Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho zhruba pět dílů, byla by to pětka jak vyšitá. Takhle mi zbyla na jazyku lehce nahořklá pachuť. Především z dost zpackaného konce, který byl jednak přehnaný a hlavně dost nevěrohodný (teď mám na mysli pachatele, co všechno zvládl). Jinak tenhle seriál funguje skoro na výbornou. Včetně výborné ústřední dvojice, starého pardála Petera Strormera, mluvícího švédsky a hlavně z počátečního tahu na branku, který jsem snad naposledy zažil u třetí série dánského Zločinu. Ale i Švédové dokázali, že umí, čehož je táhle série důkazem. Dal bych si někdy klidně do budoucna repete, jen se obávám toho, co by se muselo stát, aby se francouzská policistka a švédsko-laponský prokurátor zase dali dohromady. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před první epizodou jsem s klidem očekával, že se mé závěrečné hodnocení bude pohybovat vysoko v červených číslech, jak už to tak se severskými kriminálkami mám, takže jsem se dočkal velkého překvapení (nemilého). Nechtěl bych všechny nedostatky házet na Francouze, ale fakt si myslím, že na nich mají lví podíl. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že prioritou není vyšetřování, ale soužití různých (pokud možno všech) kultur na jednom evropském písečku. Tvůrci se neustále pokoušeli navodit atmosféru zvláštního tajemna a dosáhli jen toho, že pro mě seriál žádnou atmosféru neměl. Dost mě otravovaly neustále flashbacky do Kahininy minulosti i stále nové překvapivé výsledky vyšetřování. Ne, tento seriál na mě nefungoval, a to mám Most ve svých oblíbených deseti. ()

Reklama

venca163 

všechny recenze uživatele

Ne, nemam v životě tolik času. Po druhym dílem jsem to pustil k vodě. "Falešná kriminálka", která bere případ jen jako pozadí pro řešení vztahů různých moderních charakterových (proto)typů a hlásání sociální kritiky. Holka s těžkou minulostí, zakřiknutej trouba kterýho sekýruje dcera, 3 postavy a 2 z nich jsou buzeranti. Ten fízl s růžovou kšiltovkou by to býval možná mohl utáhnout... Nejsem v zásadě proti alternativnímu pojetí v tomhle žánru, ale aby se toho za 2x55 minut stihlo asi tolik, co v komisaři Rexovi za 10 minut, to už je prostě moc (málo). viz. gudaulin ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Plusem je, že to nebyl další Broen, mínusů by se našlo víc, například pomalý rozjezd, kdy jsem to při druhém díle málem zabalil. Také pachatel byl odhalen příliš brzy, i když uznávám, že v těchto seriálech krimi zápletka není až tak důležitá. A právě proto mi také vadila ta vztahová rovina, která staví jen na kulturních odlišnostech. Ale musím uznat, že švédský rasista to má daloko těžší než podobný u nás, já u těch Laponců nějaké zásadní vizuální rozdíly neviděl... ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Mohla to být zajímavá exkurze do severní Skandinávie s napínavým pátráním navíc. Když ale odečtu mínusy: mizerná role francouzské policistky, přehnaný počet šokujících vražd, něco permanentně rušivého snad ve všech záběrech, pak se dostávám na průměr 55% (zatím 884 hodnotících se mnou většinou moc nesouhlasí, průměr je 81%). ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama