Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

viperblade 

všechny recenze uživatele

I když je The Maltese Falcon vynikající, nenudící a dost atmosférický (začínám mít žánr noir čím dál tím víc rád) snímek, přesto mi zde něco chybělo a sem tam mi vadila ta naivita (pěstní souboje typu "uhodím ho jednou do tváře a on se zhroutí a podobně). Film jako takový nezklamal, ale co se mě týče, dám si raději o pár let starší a v mých očích o třídu lepší film The Big Sleep. 80 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"The stuff that dreams are made of”. Noir klasika nebojící se konverzace, kde cynické soukromé očko věčně zahalené v cigaretovém dýmu, pragmaticky jedná podle počtu zelených papírku dosazených do rovnice. Pro tyto role byl Bogart stvořen. Doporučuji nepřehlédnout výkon filmového debutanta pokročilého věku S.Greenstreeta v roli tlouštíka, sžíraného okřídlenou maltézskou obsesí. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že film, který stojí na počátku slavné černé série a představuje tak základní stavební kámen žánru noir, jsem jako klasický noir nikdy nedokázal vnímat. Mám ten žánr spíš spojený s tragikou a vnitřními démony, kdežto Maltézský sokol na mě díky obsazení a hereckým kreacím vždycky fungoval jako čistokrevná krimikomedie. Nemůžu se zbavit pocitu, že Bogart svého soukromého detektiva Sama Spadea přehrává. Přidává mu tolik ležérnosti, sebevědomí a cynismu, že místy překračuje hranice karikatury. Záludné a intrikánské postavy Joela Caira a jeho šéfa Kaspera Gutmana se pak díky podání Petera Lorreho a Sydney Greenstreeta mění spíš v kašpárky než v postavy, ze kterých má jít strach. Románová předloha je považována za jedno z nejvýznamnějších děl americké detektivní literatury, byla ostatně zfilmována úspěšně víckrát. Jenže mě vždycky souboj o záhadnou drahocennou sošku s komplikovanou historií přišel, jako by vypadl z dobrodružných příběhů Indiana Jonese, nikoliv jako "seriózní" námět. Celkový dojem: 65 %. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Charismatický Humphrey Bogart v roli soukromého detektiva, Mary Astor coby jeho femme fatale, jeden z prvních filmů noir. Nicméně napětí trochu vázne a zub času si také vybral již svou daň. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý tradičný film noir podľa predlohy Dashiela Hammeta spravil z Humphrey Bogarta skutočnú hviezdu. Zamotaný príbeh, nejednoznačné postavy a medzi nimi sa suverénne pohybuje cynické súkromné očko Sam Spade. Vizuálne aj obsahovo pôsobivý debut budúceho klasika Johna Hustona patrí už dávno k nesmrteľným legendám, takže by rozhodne nemal uniknúť vašej pozornosti. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Do role Sama Spadea byl původně obsazen George Raft (1895-1980), ale odmítl, jelikož šlo o "nedůležitý film". Využil bodu smlouvy, podle kterého se nemusel účastnit remaků. (džanik)
  • Oba sokoli použití při natáčení přišli produkci se vším všudy na méně než 700 dolarů. (džanik)
  • Původní sokol je dnes vystaven ve filmovém muzeu studia Warner Bros. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama