Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

InJo 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Jestli si nějaký film zaslouží přídomek 'cynický', pak je to právě Maltézský sokol. I na dnešní dobu plnou nejrůznějších kousků 'pokleslého' žánru, od rádoby drsných (i když leckdy zábavných) sračiček typu Pravidla vášně až po skutečné kulťáky (Gauneři, Pulp Fiction), působí postavy mimořádně prohnile a záporně - jeden podrazácký hajzl vedle druhého. Ale nebýt neskutečného výkonu Humphreyho Bogarta a perfektně natempované Hustonovy režie, asi bych se tak dobře nebavil... 80 % ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Máltézský sokol, jakožto první ryzí film-noir, představuje hlavní postavu jako sebevědomého až drze arogantního leadera-samotáře, který si i navzdory tomu, že není žádný dobrák od kosti, dokáže získat jakéhokoliv diváka. Líbí se nám totiž jeho coolovost, rázný styl, jakým věci řeši a závidíme mu jeho chytrost a prozíravost, jež mu umožňují elegantně proplouvat zrádnými a nemilosrdnými vodami filmu-noir. Bohužel samotný děj na mě působil poněkud těžkopádně a nebavil jsem se tak, jak bych si představoval. 7/10 ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Určitá míra potíží mi nevadí." Debut jednoho z největších klasiků stříbrného plátna Johna Hustona a aura jedné z nejlepších noirovek vůbec. To tak nějak přebíjí skutečnost, že jde vlastně "pouze" o dobrý film, který táhne nahoru především Humphrey Bogart, z kterého charisma doslova odkapává po litrech (což ovšem není žádná novinka). Zásadní chyba Maltézského sokola je, že se k jeho galapředstavení nikdo nepřidal. Což především u ženských postav vyloženě zamrzí. Kladný dojem tak z velké části stojí až na perfektním závěru. Pokud však od této klasiky nebudete očekávat nemožné, tak vás snad ani zklamat nemůže. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že film, který stojí na počátku slavné černé série a představuje tak základní stavební kámen žánru noir, jsem jako klasický noir nikdy nedokázal vnímat. Mám ten žánr spíš spojený s tragikou a vnitřními démony, kdežto Maltézský sokol na mě díky obsazení a hereckým kreacím vždycky fungoval jako čistokrevná krimikomedie. Nemůžu se zbavit pocitu, že Bogart svého soukromého detektiva Sama Spadea přehrává. Přidává mu tolik ležérnosti, sebevědomí a cynismu, že místy překračuje hranice karikatury. Záludné a intrikánské postavy Joela Caira a jeho šéfa Kaspera Gutmana se pak díky podání Petera Lorreho a Sydney Greenstreeta mění spíš v kašpárky než v postavy, ze kterých má jít strach. Románová předloha je považována za jedno z nejvýznamnějších děl americké detektivní literatury, byla ostatně zfilmována úspěšně víckrát. Jenže mě vždycky souboj o záhadnou drahocennou sošku s komplikovanou historií přišel, jako by vypadl z dobrodružných příběhů Indiana Jonese, nikoliv jako "seriózní" námět. Celkový dojem: 65 %. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slušně vystavěná detektivka podpořené neméně slušnou dramatickou hudbou. Bogart jako velice sebevědomý detektiv, který si dost zahrává s ohněm. Vadil mi na něm jeho neměnný kamenný výraz – zabili mu partnera a s ním to nehne, líbá se s ženou a tváří se u toho, jako by si četl ranní noviny. Ale jinak dobrý výkon. Jak jsem nasal – slušná detektivna, ale chtělo by to nějaký napínavější moment nebo pořádnou nějakou eskalaci děje, takhle nejspíš zůstane jen jako jedna z mnoha. Jinak je to dobře koukatelná noir. # [viděno: v noci, sluchátka] # příběh 7 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Galerie (82)

Zajímavosti (51)

  • Režisér John Huston naliehal, aby Mary Astor (Brigid O'Shaughnessy) pred natáčaním scény niekoľko ráz obehla okolo miesta natáčania. Cieľom bolo, aby lapala po dychu a vyzerala nervózne. (beso74)
  • „Je málo vecí, na ktoré môžem byť pyšný a tento film je jednou z nich,“ prehlásil Humphrey Bogart. (marlon)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama