Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (9)

Půlnoční slunce (2016) 

Víc než krimi je to pokus o sociální drama. Jako u většiny severských krimi, co jsem viděl (zatím jsem pořád nepropadl tomu kouzlu, jako mnozí, kteří je doslova žerou) se tu hodně řeší rasismus, a poměry ve společnosti (za mě až moc), což odvádí děj od hlavních linek. Jsou tu tak sice krásné záběry krajiny, nebo několik zajímavých zvratů, ale na druhou stranu si tu člověk nenajde vztah k postavám, a finální rozuzlení ho pak nechává chladným. ()

Epizoda 1 (2016) (E01) 

Tak tu máme dvě opravdu originální a nechutné vraždy. Roztočení na vrtulníku jsem vážně ještě neviděl. Je to můj další pokus se severskou krimi, tak uvidíme, snad to bude lepší u Finských kolegů s Desaterem hříchů. Stormare ve vedlejší roli příjemným oživením, ačkoliv v bizarní žůžové čapce někdy působí jako komická figurka, a asi se ani moc neohřeje, když po zemětřesových halucinacích odpadne. Potěchou pro oko diváka jsou také záběry krajiny, snad jich přibude :) ()

Epizoda 2 (2016) (E02) 

Tak Stormare byl vážně asi vějička na diváky, aby byl byl nějaký známý xicht na úvod, a teď šel od válu. Příběh se trochu zpomalil, přibývají sice nové mrtvoly, a bizardní způsoby úmrtí se taky kupí, ale nepříjde mi, že by vyšetřovatelé nějak chvátali za vysvětlením. ()

Epizoda 3 (2016) (E03) 

Viděl jsem jen pár Skandinávských kriminálek, ale snad ve všech byla hlavní postava policajt = gay, který musíš řešit svoje rodinné problémy s tím spojené. Příběh se tak nějak zastavil. Občas mi přišlo, že koukám na nějaký dokument o severských menšinách a jejich zvycích a tradicích. ()

Epizoda 4 (2016) (E04) 

Přišlo mi, že se to nikam neposunulo. Naprosto zbytečné rodinné trable vyšetřovatelky. ()

Epizoda 5 (2016) (E05) 

Zase řešení osobních problémů policajtky na hlavním místě.... U těch severských kriminálek co jsem viděl, tka mám pocit, že se tam furt řeší jen rasismus a skandinávské minority, a to na úkor hlavního příběhu, tak jako je tomu tady. ()

Epizoda 6 (2016) (E06) 

Tady to dojedu jen ze setrvačnosti, naštěstí zbývají už jen dva díly. Furt se to nikam neposunuje. ()

Epizoda 7 (2016) (E07) 

Dva díly do konce, takže čas se vrátit k řešení případů, že pane a paní kriminalisto :)? No, už bylo na čase. Konečně se trochu hýbe dopředu, a neřeší se furt jen práva všemožných menšin. ()

Epizoda 8 (2016) (E08) 

Vesměs se dá citovat komentář uživatele Necrotongue. Tato epizoda nabídne několik zajímavých momentů a zvratů, problém je ale v tom, že v důsledku předchozích dílů mi bylo úplně jedno, jak která postava dopadne. ()

Reklama

Reklama