Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Huston takmer až artovým spôsobom rozpráva čisto žánrový príbeh. Príbeh jednej lúpeže. Skvelo vystihnuté charaktery, k pochopeniu ktorých stačí nejaká poznámka, ale zachovanie sa v určitom momente, výborne vykreslené vzťahy medzi antihrdinami. Každý sa chce v krutom materiálnom svete uživiť, ako sa dá. Vyčítajte potom zlatokopke, že ťaží zo svojej nevšednej krásy a chce sa mať dobre, policajtovi branie úplatkov :). Samotná lúpež dnes pôsobí už trochu smiešne, respektíve poskytuje látku na porovnanie filmových lúpeží a vývinu bezpečnostných technológií. Žiadne kamery, jeden senzor, jednoduchý prístup do miestnosti s trezorom atď. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Bible všech zlodějských kriminálek ve stylu noir. John Huston jej obdařil na svou dobu nevídanou syrovostí a špínou, jenž umocňuje působivá černobílá kamera. Příběhu, ani jeho charismatickým postavám nechybí styl, hloubka a osudovost. Někteří žáci svého učitele za několik let předhonili, ale přesto mu nedokážu nic podstatného vytknout. 80%. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce mrazivá noir-kriminálka s tak osvědčeným schématem - složení party, přípravy, loupež a následná nemilosrdná hra osudu, který si se sebevykutálenějšími zločinci už poradí. Scéna loupeže je vypilovaná na jedničku, podobně i konce hlavních protagonistů působí velmi silně. Sterling Hayden tradičně odvádí skvělou práci "jemného drsňáka" a Marilyn Monroe je tak neuvěřitelně roztomilá, třebaže je jenom objektem, a nikoliv subjektem, poněkud zvrácených vášní. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Klasicky a velmi povedeny Noir s vdecnou strukturou typu - plan, naverbovani tymu, loupezny akt a nasledne konflikty a improvizace. Stylizaci, tematem i hlavnim hrdinou je to velmi podobne The Killing od Kubricka, na ktery to sice celou uroven ztraci, ale zase je tu Marilyn Monroe, i kdyz jen minimalne. 7/10 ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Noir, ktorý položil základy heist filmu a čiastočne tak ide o predobraz kultového Rififi či Melvilleových krimi... Keď jediným východiskom je zločin. Jeden sníva o uháňaní mexických dievčat, ďalší o odvrátení bankrotu a iný zasa o vrátení sa na rodinnú farmu a jej obnovení. Ciele sú rôzne, prostriedok rovnaký. Skvelý výstižný názov, rovnako dramaturgický obluk. Možno by som uvítal viac exteriérových scén, ale vývoj príbehu predsa len zvádzal k interiérom, kde sa dobre pracovalo s viacerými obrazovými plánmi. Po cca 10 rokoch som údel hrdinov precítil hlbšie, hlavne Sterlingov koniec ma celkom dojal. 4,5* ()

Galerie (50)

Zajímavosti (19)

  • Ve snímku si i zahrála menší roli i vycházející hvězda Marylin Monroe, na pozdějších plakátech se tak často objevovala právě ona, ačkoliv rozhodně není hlavní postavou příběhu. (SeanBean)
  • Strother Martin v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Roku 2008 film vybrala knihovna amerického Kongresu k archivaci jak dílo pozoruhodné z kulturního, historického a estetického hlediska. (Rosalinda)

Reklama

Reklama