Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Z názvu se může zdát, že se jedná o příběh z komunistického sletu důchodců, kteří jsou oděni v šortkách a tílku během procvičování zdravého ducha. Nikoli, sokol je detektívka. Naprosto ideální pro deštivé nedělní odpoledne k bábovce a čaji. Ale od kultovního filmu a od Houpliho, po tom, co jsem viděl Casablancu, bych přece jenom čekal krapet víc. A když to srovnám s tím výletem na Kokořín... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Máltézský sokol, jakožto první ryzí film-noir, představuje hlavní postavu jako sebevědomého až drze arogantního leadera-samotáře, který si i navzdory tomu, že není žádný dobrák od kosti, dokáže získat jakéhokoliv diváka. Líbí se nám totiž jeho coolovost, rázný styl, jakým věci řeši a závidíme mu jeho chytrost a prozíravost, jež mu umožňují elegantně proplouvat zrádnými a nemilosrdnými vodami filmu-noir. Bohužel samotný děj na mě působil poněkud těžkopádně a nebavil jsem se tak, jak bych si představoval. 7/10 ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slušně vystavěná detektivka podpořené neméně slušnou dramatickou hudbou. Bogart jako velice sebevědomý detektiv, který si dost zahrává s ohněm. Vadil mi na něm jeho neměnný kamenný výraz – zabili mu partnera a s ním to nehne, líbá se s ženou a tváří se u toho, jako by si četl ranní noviny. Ale jinak dobrý výkon. Jak jsem nasal – slušná detektivna, ale chtělo by to nějaký napínavější moment nebo pořádnou nějakou eskalaci děje, takhle nejspíš zůstane jen jako jedna z mnoha. Jinak je to dobře koukatelná noir. # [viděno: v noci, sluchátka] # příběh 7 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Artran 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem měl podobný pocit uspěchanosti a až mechanicky vyprávěného příběhu jako v Double indemnity. Tato zhuštěnost děje má však za následek poměrně pozitivní vypořádání se s Hammettovým lakonickým stylem. Huston sice vypustil některé choulostivé scény a obecně se hammettovské drsnosti mírně obrousily drápky, ale i tak je tato adaptace poměrně zdařilá. Přesto však doporučuji samotnou knihu. Ta je lepší a závěrečný konec na čtenáře dopadá s daleko větší závažností. *** a půl ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělej film s bezva atmosférou kterej přes svoje stáří ani dnes nenudí a to je co říct. Některé scény dnes působí těžce naivně např. všechny s "braním pistolí protivníkovi", nebo Wilmer asi 5 minut sedící s rukama na hlavě a jen hraje komparz typu "jsem v prdeli a ani se nepokusim vymanit se ze situace." Vše ale s přehledem kontroluje Humprey Bogart, kterému jeho roli naprosto uvěříte. Už to prostě trochu zestárlo a proto 4* jako třeba u Doteku Zla ale na Maltézském Sokolovi mě nadchl ten stírací konec kterej se nebojí.... Opravdu bezvadná detektivka kterou vřele převřele doporučuji sledovat (jako všechny Noir filmy) až po setmění. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • „Je málo vecí, na ktoré môžem byť pyšný a tento film je jednou z nich,“ prehlásil Humphrey Bogart. (marlon)
  • Celé desaťročia nebolo možné tento film vysielať v americkej televízii. Dôvodom boli sexuálne vzťahy medzi postavami. O'Shaughnessy (Mary Astor) bola promiskuitná a indície nasvedčovali tomu, že Joel Cairo (Peter Lorre) bol homosexuál. (beso74)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama