Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

sud 

všechny recenze uživatele

Velice inteligentní, dobrodružná, vtipná a zároveň nelítostná satira na kolonialismus a opojnou sílu moci. Chytrý scénář podle skvělé Kiplingovy předlohy, promyšlená režie barda Johna Hustona, výtečné herecké výkony pánů herců Seana Conneryho a Michaela Cainea. Tenhle film bude vždycky aktuální. Kolonialismus je sice hudbou minulosti, ovšem moc chutná stále moc (tedy hodně) a čím výše se stoupá, tím hlouběji se padá. 85%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O samozvaném králi, který uvěřil, že může být Bohem. Megalomansky výpravné, okázale velkolepé ... a vrcholně nezábavné, přičemž obyvatelé království Kafiristan jsou zcela zbytečně vylíčeni poněkud znevažujícím způsobem. Není to ani za mák vtipné - spíš ubohé ... a snímku to jednoznačně ubližuje. Nepotřebuju sedět víc než dvě hodiny u televizní obrazovky jenom proto, abych si potvrdila, že čím výš se v honbě za mocí a za mamonem vyškrábeme, tím horší nám hrozí pád ... 2,5* ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vynikající satira v kulisách výpravného dobrodružného příběhu. Tak by se dal ve stručnosti charakterizovat tento film, oplývající vynikajícím scénářem a bezchybnými Seanem Connerym a Michaelem Cainem. Celý film se nese ve značně odlehčeném duchu s nadhledem a mnoha komickými situacemi a vtipnými dialogy, aby v závěru náhle přeskočil po několika náznacích (když Conneryho Dravot začne vidět svou roli boha příliš vážně) do ultrasyrového vyvrcholení. S čím kdo zachází, tím také schází. Jeden z nejlepších dobrodružných filmů. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Sen každého kluka: objevovat neznámé divoké končiny a hrdinsky tvořit dějiny. Na příběhu a zejména hlavních charakterech je náramně poznat, že autorem není nějaký hollywoodský nýmand, nýbrž sám velký Kipling. Proto je to dobrodružství tak dokonalé a v žádné chvíli mě neotrávilo svojí laciností. Všechna čest! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku zajímavá, zábavná, výpravná dobrodružná podívaná s výbornou dvojicí pravých britských mistrů, která bohužel v poslední třetině změní směr a začne být poněkud zdlouhavější a trochu nudná a vytratí se z ní veškerá zábava, která ze začátktu tak skvěle fungovala. Ani skvělý konec už výsledek nezachrání. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)
  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama