Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

The Professor and the Madman nabízí spoustu pozitivních prvků, které tu jistě též zmíním, ovšem začnu něčím jiným, a to jediným, o to ale zásadnějším negativem, které tato podívaná přináší, a tím mám na mysli nudnost celého filmu, zapříčiněnou dle mého názoru nedostatečně silným ústředním tématem, jelikož prostě sledovat na ploše dvou hodin okolnosti vzniku prvního Oxfordského slovníku angličtiny mi nepřišlo v tomto zpracování naprosto vůbec záživné a vlastně pokaždé, když se to začalo točit právě kolem tohoto tématu, tak jsem okamžitě začal ztrácet zájem a pokaždé to prudce ovlivnilo můj dojem z celé té podívané. Naštěstí ale i sami tvůrci zřejmě vytušili, že postavit veškeré dění jen na vzniku onoho slovníku by byla sebevražda, a tak se tu velkou část filmu zabývají i ústředními postavami, které zde naopak působí jako to největší pozitivum a především jak postava Dr. Williama Chestera Minora, tak hlavně jeho hereckého představitele, jako vždy dokonalého Sean Penna, tu jsou ozdobou filmu, vyvolávající ty nejsilnější emoce a dramatické funkční okamžiky, které si dovolím označit nejednou až za strhující. Krom toho se zde tvůrcům ale podařila navodit i velice výrazná atmosféra, bavilo mě jinak i působivé vizuální pojetí filmu a oslovil mě i silný závěr, který si dovolím označit snad až za happyendový, což zrovna já jinak dvakrát nemusím, zde jsem ale postavám držel palce a tak mě uspokojil. Jak jsem nicméně ale již zmiňoval, dějově je to vážně utahaná a vlastně i dost nezajímavá podívaná, což přineslo ve výsledku ohromné výkyvy zábavnosti a poutavosti a nedovoluje mi to tak tento film hodnotit jakkoliv lépe, než jako průměrný filmový zážitek, což ovšem nepopírá fakt, že se jedná ve většině ohledech o skutečně kvalitní snímek. ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Škoda, krásné téma které, dle mého názoru, šlo zfilmovat mnohem lépe a udělat z něj doopravdy silný film. Tahle podoba ve mně nic nezanechala a díky scénaři a plochému příběhu jsem se u filmu až někdy nudil. Dále se nepovedla popsat krása Oxfordu a dobu a občas zde byly do očí bijící nepřesnosti (proč je třeba natáčeno v Trinity knihovně v Dublinu místo Bodleian knihovny). Jediné co se zde povedlo je originání námět a herecké výkony. Gibsona bych asi nepoznal, kdybych neznal jeho přízvuk a už předtím nevěděl, že je zde obsazený. Ale i ostatní role se doopravdy povedly a s postavy se jde díky tomu rychle ztotožnit. Více než hlavní příběh se mi zde zalíbila vedlejší dějová linka o pojetí lásky vs. těžké viny, která v podaní Penna byla skvělá. Plus mám rád Skotsko a skotský přízvuk o který se zde Gibson suprově pokouší. Tak asi díky tomu všemu i ty tři hvězdy, ale je to doopravdy hraniční a přesně 60%. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Fenomenalna drama podla skutocnej udalosti,ktora sa zaobera hlavne vznikom slovnika anglictiny,ale samozrejme nielen tym,hlbsie zobrazuje tie lepsie ludske vlastnosti akymi su napriklad laskavost,odpustenie,empatia,ale i lasku,priatelstvo ci dolezitost rodiny a vsetko je sprevadzane excelentnymi hereckymi vykonmi,hlavne boduje Sean Penn a Mel Gibson,ale i ostatni herci,jednoducho je to uzasne natoceny film,ktory ma srdce i dusu...:-) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

The Professor and the Madman je navzdory očekáváním docela ambiciózním a formálně zvládnutým snímkem, který se plně opírá o přítomné herecké persony a snaží se oživit akademické téma psychologickým přesahem a romantickou linií. Ne vždy je to ale k dobru věci, tempo se ve druhé polovině bortí a příběh postrádá potřebnou katarzi a nedisponuje dostatečně zajímavými okamžiky, pro které bychom si první krůčky sepsané slovní zásoby mohli v budoucnu vždy živě vybavit a přednášet je svému okolí. Kdo ale toužil vidět Mela Gibsona znovu se skotským přízvukem a mohutným plnovousem, má jedinečnou šanci. Vice zde. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné prekvapenie. Dejová linka síce obsahuje niekoľko hluchých miest, čiže miestami to má tendenciu skĺzavať k nude, no tento problém vo veľkej miere vyvažuje sympatické herecké osadenstvo (vrátane Natalie Dormer) a nečakane emotívny záver, ktorý celý tento príbeh krásne podčiarkol. Taktiež výprava s kamerou boli veľmi pekné, hotový balzam na oči pre každého fanúšika dobových filmov. Možno to ale chcelo príbehovo ešte potiahnuť ďalej. Predsa len došli až po písmeno "T". Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Snímek nabral dvouleté zpoždění kvůli sporu ohledně práv k filmu. (Duoscop)
  • Mel Gibson a režisér Farhad Safinia požadovali od produkce povolení dotáček přímo v Oxfordu, které by film vykoply o level výš, na ty ale producent kvůli prý už přestřeleným nákladům nekývl. A začaly právní spory a hádky, které nakonec Gibson s režisérem prohráli. A tak film nepromovali (režisér se ani nepodepsal). [Zdroj: Moviezone.cz] (Spiker01)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama