Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Jana Hřebejka a Petra Jarchovského se odehrává za druhé světové války a pomocí malých lidských osudů dává konkrétní obsah pojmům hrdinství i zbabělost. Bezdětní manželé Čížkovi (A. Šišková a B. Polívka) se rozhodnou v roce 1943 ukrývat v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera, syna Čížkova bývalého zaměstnavatele. Čížek si uvědomuje nebezpečí, do něhož přivedl svou domácnost i sousedy, avšak pomoc bližnímu v nouzi považuje za samozřejmou věc. Zároveň ale jako značně nehrdinský hrdina umírá strachy. Jeho osobní situaci značně zkomplikuje blížící se konec války, kdy mu hrozí nebezpečí jak ze strany Němců, tak i „poctivých“ českých spoluobčanů… (Česká televize)

(více)

Recenze (550)

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Toto dílo považuji spolu s Pelíšky za to nejlepší co se u nás kdy natočilo... Unikátně zkloubená komedie s dramatem..tak, že se navzájem nenarušují, ale v dokonalé symbióze vytváří skvělou mozajku pocitů strachu a úsměvů v době, kdy válka ničila vše co tu bylo..hlavně každého..kdo se v té době ocitl... ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Společně s Pelíšky je to nejzdařilejší Hřebejkův film. Strhující snímek o síle lidskosti, odvahy a zbabělosti. Film vykresluje charaktery jednotlivých postav a jejich postoj v době protektorátu. Trochu mě překvapil konec filmu, nečekala jsem, že film s takovou tématikou dobře skončí. Bolek Polívka a Jaroslav Dušek podávají výborný výkon, především Bolek Polívka dokazuje, že není jen komik, ale umí ztvárnit i vážnou roli. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Film je to hořký a neuvěřitelně lidský a skutečný. Vynikající herectví, režie i příběh. Všechno sedí kde má.Geniální film, který spolu s Pelíšky patří k nejlepším počinům, dnes poměrně stagnujícího Hřebejka ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

PROSÍM TĚ, DYŤ VYPADÁM JAK STŘEVLÍK! Jeden z nejlepších (českých) filmů všech dob. Viděno potřetí, při pohledu na Polívku musel jsem si dát sáčkovou polívku. Obojí bylo znamenitý. Co herec, to mazec, hlavně Kepke, nebo snad Köpke, je zas na chvíli mým nejoblíbenějším nacistou. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Hodně tmavá komedie z doby nejhorší.... B. Polívka i J. Dušek úžasní! Stejně C. Kassai. Ostatní ( i A. Šišková - nevím, za co ta cena) mi přišli, že hráli napolovinu... Film jako takový nebyl vůbec zlý, naopak. Popisuje jasně, jak náš národ reagoval na dobu, kdy tu asi bylo nejhůře. Dobře se na to koukalo a člověk se sem tam zasmál, i když ve skutečnosti je to celé k pláči. Moc dobře udělaný snímek. Líbilo se mi to. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Jako nezlobte se na mě, ale ta úžasná rozstřesená kamera ve vyhrocených situacích mne spíš irotovala než abych z ní chrochtal blahem. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Další taškařice od dvojky Jarchovský/Hřebejk. Nikdy jsem si nedovedl představit, kolik srandy se užije při schovávání uprchlého Žida... ()

Damielka 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Tenhle film mě nejen rozesmál, ale i dojal a chytil za srdce. Kéž by se každý český film povedl alespoň z poloviny, jako Musíme si pomáhat. Byla bych ušetřena mnohých zklamání... ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Hřebejk s Jarchovským rok po Pelíškách famoznim zpusobem přesedlali koně a z komedie z let sedmdesátých přešli do dramatu z dob okupace. Silný lidský příběh co chytne za srdce a pořádně s ním zacloumá. Přirozené, kruté a pravdivé... Bravo.. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Určitě se jedná o jeden z nejlepších počinů, mého oblíbeneho režiséra Hřebejka, resp. kvalitativně ho řadím hned za Pelíšky. Film poměrně věrohodně zobrazuje dobu Protektorátu a vyzdvihuje hrdinství našich lidí, kteří skutečně riskovali své životy, aby pomohli jiným a stejně tak ukazuje i postoj většiny lidí, kteří strkali hlavy do písku a od všeho se radši distancovali, ne-li se přikládněli ke konfidentsví a udavačství. Určitě je velice zajímavá postava Sudeťáka Prohasky, kterého perfektně ztvárnil Jaroslav Dušek. Na jednu stranu se jedná o prototyp rasově uvědomělého nacisty, který "kope" za Říši, ale přesto se v klíčovém okamžiku projevil lidsky a také pomohl, za čež mu bylo také pomoženo. Kruh se uzavírá při setkání žida a starého "bojovníka" odboje, který neměl problém s udáním onoho nešťastníka. Právě jeho vykoupením, je pomoc a možná i záchrana života, zničenému Prohaskovi. Zkrátka výborný námět a scénář, kvalitní herecké výkony, netradiční kamera a skvělá režie, dělají z tohoto snímku další skvost naší kinematografie. Hodnotím plným počtem. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Hřebejk je bezpochyby skvělý režisér, ale tento film mě o tom nepřesvědčil (naštěstí to za něj udělaly jiné). Duo Dušek-Polívka funguje dobře, příběh je zajímavý, ale těch emocí by mohlo být podstatně více. Největším problémem pro mě ale bylo poněkud zvláštní chování hlavních postav, kterému se občas těžko věřilo. Na české poměry i tak nadprůměrný snímek, ale nad 3 hvězdy to pro mě není. Zdejší hodnocení je mi trochu otázkou. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Pre mňa dosť veľké sklamanie osobne. Vôbec ma ten film nechytil. Dokonca mi tak vyfučal z hlavy, že som ho aj zabudol ohodnotiť po tom, čo som ho videl. Skrátka mi až tak nesadol no. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Další z českých filmů s válečnou tematikou, kdy jsou čeští obyvatelé sevřeni nepřítelem ať už vnitřním či vnějším. Velmi silný a surový příběh snad ještě silnější než u filmu Je třeba zabít Sekala. Opět se zde sešli výborní herci. Spolu s kvalitním scénářem a dobrou režií, jeden z nejlepších českých filmů. Velmi silný zážitek, který vás drží napnuté v křesle po celou dobu sledování filmu. Verdikt: 5* a 90 %. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Jó to byly ještě Hřebejkovy staré, dobré a excelentní časy! A stejně jako v Pelíškách opět skvělý Polívka i Dušek. Tak trochu taková (tragi)komedie z období okupace fašistickým německem je krásným filmem který ničím a nikomu neubližuje a ukazuje věci okolo tak jak jsou. Snaží se také o humor ale to vše v souvislosti s těmito smutnými událostmi s úctou a pokorou. Jedna z mála perel z českých luhů a hájů za poslední desítky let jenž nenudí a není stále o tom samém jako ostatní. 4 a půl hvězdy a stotožňuji se plně s 85% ()

javaznenevim 

všechny recenze uživatele

Není to žádný zázrak, ale když to srovnám se zbytkem naší současné tvorby, tak je to o tři třídy výš, tedy na 3* a ne na odpadu. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost zcela právem nominovaná na oskara. Je až zvláštní jak rozdílné filmy dokáže Hřebejk natočit - každopádně tímhle filmem pro mě víceméně skončilo jeho rané (kvalitní) období a pak už začíná jeho současné (slabé) období... bohužel. S dobrým námětem u nás neběhá tolik vynikajících režisérů jako je on. ()

Související novinky

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama