Reklama

Reklama

Perinbaba a dva světy

  • Česko Perinbaba 2 (neoficiální název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hlavní postavou filmu je Lukáš, syn Alžběty a Jakuba z kultovní pohádky Perinbaba. Rozhodne se vydat do světa na zkušenou. Touží najít pravou lásku a své vlastní štěstí. Od počátku jeho putování mu tu a tam pomůže najít správnou cestu hodná Perinbaba, zatímco smrtka Zubatá se mu snaží škodit a klade mu do cesty nebezpečné nástrahy. Brzy najde chytrého psa Ucha a společně se vydají nalézt bájnou zemi hojnosti, která podle pověstí leží za sedmero horami a sedmero moři až na samém konci světa. Na zámku se během své cesty dostanou do vězení, ve městě zničí i zachrání velkou svatbu, v zemi divoženek se Lukáš zamiluje, pomohou zachránit pohyblivé město a v království, ze kterého zmizely všechny ženy, se musí utkat s havraními bojovníky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (60)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Ale nebylo to tak špatný. V první řadě tomu teda dle mého značně ubližuje napojení na Perinbabu, které je viditelně hlavně z komerčního účelu, ale jinak ten svět celistvě působí jako naprosto jiný, než v prvním filmu. V první půlce to dějově funguje poměrně slušně. I Frlajs není tak marný. Ale jak se začně nabalovat ta hlavní linka okolo zmizelého království, tak to začně působit, že jsou to tak tři filmy v jednom. A samotnej závěr pak vypadá, že k filmu vůbec nepasuje. Podobně jako u dalších filmů, které postupně prošli brutální obměnou, tak i tady by bylo zajímavé vidět ty původní verze. Co se každopádně určitě musí vychválit, tak je hudba, která je strhující a zaslouží si všemožná tuzemská ocenění i přes další nevýrazné aspekty filmu. Digitální efekty jsou bohužel vysloveně odporné, mnohdy zbytečné a v kontrastu s klasickými efekty působí opravdu jako pěst na oko. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pozdní Jakubisko na steroidech. Nejvíc WTF film poslední dekády a ultimátní kombinace geniality a patlalství. _______ Jako žádný Jakubiskův film, ani tento nemá sedící postsynchrony (a ano, i zde jsou často nalepené na záběry, ve kterých herci zjevně neříkali vůbec nic a není jim vidět do obličeje). Ani se to příliš nepřehání s kontinuitou záběrů, takže jakákoli akce (čímž myslím scény typu "děti chytají běžícího psa") působí značně avantgardně. Nikdo neřeší, že CGI hrad / zámek na velkých celcích vypadá úplně jinak, než lokace, ve kterých jsou točené scény s herci, a které by se měly nacházet na tom samém hradu / zámku. Je tam dost CGI, které je jen 2D a někdy vypadá hnusně. Postavy samotné Perinbaby a Smrti tam nějak náhodně přepadly z původního filmu a nedaří se je do vyprávění smysluplně zaintegrovat. _______ Všechny bizarnosti, jejichž kompletní výčet by byl dlouhý, ovšem jde smést s tím, že velkou část filmu sledujeme sen (a dokonce i sen ve snu), kde se na kauzální logiku nehraje ¯\_(ツ)_/¯ _______ Je také nutné zdůraznit, že Jakubisko vyniká výrazným výtvarným talentem a ani moc nevadí, když trochu pohádkově kýčaří, nebo po stopadesáté opakuje svoje oblíbené motivy. Jeho práce s prvky lidové slovanské kultury a mytologie v československém kontextu působí svěže. Fantazie a nápadů je v Perinbabě II víc jak ve všech českých pohádkách za posledních dvacet let dohromady. Ale zas škoda, že chybí subtilní erotické a hororové motivy tvořící velkou část kouzla Perinbaby původní._______ Nevím, jestli bych někomu ten film s klidným svědomím doporučil a číselně hodnotit se asi dá jen na nějaké Schrödingerově stupnici, ale když už tuzemské WTF, tak prosím něco takového a ne Magnuska nebo Evu Toulovou. ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Lukáš je synem Jakuba a Alžběty z prvního dílu Jakub už je po smrti a pro Alžbětu si dojde smrtka na začátku filmu. Alžběta Lukášovi řekne , že si přeje , aby šel do světa tak jde narazí na nějakého chlápka co vypráví příběhy o bájném sedmirohém beranovi co žil v nějaké krajině hojnosti kde rostly na stromech salámy a ve vodě teklo mléko (tady asi naráží na mořskou pěnu jelikož v té době byly lidi  omezení  tak si to mohly splést ve filmu ani ukázané to mléko není) uvěří tomu a vydá se to místo  najít . Na cestu mu dá Perinbaba svého psa  , aby mu pomáhal přežít a mezitím po něm jde zubatá co ho chce zabít. Oproti jedničce je to slabší navíc posledních   cca 30 minut je už pěkně debilních já chápu , že jsme v pohádce , ale tady už to zabrusluje i do fantasy kdy vidíme ženské létat na sukních  a podobné hovna i s koncem už to nezvládly jelikož zde z ničeho nic zubatá skončí s řemeslem tím pádem by ho nepopravily tak nemusel ani utíkat. Navíc do filmu narvaly i feministické hovna o nadřazených ženách a chlapech co musí zemřít asi, aby to více vydělalo. P.s. V tom spodním království je řečeno, že tam nejsou žádné ženy přesto tam žijí malé dívky hodně velká filmová chyba P.s. 2 Proč ta smrtka mluví více jazyky na konci co to jako je pochopil bych ještě kdyby třeba z ničeho nic začala mluvit slovensky  (takový vtip pro české diváky) nebo česky (pro slovenské diváky) , ale tady to nedává smysl navíc ji nejde rozumět aspoň titulky tam mohly dát P.s. 3 Tak, že vše se odehrálo za jeden den (ráno ho měly popravit) on dokázal najít si lásku pak najít sedmirohého berana a vysvobodit zakleté království a ještě se i vrátit a mezitím i vyspat kde se na něho hrabou Avengers.  60 procent ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Ešte ani neprišla do kín, už bolo počuť kritiku. Podľa mňa výber hercov je super. Lukáš sa mi v hlavnej roli páčil, Valéria tiež a navyše ona je aj v súkromnom živote, podľa rozhovor, čo som čítala, inšpiratívny človek. Hudba opäť krásna. Animácia podľa mňa vydarená, záver rozprávkový, ako má byť. Možno elitarsky kritici tam nájdu chyby v scenári a dramaturgii, ale to ja určite nie som, takže pre mňa super. Inak myslím, že to nie je celkom pre deti rovnako ako ani prvá Perinbaba, ale tak kino bolo plné detí. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná surrealisticky laděná pohádka, od níž nemůžeme požadovat striktní logiku reálného života. Netřeba se nad tím pozastavovat. Když třeba malý princ tvrdnul na nějaké planetě a vykecával se tam se sentimentální liškou, tak se nikdo nechytal za hlavu, jaké je to WTF. Pokládám tento film za důstojné Jakubiskovo rozloučení s filmovou tvorbou. Děj je výrazně signovaný živlem vzduchu: větrný mlýn, různé vrtulky, padáky, prapodivné létací stroje a hodně tam fouká. Nejvíc se mi líbilo, jak se ženské snášely z oblohy. Stačilo by jen chytat. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (8)

  • Cirkusové scény se natáčely na Horním náměstí v Přerově. Režiséra Juraje Jakubiska oslovila architektura náměstí a také nádherné lípy uprostřed. [Zdroj: Denik.cz] (Narcis)
  • „Diváci mi často psali, ať natočím pokračování Perinbaby. Bohužel Giulietta Masina už není mezi námi a já kvůli tomu nemohl vyhovět, protože jsem si nedokázal představit, že by ji ztvárnila jiná herečka. Naštěstí současné technologie mi pomohly změnit názor. Přicházím s novým příběhem, pohádkou jednadvacátého století, která nám vrátí i milovanou Giuliettu,“ prohlásil Juraj Jakubisko. (Duoscop)
  • Při natáčení filmu na východním Slovensku tvůrcům z hotelového pokoje byly ukradeny speciální paměťové karty s natočenými (zálohovanými) záběry. Natáčení na jeden den bylo nutné přerušit a nové karty sehnat v Praze. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama