foto

Ivan Romančík st.

  • nar. 9.4.1950 (70 let)
    Martin, Slovensko, Československo

Biografie

„Samotná moja herecká práca je teraz väčšinou, keďže sa takmer netočí, zameraná na dabing, za ktorý som okrem niekoľkých prémií získal aj dve Zlaté slučky za najlepší herecký výkon v oblasti dabingu.“

Herectvo študoval na VŠMU v Bratislave. Po jej ukončení nastúpil do divadla DSNP v Martine, v ktorom začínal aj jeho otec Elo Romančík. Počas dvanástich sezón vytvoril množstvo postáv, za ktoré získal viaceré ocenenia (postava Galileiho v rovnomennej hre, Nila v Meštiakoch, Podkolesina v Ženbe, Riečana v Pomocníkovi, Salieriho v Amadeovi). Za postavu Vinca vo filme "Ako sa Vinco zaťal" bol ocenený výročnou cenou.

Potom bol angažovaný na Novú scénu v Bratislave, kde bol jedenásť sezón, počas ktorých takisto vytvoril množstvo krásnych postáv. Takou významnou postavou bol Thomas Moore v hre "Človek pre všetky časy", za ktorú bol taktiež ocenený. V súčasnosti sa venuje pedagogickej činnosti na Konzervatóriu v Bratislave, kde vyučuje odbor herectva.

Zdroj: Presskit k seriálu Mesto tieňov

Herecká filmografie

Filmy

2020 Perinbaba a dva světy
2017 DOGG
Přání k mání
2016 Manžel Ján s rodinou (studentský film)
Zázračný nos (TV film)
2014 Místa
2012 Filmoviedky: Náhradná matka (TV film)
2011 Dům
Filmoviedky: Dušičky seniorov (TV film)
2010 Filmoviedky: Výstrel navyše (TV film)
Legenda o létajícím Cypriánovi
2009 Nedodržený slib
2004 O dve slabiky pozadu
2000 Krajinka
1999 Kráľovská hra (TV film)
Prstene pre dámu (TV film)
Zločin (TV film)
1998 Drahí príbuzní (TV film)
Za mestskými múrmi: Spravodlivosť (TV film)
1997 Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas (TV film)
1996 Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1995 Albert, Albert (TV film)
1994 Doloroso (TV film)
Trýzeň svedomia (TV film)
Zlatohláska (TV film)
1993 Jakubov rebrík (TV film)
Neviniatka (TV film)
Výsluch (TV film)
1992 Jahňa chudobného (TV film)
Klinec (TV film)
Putá osudu (TV film)
Starec a cár (TV film)
Stratený list (TV film)
1991 Bolo a nebolo (TV film)
Infantkine narodeniny (TV film)
Ružová Anička (TV film)
Variácie slávy (TV film)
Zuzanka Hraškovie (TV film)
1990 Jacobowski a plukovník (TV film)
Súboj (TV film)
Čierny princ (TV film)
1989 Domček so záhradkou (TV film)
Mona Lisa (TV film)
Právo na minulosť
Reverend (TV film)
Spálená košeľa (TV film)
Tanec nad plačom (TV film)
Zlatňanka (TV film)
1988 Chlapček vrabček
Lýrnik Ostap (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Muži s plnou mocou (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Sám sebe katom (TV film)
Žartovné rozprávky (TV film)
1987 Tristotridsaťtri strieborných prepelíc (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
Večná doba chvíle (TV film)
1986 Sen o kováčovi (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Zakázané uvoľnenie
1985 Ako dve hrdličky (TV film)
Albert (TV film)
Darček pod jedličku (TV film)
Hluchý muž na hranici (TV film)
Ján Literát (TV film)
Plánka (TV film)
Za každú cenu (TV film)
Žena (TV film)
1984 Oko za oko (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Kováčova múdrosť
Kľúče od mesta (TV film)
Zajac na diaľnici (TV film)
1982 Dedičstvo (TV film)
Najkrajší kvet (TV film)
Obyčajný príbeh (TV film)
1981 Crainquebille (TV film)
Desiaty chlap (TV film)
Profesorova dcéra (TV film)
Úspech (TV film)
1980 Brzdná dráha (TV film)
Na začiatku cesty (TV film)
Návrat kráľovho muža (TV film)
Pomocník (TV film)
Zbožňovaná (TV film)
Šachová partia (TV film)
1979 Hra bezohľadných (TV film)
Rosnička
Tri svadby (TV film)
Tuctové dievča (TV film)
1978 Meštiaci (TV film)
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Ťapákovci (TV film)
1976 Dobrý deň, stará mama (TV film)
1975 Hra o česť (TV film)
1974 Rozhodnutie (TV film)
1973 Dolina
1970 Fraška o kadi (TV film)
Patetická sonáta (TV film)

TV seriály

2018 Vlci (TV seriál)
Episode 40 (E40)
Episode 39 (E39)
Episode 38 (E38)
další epizody (31)
2016 Doktor Martin (TV seriál)
Zešílíme spolu! (S02E10)
2015 Divocí koně (TV seriál)
Epizoda 68 (S02E68)
Epizoda 67 (S02E67)
Epizoda 66 (S02E66)
další epizody (160)
2014 Doktori (TV seriál)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Biele mäso (S02E10)
Vražedná sieť (S02E09)
Sladká smrť (S02E08)
další epizody (10)
2011 Druhý život (TV seriál)
Zlomok sekundy (TV seriál)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Až kým nás smrť nerozdelí (E04)
Odsouzené (TV seriál)
2008 Mesto tieňov (TV seriál)
Nebezpečné vzťahy (S01E10)
Sériový vrah (S01E09)
Únos (S01E08)
další epizody (10)
Panelák (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2006 Susedia (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Škriatok (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
Dobrodružstvo so šiestimi Napoleónmi (E02)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
Život bez konca (TV seriál)
Leto 1916 (E04)
1981 Bocianie hniezdo (TV seriál)
1980 Moje kone vrané (TV seriál)

Dokumentární

2018 Výjezdní doložka pro Dubčeka - vyp.
2008 Magická osmička (TV seriál)
1999 Herci s taktovkou
1992 Hľadanie ostrova istoty - vyp.
1990 Bratislava - vyp.
Tvorba a ochrana sídelnej zelene - vyp.
Zem neodpúšťa - vyp.
1989 Návraty - vyp.

Divadelní záznam

1994 Škoda,že je pobehlica (divadelní záznam)
1988 Don Juan (divadelní záznam)
1984 Starší syn (divadelní záznam)
1983 Barbari (divadelní záznam)
1981 Kubo (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2006 Portrét (TV pořad)
2000 Ako som bol hercom (TV pořad)
1999 Variácie (TV pořad)