Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (113)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Uff, další dětský domov, další tyranie. Tentokrát se v něm ocitnou dva sourozenci a oba tam téměř přijdou o život. Dánové tato dramata umějí na jedničku. Ale včerejší německý Freistatt mě oslovil o chlup víc. Tento film je více o dětech, mladšímu bratru je kolem 6-7 let. Jeho starší bratr se pokouší ho chránit, ale nakonec se situace úplně obrátí. Předčasně dospělé děti čelí nelítostnému režimu v sirotčinci i v zemi a všeho schopným úřadům. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A máme tu další hodně veselej kousek z první 300stovky. Tenhle je uplně jasných 5 hvězd. Filmy z podobných ůstavů jsou dycky hodně smutný a drsný. A hlavně jich není uplně moc, ale většinou stojej za to. Příběh dvou bratrů mě dostal a na závěr i dojal (něco ve stylu společnost mrtvých básníků). Je fajn občas si skouknout "komorní" film, ve kterých není mraky efektů a taky mraky mrtvejch. Tohle je stará dobrá šikana na chlapeckým sirotčinci nebo jak se těmhle barákům říká. Věřím tomu, že se něco podobnýho určitě děje pořád. Holt, někdo to štěstí má a někdo bohužel nikoli. Já sem si to střihnul skoro celý s Elišákem, takže 3/4 filmovej zážitek. Ale pecka! ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud stojíte o drama s dokonale bezútěšnou atmosférou, jděte do toho. Dánové přišli s dalším sirotčincem, tentokrát se mi ale příběh obou bratrů trefil do chutě, takže jsem si ho opravdu užil. Larse Mikkelsena jsem už mohl sledovat v seriálech i filmech (naposled to byl snímek 9. april) a pokaždé podal kvalitní výkon, tentokrát se ale překonal a zprostředkoval mi opravdu mrazivý zážitek. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Dnes je to 5 dní po shlédnutí tohoto filmu v rámci Severského podzimu v Brně. Prakticky jsem netušil, na co že se to vůbec chystám. "Pré ňáké Dánské drama"... Okay, sžíravost, emoční vypětí, zatlačování pěstí do sedadel a absolutní odpor k hlavním "záporným" protagonistům jsem očekával. Ale že mě to bude provázet ca. od druhé minuty až po závěrečné titulky, to jsem nečekal. Larse Mikkelsena bych rád přirovnal k nějaké odporné pekelné stvůře, ale i sám satan vedle něj vypadá jako obtloustlé koťátko. Perfektní výkon všech zúčastněných a vyzdvihl bych právě zmíněného Larse a oba bratry, kolem kterých se tento drásavý příběh motá. Pokud jste hodně empatičtí a citliví, tak nedoporučuju bo dobrovolně poletíte z promítacího sálu, jak stydlín ze swingers party. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Velice silné drama, které mi nedalo spát. Sympatický výkon mladých herců umocňoval "autenticitu" snímku. Rozhodně to nebyla pro ně lehká role, ale zvládli to na výbornou. Smekám před nimi. Režijně a scenáristicky velice dobře odvedená práce. Atmosféra houstla každou minutou, až do posledních minut filmu. Doporučuji všem, co mají rádi silné psychologické filmy. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Začiatok deja filmu je zasadený na jeseň 1967. Malý Elmer, ktorý túži byť astronautom, poučuje ostatných chovancov v ústave, že doposiaľ ešte nebol vo vesmíre človek, iba zvieratá (ktoré tam umreli). Prvý človek však cestoval do vesmíru v apríli 1961 a v tom čase tak malo za sebou cestu do kozmu až 31 ľudí. (jakeer)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. dubna 2016 v dánském Odense. (Varan)
  • Kytarista na ulici hraje píseň „Shadow of a Gypsy“ dánské rockové skupiny Ache, v červenci 1969. Píseň ale vznikla až v srpnu 1970. (vojacekr)

Související novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (více)

Reklama

Reklama