Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jsem invalida Karásek...jen Jmelí mě moc nejde od huby. A v Českých Budějovicích jsem byl ale žít tam nechci. No a co teprve Kudrjaš....navíc vím, že nemám talent (Kuzma je v mém životě vždy na jiné straně) a ten Hamlet se stále někde skrývá....Ještě, že vím, že až se ukážu našemu lékárníkovi, Ten mi dá pěkné kapky...A od Roudnice, která ještě není se blíží osmahlý cikán! ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ač byl seminář zábavný, velmi mě potěšila jeho přijatelná délka (sotva 30 minut). Samotnou hru hodnotím jako nejlepší mezi všemi Cimrmany, které jsem měla možnost vidět. Brukner jako Vlastička je bezkonkurenční, stejně jako Svěrák v roli Prácheňského. A pointa? Kam se hrabe "Šestý smysl", to se nedá srovnat! :D ()

Reklama

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Měla jsem možnost vidět naživo s panem Svěrákem. Pro mě patří tahle hra ze všech her k těm nejlepším. Humorem a gagy prošpikováno v každým detailu, nikde není ani jedno hluchý místo (kde ostatně ano, že) a hlavně famózní výkon pana Svěráka, kterej se/to rozjel vysoko nad rámec scénáře. Neuvěřitelný ... i po tolika letech letech. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, jak špatně zdejší csfd funguje a jaké má fatální nedostatky. Opomenout zařadit mezi zdejší hereckou smetánku plzeňskou legendu Karla Infelda Prácheňského je totiž věc neodpustitelná! Záskok. Možná to není ta úplně nejlepší hra z per mistrů Svěrák-Smoljak, ale řekněte upřímně, kdy se vám poštěstí jít na jednu (konkrétní) hru a dostat jich (za stejnou cenu) hned několik?! (viz „Tu lípu nedám!“, „jedu říkáš?... do kávy?“. Něco mi říká, že ani pánové Jirásek, Mrštíkové..., by proti tomuto „lehce“ netradičnímu výkladu (pojetí) zhola nic nenamítali. U mě (snad až na seminář) bez sebemenších námitek. p.s. označit část (sedícícho vlevo) publika za blbce si může skutečně dovolit snad pouze Z. Svěrák, aby se mu posléze dostalo upřímných úsměvů z řad „osočených“ :-) 93% p.p.s. otázka „na tělo“. Nechtěl byste, mistře (ústavu narychlo upravíme), kdyžtak sleduji ty předvolební (prezidenstké) debaty, i vy kandidovat? Zabily by se tím dvě mouchy jednou ranou. Česká republika by získala do čela skutečnou osobnost, které si můžeme vážit a vy byste alespoň předvedl Cimrmana světu a zapsal ho tak definitivně a nesmazatelně do (světových) dějin. Já vím, on už tam je, ale.....a něco mi říká, že i Láďovi Smoljakovi by tahle myšlenka nebyla proti srsti... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Moje asi nejoblíbenější Cimrmanovská hra. Miluji genialitu postavy Karla Infelda Prácheňského, se kterým bych rád hrál i zadarmo a dál, než "sem" se nepouštím, protože nejsem sebevrah! I když, "noooo, nemá talent!" K tomu skvělá postava šikovatele Vogeltanze ("Kde jsi, Vogeltanz!"), kterému se zapalila lýtka, i když Vlasta je vlastně Vlasta a další a další perly. Vynikající dílo z mozků pánů Svěráka a Smoljaka...kéž bych viděl na živo v hereckém složení, uvedeném v popisu filmu... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • V Českých Budějovicích vzniklo hnutí nazvané podle slavné věty ze hry Záskok – „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý“. Hnutí má za cíl zkrášlit život v Budějovicích. (mnaucz)
  • Původně v této hře hrál také Jaroslav Uhlíř, a to roli podruha Bárty. Později však divadlo opouští poté, co nepřišel na 2 představení, které za něj odehrál Marek Šimon. „To byla dvě představení. Když se mi to stalo poprvé, tak mě chtěli vyhodit, ale Svěrák se mě na té schůzi, která kvůli tomu byla, zastal, že: ‚To bychom se museli povyházet všichni. Každýmu z nás se to někdy stalo.‘ Když se mi stalo podruhé a pikantě na to, že jsem ten celej den strávil se Zdeňkem. Nevím co jsem dělali, myslím, že na nějaké písničce a já jsem mu asi v půl jedenáctý volal, že mám refrén a on na to: ‚To je hezký, ale dnes si měl hrát, víš to?‘ A já jsem povídal ‚nevím‘ a ptal jsem se jak to mám vědět? A on na to: ‚Máš číst fermany,‘ a já nevěděl, co to ferman je“ řekl Jaroslav Uhlíř. (mnaucz)
  • Vavroch se jmenoval podle Vávry z Maryši. (Kulmon)

Reklama

Reklama