Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nemáš zrcadlo ?? Pěkná kravata !!" ;) Heuréka !! Objevil jsem vrchol Jakubiskovy tvorby.. Ten si sám maličko tímhle kouskem, nejskvostnější grimmovskou adaptací, jakkoli v důsledku velmi volnou, uvázal smyčku, když tu pomyslnou laťku později už jen horko těžko mohl překonat.. Faktem zůstává, že jeho jedinečný styl právě tomuto žánru - Však se taky jedná o jednoznačného krále, či spíš královnu, slovenské pohádky, jakkoli ho zásadně ozvláštňuje, jak svým rukopisem, tak i jeho oblíbenými motivy s tím erotičnem na čele, nejlépe sedí.. Upřímně se nemohu dočkat, až si Jakubiskovu Fellinbabu budu moci při další projekci užít znovu.. I s filmovou smrtkou číslo jedna - Což jistě potvrdí i Jirka Korn.. - Valerií Kaplanovou..;) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická Jakubiskova výrazná stylizace, ke které přispěl výtvarnou spoluprací veliký talent Jozef Vyleťal. Podobně jako například v Panně a netvorovi film stojí nejvíc na jeho fantastickém umění. Vyleťalův kouzelný šmrnc nasnímal další mistr, kameraman Dodo Šimončič. Magickou hudbou Petr Hapka tohle dílo doslova vymazlil. Petronela Vančíková v hlavní roli Alžbětky doslova září a v osmdesátých létech byla mou oblíbenou herečkou, jaká škoda, že se potom z filmového plátna nadobro vytratila. Valeria Kaplanová si po pohádce Honza málem králem opět zopakovala roli Smrtky. Něco mi na Perinbabě chybí, možná lepší celistvost, větší poetičnost a epičtější vyprávění, u kterého jsme u Jakubiska již zvyklí. Nešťastným se mě zdálo i předabování všech postav z roku 2016, čestina mě v tom moc nesedí. Každopádně je Perinbaba významným dílem ve filmografii Juraje Jakubiska. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jedine dva filmy z Jakubiskovej tvorby, ktore sa daju pozriet /+ Sedim na konari a je mi dobre/ Tento sa da pozriet iba kvoli Giulette Masin-e /manzelka talianskeho rezisera Federica Fellinniho/. Jediny dovod, preco si film obcas pozriem, je herecka ucast mojho oblubenca menom Sona Valentova /Kladivo na Carodejnice/. Jakubiska osobne neuznavam : 76 % ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Keby to nebola kultová rozprávka, tak vás budem presviedčať, že je to horor :) Jakubisko hádže horové a rozprávkové motívy a obrazy do jedého vreca a výsledok je úžasný. Skrátka, súčasť slovenskej kultúry. Film, ktorý je rovnako ako napr. MRÁZIK či TRI ORÍŠKY nesmrteľný. Horory zbožňujem, musím dať plné hodnotehnie.... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten Jakubiskův šílený vizuál se podle mě nehodí nikam líp, než právě do pohádek. Sice i tady mi to přišlo chvílemi krapet přeplácané (ačkoli mi spíš vadila přesvětlenost některých záběrů) a rozhodně nemůžu říct, že by mě to bavilo po celou dobu a že tu nebylo pár nudných míst (které jsou hlavně v prostředku), ale celkový dojem z toho mám překvapivě příjemný. Ten vizuál do toho docela seděl, zápletka se mi taky líbila, protože drobátko vypadá jako hodně pohádková verze Nezvratného osudu a líbila se mi i ta atmosféra. A taky ještě herecké výkony a hudba Petra Hapky. Tak jako tak bych spíše dal jen silné tři, ale vzhledem k účasti Giulietty Masiny v hlavní roli Perinbaby mile rád tu čtvrtou hvězdičku přidám. Ona mě totiž dokáže potěšit snad vždy, všude a v každém věku a hlavně díky ní Perinbaba dobře funguje, protože do toho příběhu vnáší určité pozitivní kouzlo... Slabé 4* ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Predstaviteľka Alžbetky (Petra Vančíková) sa po Demänovskej ľadovej jaskyni prechádzala len v nočnej košieľke. (martin1m2)
  • Keď mala Giulietta Masina (Perinbaba) hrať na klavíri, kvôli efektu zobrali čisté sklo, potreli ho vazelínou a dali ho pred kameru. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Deana Horváthová-Jakubisková spomína, že počas natáčania rozprávky sa s režisérom rozprávky Jurajom Jakubiskom v rýchlosti aj zosobášili slovami: „My sme sa počas nakrúcania Perinbaby brali. Juraj točil exteriéry, potom prišiel na víkend domov na svadbu a utekal naspäť na natáčanie.“ (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama