Reklama

Reklama

To je Elvis

  • Česko Elvis: Takhle to je! (více)
USA, 1981, 97 min

Scénář:

Andrew Solt, Malcolm Leo

Hudba:

Walter Scharf

Hrají:

Elvis Presley (a.z.), Steve Allen (a.z.), Milton Berle (a.z.), Joey Bishop (a.z.), Sammy Davis Jr. (a.z.), D. J. Fontana (a.z.), Cary Grant (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Autorizovaná filmografie o předčasně zesnulém legendárním rock 'n' rollovém zpěvákovi Elvisu Presleym. Filmový producent David Wolper rekonstruuje prostřednictvím unikátního obrazového materiálu příběh zpěváka narozeného 8. ledna 1935. Jedinečný dokument, ve kterém se strhujícím způsobem ztvárňují nejvýznamnější okamžiky Elvisova života. FIlm obsahuje rozohovory s mnoha lidmi, kteří Elvise dobře znali. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (18)

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený dokument o nesmrtelném králi rock and rollu Elvisovi.Dokument mapuje celý jeho život od dětství po první krůčky úspěchu až k vrchlolu a smrti.Byl jsem velice překvapen,že ačkoli jsem Elvisův fanoušek v dokumentu se oběvují záběry,které jsem nikde předtím nespatřil..kamera nás zavede do jeho soukromí,ale i do doposud nezveřejněných koncertních videí.ELVIS FOREVER! ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Z tolika různých filmů o Elvisovi, ať už hraných nebo dokumentárních, byl tenhle pravděpodobně ten nejlepší, který jsem měla možnost vidět. Naprosto úžasným způsobem poskládané hrané, ale především autentické materiály tak, že ani na chviličku nebylo poznat, co je pravé a co ne. Vynikající biografické drama pojaté jako dokument. Nebo naopak? Na tom ale nezáleží, pokud se chce někdo o Elvisov opravdu dozvědět, tak tohle za shlédnutí určitě stojí. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Elvis the Pelvis. 1)  V částech, kde je dokument hraný, mi nepřipadá nijak zvlášť zajímavý. Naopak oceňuji autentické záběry zejména z Elvisových začátků, a to nejen z pódia, těch bylo pomálu, ale i z civilu nebo z vojenské služby. To byl ještě plný sil, nadšení, elánu a chutě do života. Po návratu z vojenské služby v Německu vypadal na filmových záběrech velmi sexy._____ 2)  Když začal upřednostňovat pohodlí a peníze (výroba filmů) před uměleckým projevem, tak to začalo jít dolů. První filmy ještě ušly, ale pak spolu s uměleckou hrůzou přichází i krize existencionální. Do roku 1969 účinkoval ve 30 hraných celovečerních, většinou přihlouplých či vyloženě hloupých filmech. Elvis ztrácí smysl života a je to na něm vidět._____ 3)  Jeho návrat k živým koncertům v době, kdy byl slavný a známý celosvětový idol, pak jistě nebyl špatným obchodním tahem. I jeho to zpočátku určitě bavilo více, než filmování. Ale 1 094 koncertů během sedmi let, to dá zabrat. Vystoupení, která jsou dochována na filmovém pásu, se mi nelíbí. Zvuk, aranžmá, to všechno je dýchavičné a uspěchané, jak to často na koncertech bývá. Zlaté studiové nahrávky._____ 4)  Mezitím Elvis ztratil to, co je, alespoň pro mne, u zpěváků to nejdůležitější - záchvěv génia, mladistvé nadšení, neotřelost, původnost. Zpocený, zestárlý a obtloustlý, drogami zmožený chlápek s podivnými kotletami a v cirkusovém ohozu mi připomíná vesnickou šmíru, co hraje, dokud nepadne. Ano, zpívalo mu to pořád báječně a furt to byl ON, ale pro mne už ne. Jeho život je typickou ukázkou pracovního vyhoření. Závislý na lécích, nemocný umírá ve 42 letech._____ 5)  Presley, který neměl žádné formální hudební vzdělání a neuměl číst noty, se učil a hrál podle sluchu. To se ovšem z filmu nedozvíme. Pokud jde o zajímavé informace z jeho života a tvorby, daleko lepším zdrojem než tento dokument je anglická Wiki._____ 6)  Snímek se nezabývá tvorbou ani Elvisovými názory na svět a na život. Poučky, které ve filmu slyšíme, by klidně mohl pronášet i Karel Gott._____ 7)  Život pana Presleyho je názornou ilustrací nestability moderní informační společnosti: od zavržení, odmítání a opovržení až po nekritické zbožňování, které pokračuje až do dnešních dob. Amerika v kostce._____ 8)  Ale, Elvis fakt byl The King. Poslechněte si jeho (studiové) nahrávky a uslyšíte sami. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokumentární kousek, který po zhlédnutí filmu Elvis ještě více vynáší dokonalost již zmíněného filmu z roku 2022. Avšak tento dokument vsází více na archivní záběry a ty jsou teda naprosto skvěle sestřihány a sestaveny tak, že musím smeknout nad autory, ale i nad samotným Elvisem - králem rock 'n' rollu. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Elvisova filmografia ma zaujala najmä pre množstvo dokumentárnych záberov, z ktorých som viaceré videl po prvý krát. Som rád, že som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne filmy, pretože pri nich filmová stránka diela ťahá oproti obsahovej za kratší koniec. Elvisa Presleyho považujem za najlepšieho speváka 20. storočia. Ale jeho život, obsesie, herecké výkony vo filmoch, gýčovitosť prostredia v ktorom žil a množstvo iných negatív vyvolalo moju rezervovanosť až nezáujem o jeho život a vlastne všetko s výnimkou hudby, ktorú spoluvytváral.  A mal veľké šťastie, že aj v dobe, keď sa obtlstnutý, upotený a navlečený v nevkusnom outfite valil javiskom znel jeho hlas stále výborne. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama