Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Javert 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí. A pro mě, musím se přiznat, i trochu překvapení. Ač mám rád oba herce v hlavní roli, filmy z oblastí jako tento mě nikdy moc nebraly (Tibet, Himaláje, Nepál,...). Tenhle mi ovšem ukázal, že i takovéto lokality mohou být nesmírně zajímavé a krásně natočené. John Huston nic ze svého umu nezapomněl, místy mi snímek připomněl Sierra Madre:) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mají smělé ambice dobývat, vládnout a napakovat se a dokud je při jejich podvodném plánu provází veselá mysl, tak se vše daří. Když však pragmatismus vystřídá velikášství, spálí pod sebou mosty.. Indické dobrodružství o drobném imperialismu, přátelství, zničujících touhách a také o tom, že žádný strom neroste až do nebe (i když je anglický). Kámoši jak hrom jsou Michael a Sean a především ten první mě neúnavně bavil svou výřečností. Třeba když zadal matematickou úlohu: „Jak oddělit 5 Afghánců od 3 mezků, aby zbyli 2 Angličani?“ Připomnělo to společné procvičování počtů Harmoniky a členů Frankovy bandy na nádraží.. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Slibný námět, dobrá předloha a skvělé obsazení, to vše slibovalo dobrý film. Bohužel se tak nestalo. Muž, který chtěl být králem pro mě byl až překvapivě nudný. Nelíbilo se mi plno dlouhých záběrů, které nikam neposouvaly děj. Často ukazovaly jen (zbytečné) velkolepé scény a ty vyzněly do ztracena. Kdyby se film o půl hodiny zkrátil, prospělo by mu to. Nějak jsem nedokázal ani najít společnou řeč s hlavními hrdiny. Jejich výstřednost, bláznivé chování a komentáře k okolnímu dění mě bavily jen občas. Příběh moc přesahu a poučení nenabídl, nebo jej nenabídl dostatečně atraktivně. Popíchnutí do Anglie, co do koloniální velmoci je sice fajn, ale rezonuje jen velmi slabě. Nakonec nechám tři slabé hvězdy, a pokud by tam nehráli Sean Connery a Michael Caine, bylo by hodnocení ještě nižší. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dvaja dobrodruhovia v Indii, vďaka krádeži hodiniek slávnemu spisovateľovi a novinárovi Rudyardovi Kiplingovi, uzavrú dohodu, že ovládnu vzdialené horské kráľovstvo až kým ho nevytunelujú. Putovanie a cesta cez divoké afgánske hory (nakrúcané v Maroku) je ako-tak zaujímavá.  Ale zvyšok, odohrávajúci sa po vstupe do vytúženej krajiny, je ledva priemerná dobrodružná rozprávka. O podľahnutí opojeniu z nadobudnutej moci, o poprení dohody, o neskorom vytriezvení až k finálnemu tretiu biedy s núdzou.  Lebo keď si to vezmem ako chcem, v konečnom dôsledku film vlastne varuje pred dobrodružným konaním a správaním, ktoré má podľa vyznenia vždy len fatálne negatívne dôsledky. Slabé je to aj filmovo, napriek skvelému obsadeniu  hlavných postáv - Sean Connery, Michael Caine (dvaja dobrodruhovia) & Christopher Plummer (spisovateľ Kipling). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hustonovy dobrodružné filmy mají různou úroveň. Tento lze považovat za jeden z těch slabších - pokud vám ovšem nebylo patnáct a méně, tedy v době jeho vzniku. Pokud od něj odečteme Poklad na Sierra Madre, pak zůstane jen burleska. Dvojička Connery, Caine mi přišla spíš protivná. Podtext rasismu patrný. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)
  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama