Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (146)

kingik 

všechny recenze uživatele

Přes tlustší kondom inspirativně vyprcaný Tolkien s Jacksonem. Ovšem zábavně a víceméně skromně pojaté pohádkové fantasy hrátky si nečiní ambice být první v trikových žebříčcích. S klidem se dá odpustit i totálně necharismatický hrdina jménem Espen, jehož domácké pojmenování Popelák má zřejmě svůj prapůvod kdesi v české pohádkové studiové tvorbě. Obsahová složka filmu je z hlediska nápaditosti tak akorát. Divák se může těšit na lesní nymfy, mocného Krále trollů a egocentrického krále a jeho družinu. Troll, který má být hlavní atrakcí filmu, se v celé své kráse moc nezjeví, čímž postupně pomine zájem o něj. Jím unesená princezna, co si do osmnácti třela klitoris o žezlo, vypadá neopotřebovaně a sympaticky. Celkově se pořád putuje lesem, bažinami i skalisky. Celkem to ubíhá, kamera je výrazně krajinářsky orientovaná, ke konci už je to horší s viditelností, začnou se totiž vršit noční scenérie. Dost se sází na humorné sekvence, což se ukázalo jako svěží prvek, který funguje, i když i nějaké té trapné chvilky nezůstane divák ušetřen. S partou kolem režiséra Mikkel Braenne Sandemose se nevidíme naposled. Popelák a spol. si vynutil svůj návrat. A vypadá to, že jim pobyt i pohyb na čerstvém vzduchu ve společnosti přírodních krás rozhodně svědčí. 7/10 ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Pro fanouška hardcore fantasy se tu samozřejmě vyskytuje příliš mnoho čistě pohádkových motivů (princezna je odsunuta na vedlejší kolej, padouch je profilován jako komická postava, zápletka typu "pomohu nebohé stařence a ta mi poradí" apod.), ale jinak se jedná o nadmíru povedenou záležitost, která rozjasní ponurý zimní večer, a to nejenom díky krásné krajině a povedenému vizuálnímu zpracování. Jen je vtipné, že stejně jako mají Češi Němce, vnímají podobně Norové Dány. ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Norové jsou převážně známí svým tvrdým přístupem a temnou atmosférou. Miluji od nich seriály a i několik krimi filmů. Když se k nám dostala pohádka, docela mě to překvapilo, ale na druhou stranu proč ne. Může být zajímavé vidět, jak se s tím poprali. A musím říci, že se jim to krásně povedlo. Je to sice typická šablonovitá pohádka, ale potěšila. Je to krásně barevné, má to humor, myšlenku. Musíte se naladit na vlnu rodinného filmu (pohádky) a bude se vám to líbit. Oproti české tvorbě je toto skoro oscarový snímek. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem po dlouhé době chuť na pohádku a jelikož znám jednu kouzelnou osůbku z Norska, tak jsem se rozhodla pro norský celkem nový počin - Cestu za králem volů. Teda Trollů. Vůl, slyšící na jméno Espen, byl ten, co za tím trollem šel. On to vlastně nebyl přímo vůl, jen tak trochu nešikovnej kokot díky kterýmu se z jeho brášků a tatíka stali bezdomovci dřív než by jeden řekl troll, jelikož jim málem tak trochu na Palacha podpálil rodnou chaloupku. Brášky s tatíkem to překvapivě nasere a Espenova výmluva "Za vše může troll" se neujala tak, jak čekal. K jeho štěstí ho nezabijou a jen ho vyhodí z baráku, což není tak velkej průser, když barák už vlastně nestojí. Jelikož Espen má v tu chvíli hromadu volnýho času tak se rozhodne zachránit princeznu, která se tak trochu pohřešuje a shání se po ní ultra kokot s dvouma žaludama, co ho poslechnou na slovo. Princeznu samo sebou chce za ženu král Trollů což je strašná píčovina páč král trollů měří asi 15 metrů a tak fakt nevím, co do princezny chtěl strkat nebo k čemu by mu byla. Kromě Espena a ultra kokota se princeznu vydají zachránit i jeho dva bráchové, aby bylo na novou chalupu a oni se s královským pokladem stali milionáři z chatrče. Cestou se pak dějí zázraky jelikož vždy neschopnej Espen jim najednou umí zachránit prdel jelikož v té svojí palici krom tuny píčovin má i nějaký ty moudra z knížek. Samo sebou vše dopadne hepyjéndem, Espen bude klátit princeznu, s bráchama se udobří s tatíkem taky, ultra kokot ostrouhá, král Trollů se rozpadne na padrť a chaloupka bude stát jako Espenovo péro pokaždý když vidí princeznu. Prostě je to celý tak extrémně ňuňu až mávnu rukou nad tunou píčovin a hodím to do krásnýho průjemnýho hovnocení. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec spíš zklamání. Těšil jsem se sice na pohádku, ale na pohádku s dobrodružnou výpravou a příjemným nádechem fantasy, ale nakonec jsem dostal plytkou řachandu, vedle které i naši Tři bratři vypadají jako... no jako pohádka s dobrodružnou výpravou a příjemným nádechem fantasy :-) Navíc bych, stejně jako Němcům, zakázal Skandinávcům používat ve svých filmech humor, protože tyhle národy ftipní FAKT nejsou. Na druhou stranu norská příroda nepřestane uchvacovat, trollík byl taky docela fajn... a pořád jsem očekával, jestli ve filmu zazní tahle skladba, když už je to ten Mountain King... a dočkal jsem se, navíc v asi nejvíc cool scéně. Slabé 3*. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)
  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)

Reklama

Reklama