Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký historický snímek Čas smyslnosti (1995) se odehrává v Anglii v období restaurace (odtud i původní název Restoration), tedy v době návratu Stuartovců na trůn po jedenácti letech puritánské vlády Olivera Cromwella. Sleduje osudy mladého lékaře Roberta Merivela (Robert Downey Jr.), který pracuje v nuzných podmínkách univerzitní nemocnice. Úspěch při léčbě králova oblíbeného psa z něho učiní královského lékaře a bohatého člověka. Jeho vzestup vzhůru však střídá stejně strmý pád. Tvůrci vycházeli z románu Rose Tremainové "Restoration" (1989), který vyšel v roce 1996 také česky pod názvem "Navrácená minulost", a soustředili se na barvitý popis výstředního přepychu královského paláce, kontrastujícího se špinavou bídou okolního světa. Zprvu požitkářský Merivel nalézá smysl života v pomoci trpícím, aniž by podlehl puritánskému odevzdání se boží vůli, jež tu reprezentuje jeho kvakerský přítel John Pearce (David Thewlis). Americký režisér Michael Hoffman (nar. 1957) dosáhl Časem smyslnosti prozatímního vrcholu své kariéry. Podařilo se mu shromáždit pozoruhodný herecký soubor, v němž kromě výše jmenovaných ještě zaujmou Sam Neill v úloze krále Karla II., Polly Walkerová jako svéhlavá královská milenka Celia a Meg Ryanová v atypické úloze pomatené Katharine. I v poměrně malých rolích se objevují známí herci – Ian McKellen (správce Gates) a Hugh Grant (malíř Finn). Je až neuvěřitelné, co se dá dokázat s relativně malým rozpočtem (18 milionů dolarů), neboť výtvarná stránka filmu ve své rozmanitosti a bohatosti ohromuje možná až příliš (zejména ve scéně opulentní svatby či rekonstrukci velkého londýnského požáru). Italský výtvarník Eugenio Zanetti a anglický kostymér James Acheson dostali za svou práci poprávu Oscary. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Heathovka

Heathovka (hodnocení, recenze)

Opravdu nechápu český překlad názvu filmu... Vůbec mi k filmu nesedí, to zas někdo vymyslel blbost... :)

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Kromě chvály na kostými a výkon herců, bych rád zmínil pro mě silný scénář - napsaný podle knihy Rose Tremain. Nazval bych tento příběh jako vývojový román - narozdíl oddidaktického románu, který nás má vychovávat, poučovat a vůbec mít na publikum pedagogický vliv, vývojový román nás nehodlá poučovat nebo alespoň ne příliš zřetelně, ale jen nám ukazuje zrání hlavního hrdiny - ať už k dobrému nebo k horšímu. A to je to, co se mi na tomhle filmu líbilo - středověký lékař pomáhá lidem, ale je i znechucen z nemocí, ochromen pocitem marnosti, že nedokáže mnohým pomoci,  zároveň se však dokáže i radovat ze života (dokonce s lehkými ženami a alkoholem), je dokonce stržen díky osudu k pouhým radovánkám (a divák je na tom podobně - nechce být jen poučován historií, ale i pobaven :-) To, že nakonci příběhu zdánlivě zmoudří není jen pouhé zmoudření, je to vliv osudu (např. nešťastné lásky ke králově milence, která ho přivedla "k zatracení", ale díky nadání opět nalézá smysl a cestu životem...) Velice poučný příběh svou mizivou didaktičností a naopak velmi přirozeným tokem historie jednoho nadaného člověka.
5 *****

everlong

everlong (hodnocení, recenze)

no to je pravda...Robert Downey Jr., Sam Neill, Meg Ryan, Ian McKellen, Hugh Grant....to už by člověka mohlo nalákat: osobně si myslím, že takový Downey tu předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Takovejch je... tady me to jenom trosku prekvapuje, vzhledem k docela znamejm hercum...

everlong

everlong (hodnocení, recenze)

jj můžeme být rádi, že to vůbec vyšlo:....docela mě překvapuje, jak je to neznámý film...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Ja bych v tomhle pripade byl rad i za samotny film. Kazdopadne co by clovek za 100 kc chtel...ja jsem spokojeny.

egesichora

egesichora (hodnocení, recenze)

Viděla jsem ho před pár lety v televizi, a už tehdy mě v něm zaujal Thewlis. Výborný film, skvělé výkony.

everlong

everlong (hodnocení, recenze)

přesně tak, je to opravdu skvělý film, jen mě mrzí, že na tom dvd nevyšly žádné bonusy...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Překvapuje mě, že tento vynikající film moc lidí nezná. Každopádně nedávno vyšel na dvd v Reflexu a je to vynikající podívaná.

Reklama

Reklama