Reklama

Reklama

Případ Nile Hilton

(festivalový název)
  • Švédsko The Nile Hilton Incident (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Thriller odehrávající se na pozadí revoluce v Egyptě v roce 2011. V ulicích Káhiry to začíná vřít, křesla elit režimu budou brzy povážlivě vratká a detektiv Naredin je přivolán k vraždě krásné zpěvačky. V průběhu vyšetřování se stále těsněji zaplétá do nepřehledné hry nejvyšších pater egyptské politiky, starým ani novým spojenectvím nelze věřit a na své misi je čím dál osamělejší. Tarik Saleh ve svém filmu rekonstruuje revoluční Káhiru, živé a dusivé místo zároveň, je to chaos apokalypsy, ve kterém se hrdina snaží udělat správnou věc, získat spravedlnost pro oběť vraždy, i kdyby ho to mělo stát život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (52)

mira007 

všechny recenze uživatele

Egyptský ( respektive evropský ) noir detektivka, u které asi většinu odradí pomalé tempo vyprávění, ale mně hodně líbila, protože. 1) exotika - Egypt v době pouličních demonstrací ( nevybavím si jiný film, který by byl točený jakoby mimo západní nebo asijský svět s "domorodci" v hlavní roli) 2) mezi řádky si divák asi umí představit strukturu arabských společností - úplatky jako naprosto bežná, všemi přijímaná skutečnost, policie, která koná jen když se jí chce, mocní tak mocní, že jim může projít i vražda, sexuální frustrace v muslimském světě atd. Dám pět hvězd, protože v záplavě všemožných kriminálek dle amerického střihu je tohle opravdu něco vyjímečného. Případ inspirovaný skutečnou vraždou libanonské zpěvačky Suzanne Tamim https://www.youtube.com/watch?v=XjOSyiLuBKg . ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Ušlo mi to na domácom Art Film Feste, následne som to prespal vo Varoch. A až teraz konečne videl! Moderný, globalizovaný dôkaz, že NOIR je nadčasový fenomén a proste spoločenský MOOD...ktorý dokáže výborne fungovať aj v takom exotickom Egypte na pozadí búrlivej Arabskej jari... Btw, povesť nikotínového filmu platí na 110%! Narátal som cez 40 cigariet, čo je rozhodne viac ako 33, ktoré v klasike Preč od minulosti (1947) narátal Eddie Muller :) ()

Reklama

Brylin 

všechny recenze uživatele

Arabský noir? Už je to tak! A navíc vůbec ne špatný. Na pozadí vařícího se bahna egyptské společnosti roku 2011, ve kterém se bortí chatrné mosty přes prospast mezi 1% mocných a 99% naštvaných, sledujeme vyšetřování vraždy, jejíž okolnosti vedou mezi nedotknutelné. Kupodivu i ve zkorumpovaném detektivovi Noredinovi se snad pod tlakem kolektivního nevědomí cosi zlomí a slepě chce dotáhnout ožehavý případ bez ohledu na následky. Hlavní devízou filmu je skvělé vykreslení výbušné atmosféry doby, přímo cítíte, že frustrace bezmocných dosáhla vrcholu. Snímek vycházející ze skutečné události z roku 2008 (vražda Suzanne Tamim) působí velmi autenticky i přesto, že egyptská policie těsně před natáčením zrušila povolení a točilo se nakonec v Casablance. Vyzdvihl bych i velmi dobré herecké výkony, z nichž ční ještě o úroveň výš představitel hlavní role Fares Fares. Velmi silné čtyři hvězdičky. P.S. Snad nikdy jsem neviděl ve filmu tolik vykouřených cigaret, a to platí i pro hollywoodské filmy zlaté éry :-) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

V Nile Hiltonu, luxusním hotelu v Káhiře, najde pokojská zavražděnou mladou zpěvačku a uvidí i jejího vraha. V tom okamžiku jí jde o život. Na policii se dostaví další zpěvačka, která hledá svou kamarádku. Tu zavražděnou samozřejmě. Sblíží se s vyšetřovatelem Naredinem a představí ho vysoké společnosti, se kterou se stýkala i její kamarádka. Patří vrah mezi egyptskou smetánku nebo jím je někdo z podsvětí? Umírají ale podezřelí a mrtvých stále přibývá. Nakonec jde o život i samotnému Naredinovi. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Miluji, když mi film ukáže bez příkras nějaké prostředí, město, profesi.. Příběh odehrávající v období "Arabského jara" má až magickou atmosféru. Detektiv Naredin je sám zkorumpovaný a na své místo dosazený díky strýcovi. Ovšem člověk tak nějak chápe, že takhle to v Káhiře prostě chodí a není jiná možnost. Policie je zamořená korupcí a případy jsou politicky ovlivňované. Jednoduchý případ vraždy se tak mění v boj s větrnými mlýny. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Tarik Saleh se nechal inspirovat reálným případem vraždy libanonské popové zpěvačky Suzanne Tamimové, dlouho propírané egyptskými médii. K ní došlo před necelými deseti lety v luxusním dubajském hotelu a na svědomí ji měl egyptský politický činitel. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • S natáčením poslední scény filmu vypomáhal bratr představitele hlavní role režisér Josef Fares. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Natáčení snímku mělo původně probíhat v místě, kde je situován děj, tedy egyptské Káhiře. Několik dní před první klapkou se však režisér Tarik Saleh dozvěděl, že musí z bezpečnostních důvodů opustit Egypt. Štáb souhlasil s přesunem do marocké Casablancy, což způsobilo posun začátku natáčení. Evropská část štábu kvůli tomu musela oželet Vánoce s rodinou. Se změnou dle tvrzení režiséra souhlasila zvoláním „OK, fuck Christmas!“. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno