Reklama

Reklama

Medvěd Brigsby

  • USA Brigsby Bear (více)
Trailer 2

VOD (1)

Posedlost fanouška Jamese zábavným dětským pořadem Medvěd Brigsby nezná mezí. Bystrý a citlivý muž s chlapeckou duší vyrostl v podzemním krytu společně se svým oblíbeným televizním pořadem. A jak James dospíval v muže, vyvíjel se stejně i samotný pořad. Jedné dramatické noci je však Jamesův uzavřený svět narušen. Přechod do nového, reálného života je pro Jamese značně dezorientující. V tomto novém světě ale není nic tak, jak to James zná. Nic kromě pořadu Medvěd Brigsby, který se stává jeho záchranným lanem. Poté však zjistí, že byl dětský pořad zcela zrušen. Jamesovi je ale jasné, že show musí pokračovat. Členové jeho rodiny i úřední autority mají sice starosti kvůli Jamesově očividné fixaci, ten však, coby nový tvůrce Medvěda Brigsbyho, pozvolna chápe čím dál více souvislostí, které jeho život doposud postrádal. (Cinemax)

(více)

Recenze (51)

morgos 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších překvapení loňského roku. K filmu jsem se dostal úplně náhodou a koukal jsem jako blázen. Začínám mí slabost pro film s velkou hlavou (Frank). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Milý príbeh. Unesený chlapec vyrastal v izolácií a ako dospeleho ho oslobodili a on sa vyrovnáva s nástrahami moderneho sveta čo do vtedy nepoznal. A paradoxne nebolo to založené na tom ,ale na jeho posadnutosti rozprávkou, ktorú pozeral cely svoj život. Film viac oddychový, ale aj zaujímavý. Isto san a tom podiel tím psychologov aby to malo edukatívny charakter a ukázalo ľuďom silu priatelstva. 2 z 5 ()

TerezD 

všechny recenze uživatele

Příběh, který se rozvíjí překvapivou cestou, z postapokalyptického začátku se rychle vyvine velmi emocionální a poutavé vyprávění. James je vhozen do úplně nového světa, kde se musí učit novým věcem a díky obrovské podpoře okolí realizuje své sny. Snímek má chvilkami silně depresivní nádech, ale vážný tón filmu je vyvažovaný humornými scénami. Byla jsem příjemně překvapena, pěkné 4*. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Už od Sundance se s Brigsby Bearem táhne dobrá pověst a překvapivě jí i dostál, opravdu to je vydařené indie, od kterého by člověk čekal, že si diváctvo na festivalech podmaní. Tajemný začátek filmu nejdřív navodí post-apo atmosféru, ale rychle se z toho vyklube něco kompletně jiného. Brigsby Bear je feel good film o smutné věci, výjimečný je v tom, že v podobných filmech o zotavování z únosu většinou divák soucítí s hlavní postavou především skrze to co si prožila během zajetí a následné těžké zotavení, filmy tak hrají především na smutnou notu. Brigsby Bear však volí cestu originální komedie, divák často neví jestli má s Jamesem (Kyle Mooney) soucítit a nebo se smát a snímek vlastně své smutné poselství skrytě nese až do finále, které je o to víc uspokojivé. Film tak plní svůj úděl komedie a přihazuje mnohé na vrch. Příběh, který sám o sobě není extra originální, volí velmi netradiční cestu, všechny klasiky jako je vypořádání se s minulostí, sžívání se s novou rodinou, objevování nových věcí a přátel tak vůbec nepůsobí jako klasické styčné body, které by se dali od filmu o traumatech z únosu čekat, ale spíš jako logické vyústění příběhu filmu, který ke každému z nich má svůj originální přístup. Brigsby Bear má navíc jedno eso v rukávu v podobě dětského seriálu, s kterým je děj pevně spjatý a tvoří velmi originální páteř celého filmu. Kyle Mooney je v hlavní roli naprosto skvělý, jako vtipný podivín, který má pobavit a zároveň vyvolat soucit plní úkol na jedničku, malou o to však víc důležitou roli si tady střihl i Mark Hamill. Za zmínku stojí i výborný Greg Kinnear v roli detektiva. Brigsby Bear je film, který dokáže vyvolat ten správný mix pocitů, aby dokázal pobavit, ale i tak trochu zapsat do paměti. 79% ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Jeden z najmilších a najpohodovejších filmov, aké som mal možnosť vidieť. Brigsby Bear je skutočne jeden zábavný, vyrovnaný a miestami aj prekvapivý snímok a naviac excelentne spracovaný príbeh ústrednej postavy vás dokonale vtiahne do deja. Teda, ak sa tomu pekne oddáte a pohodlene sa do filmu ponoríte. Herci sú skvelí, hudba krásna a záver úžasný. Krásny "feel good" film, ktorých je veľmi málo. 80 %!! ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Nezávislý filmeček o podivínovi, který se rozhodl sám natáčet to, co má nejraději, tedy seriálové medvědí dobrodružství, na kterém vyrůstal, což je společně s hezky poeticky natočenými exteriéry tím nejzajímavějším. Velice podobné snímky Malý Rambo a Prosíme přetočte však tvůrce v mých očích nepřekonal. 70 % ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Dramedie která zdaleka neni tak divná, jak tu lidi píšou. Největší problém je nedostatečný vysvětlení psychologie hlavní postavy, což trochu vadí ve filmu o psychologii hlavní postavy. Všechno se tu bere dost zkratkovitě. Herecky je to ale OK a má to pěknej soundtrack takže pár hvězd z toho vyprdim. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Najskôr som si vravel, že je to len čudný film o čudnom chalanovi, s ktorým si vôbec neporozumieme. Nakoniec sme si porozumeli. ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Jelikož se to provalí v prvních pěti minutách, tak to snad není takovej spoiler - 25letej borec žil celej život v survivalist bunkru, kde pro něj jeho "rodiče" točili na VHSky pořad Brigsby Bear, což bylo jediný co znal a co ho formovalo. No a pak se dostane ven. A té show se nehodlá zbavit, chce vzít navzdory okolí její scénář a svůj život do svých rukou. Něco málo je tam alá "Be Kind Rewind" + "Kidding". Taková feel-good pohádka, kde je ten sentiment/patos vyváženej originálním nápadem a humorem. ()

KosiR_ksr 

všechny recenze uživatele

Filmu je potřeba odpustit pár drobných naivních nedostatků a počítat s mírnou ujetostí (pro mě do určité míry přednost) a pak si lze naplno užít tento svérázný, hravý a zábavný počin. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Brigsby je takovej malej klenot mezi filmama, který se nesnaží oslovit masu, ani konfrontovat okolí nějakými speciálními efekty. Jeho kouzlo tkví právě v jednoduchosti a nápaditosti, díky čemuž vyčnívá z řady výtvorů s podobnou tematikou. Přišlo mi naprosto skvěle vymyšlený celý to tikum, který "rodiče" pro Jamese vytvořili a ten nápad fixace kluka až do adultního věku na v podstatě debilní a infantilní postavičku medvěda Brigsbyho, jehož prostřednictvím ale Jamese asi učili a zprostředkovávali mu tak dokonalý vakuum, který bylo umocněný i výběrem místa pro schovávání se. Jelikož se právě tohle místo nacházelo v uplný prdeli, kde člověk, když měl štěstí, moh vidět maximálně tak hovno, nemohlo docházet k situacím, kdy by u dospívajícího kluka vyvolávaly okolní podněty nějaký otázky, který by se psychoušům nehodily do krámu. Vždycky mi přišlo krapet pošahaný, proč si takovýhle páry dítě prostě neadoptujou a musej ho nutně štípnout nějaký vzorný ekomatce, která zrovna rozebírá s Erikou, jestli je k životnímu prostředí šetrnější fialovej, nebo průsvitnej lak na nehty a na haranta, lidově řečeno, sere. Nicméně Jamesova adaptace na nově vzniklý podmínky je vcelku, co se žánru týče, zábavná, inovativně pojatá a neokoukaná. Trochu mi ale přišlo, že by se kluk, co 25 let žije v domnění, že existuje jenom jeden pořad a jeho sexuální idol váží 150 kg a měří 2 metry, je celej chlupatej a prostě je to kurva medvěd, musel prostě z toho všeho novýho zcvoknout... ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pozadie príbehu je vážne. Ja osobne neviem, že ako by som sa zachoval na Jamesovom mieste. Plný rešpekt jeho rodičom a priateľom. P.S.: „To je čo?“ „To sú peniaze a dohodli sme sa!“ „Obávam sa, že to nemôžem prijať.“ „Tak to zostane u mňa. Zostali mi peniaze.“ Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Úsměvné i smutné zároveň. Dávno unesené dítě je izolováno od okolního světa a je drženo mimo realitu. Výchova spočívá ve sledování nekonečného seriálu o medvědu Brigsbym. Po seznámení se skutečným světem James stále vzpomíná na oblíbeného medvěda a s "normálním" životem nechce mít nic společného. Zase je to takový jiný film, který nemá žádné velké ambice, jen upozorňuje, že štěstí nemusí spočívat v bohatství nebo různých aktivitách a honění se za zážitky všeho druhu. Někomu ke štěstí stačí například jen medvěd Brigsby. ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem bych Brigsbyho poslal jako ujetý, dvěma slovy jako hodně ujetý. Ale přesto a nebo právě proto dokáže zaujmout. Jediné co trochu kazí celkový dojem je neuvěřitelná lehkost, jakou se hlavní hrdina James "zařadí" do normálního světa. ()

Khamsin 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět. A vzhledem k tomu, že se jednalo v případě D. McCaryho o prvotinu, nebylo to zlé. Nicméně na to, jak silný je to příběh, nechalo mě to emocionálně chladným. Právě proto se obávám, že i přes jistou dávku originality, za rok si z Brigsby Bear toho asi už moc pamatovat nebudu. Z mého pohledu čistý průměr. A troufám si podotknout, že zařazení mezi komedie není správné. Divák tak možná očekává trochu něco jiného, než mu je pak naservírováno. >׀ ()

Reklama

Reklama