když vidí scénu se žraloky, při níž se jako jediný rozumný zachoval jezevčík. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na etickú, morálnu a neviem akú nekorektnosť máme možnosť autenticky sledovať, ako to chodí.... Nie sme potom iba pokrytci, konzumujúci ryby a zvieratá a kritizujúci ich vraždenie? Jasné že áno. Osobne mi trnulo pri lovení žralokov bez upevnenia, tam stačil jeden neopatrný pohyb. Highlightom bol pre mňa panenský ostrov s tisíckami korytnačiek. Dozviete sa, že aj ony dokážu plakať. Audiokomentár dokumentom o prírode pomáha, tie čisto artové sú trochu monotónna nuda. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Spomienky na Svet ticha už boli po pol storočí čistou hmlou. Som preto rád, že ho ČT2 odvysielala. Je množstvo ďalších filmov o podmorskom živote, ale Jacques-Yves Cousteau so svojim Calypsom boli prvými. Je to pozoruhodný film, ale nemôžem mu dať viac, ako tri hviezdičky, pretože každá ďalšia by bola z nostalgie. Okrem toho neúmyselné masakrovanie vorvaňa a úmyselné masakrovanie žralokov sa už dnes odohráva bez prítomnosti kamier, aby sme mali pocit, že sme civilizovanejší, ako pred pol storočím. Ani sa už toľko nevozíme na korytnačkách. ()

Rocky62 odpad!

všechny recenze uživatele

Všechny přírodopisné dokumenty, které jsem viděl, měly jednu společnou věc. Všichni zainteresovaní vědci, biologové či ekologové prováděli své výzkumy co nejšetrnějším způsobem, tak aby jejich práce měla minimální negativní vliv na dotyčnou faunu, či flóru. Co však předvádí tato banda bezcitných dobytků pod vedením "legendárního" Jacquese Cousteaua, je projevem úchylné zvrácenosti. Ničení atolů, bezdůvodné týrání vorvaňů a vybíjení zlosti na žralocích. Navíc tyto zavrženíhodné činy prezentují s jakousi přirozeností, která má být řadě biologů vlastní. Že se tato záležitost pyšní jako jedním z prvních barevných dokumentů pořízených podmořskou kamerou mě vůbec nezajímá. Shlédávám ho za sprosté barbarství s totální absencí sebemenší špetky respektu vůči životnímu prostředí. Čím si tohle vysloužilo Oscara mi zůstává záhadou. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

V 50. létech se k životnímu prostředí ještě člověk stavěl z jiného úhlu než dnes. Proto je potřeba na tento, v té době jistě velmi zajímavý a objevný snímek, dívat poněkud s nadhledem. Od 50. let do dnešních dní civilizace postoupila hodně dopředu, což sebou přineslo těžké ztráty v oblasti životního prostředí. Dnes je již opravdu více než nutné přistupovat k našemu prostředí velmi citlivě. Přesto, že ve snímku lze vidět záběry občas dnešním pohledem nepřijatelného chování člověka k živým tvorům, považuji tento dokument za skvělé svědectví minulosti vědeckého podmořského zkoumání. V odkazu Jacques-Yves Cousteaua pokračuje syn Jean-Michel Cousteau a vnoučata Fabien a Celine. Můžeme věřit, že jejich vztah k přírodě je jistě již civilizovanější. Viz http://www.csfd.cz/film/231161-jean-michel-cousteau-podmorske-dobrodruzstvi/galerie/ ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Lovení ryb dynamitem, vození se po želvách, střílení do velryb, masakrování žraloků. Člověk by chtěl hned být mořským badatelem. Každopádně neskutečná výprava do doby minulé. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu super, protože zde jsou skutečně úchvatné záběry na život v moři, které ani po šedesáti letech nezestárly, na stranu druhou je pro mě docela nepříjemné sledovat tyhle "vědce", jak se nám snaží něco odhalit. Jejich chování k přírodě je mnohdy naprosto bez respektu, což mě děsí. Film pak podle mě jen splňuje efekt něčeho zajímavého za každou cenu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

neviem ci je tomu tak aj po roku 2010, kedysi vask /50. a 60. roky/ sa ryby a morske zivocichy lovily dynamitom, alebo nejakou vybusninou. Dnes neviem presne situaciu, doba vsak pokrocila uz asi j tu. Kazdopadne reziser Zak Yv Kusto je znamy najma ludom ako som ja co namiesto vatovo planych plkov z filmovej teorie radsej zaviedli filmovu prax. Maximum nedam, ide len o jeden z prvych dokumentov uz spominaneho rezisera . 80 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy dokument o podmorskem svete s uzasnou kamerou. Ty mordy na morskych zivocisich..., budiz obraz doby. Costeaua mam spojeneho s vtipnou historkou, kdy dal kamos v den jeho umrti jedne holce kopacky, protoze ho neznala:-)! ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Z časů velkých objevů. Skvostná dokumentace dnešním pohledem šíleného (vlastně již spíše pro silnější žaludky) dobového přístupu ke zkoumání přírody a k mediální prezentaci bádání i průvodce pionýrskými technologiemi pohledů pod hladinu v dramaticky strojených situacích. Připomínka série cousteauovských dokumentů, které jsme v 70.letech jako děti hltali i v naší tv. Technicolor a Calypso. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Aj dnes by to bol ešte výnimočný zážitok, obzvlášť pre suchozemca, ale vtedy to muselo byť úplne fantastické dobrodružstvo. Dokážem preto pochopiť, hoci ma to dosť zarazilo - a vidím, že nie som jediný - ako sa posádka veľkého JC správala k prírode... ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Zajímavý ale taky i kontroverzní. Nedá se čekat že člověk hned během roku už bude i vědcem. Všechno potřebuje čas. A tak tento dokument okrem obrazu moc toho ještě nenabídne. Taky ale věty jako ,,námořník nesnáší žraloky protože je krutý, atd..,, a následně jako trest je vytáhnou z vody a zbijí je sekerou!!! -- je jen dalším důkazem toho že jestli tady na zemi někdo má raději držet hubu tak to je člověk. 3,5/5 ()

Reklama

Reklama