Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je jedním z mnoha českých sci-fi filmů, které se k vyjádření myšlenky obejdou bez velkých efektů a počítačových kouzel. Cestář (V. Brodský) trvale žije budoucností a odmítá všednosti běžného dne. Mezigalaktické výpravě se porouchá chronometr a vyšle humanoida (L. Sobota) k průzkumu planety za účelem nalezení schopného člověka k opravě přístroje. To se nakonec podaří a výprava může pokračovat v cestě. K zamyšlení snad stojí úvaha, že se naše společnost od roku 1977, kdy se film natočil, o mnoho dále ve vývoji neposunula. Pravda, máme "modernější" věci, ale jinak vše zůstalo při starém. Možná i proto se již mimozemšťané nepokoušejí o další kontakt, možná čekají na onen posun ve vývoji. (ČSFD)

(více)

Recenze (71)

Matty odpad!

všechny recenze uživatele

Komedie mimozemského původu. Natočená bytostmi nemajícími potuchy o tom, že mezi přiléhajícími záběry by měla existovat alespoň elementární kauzalita; o tom, že jednání postav, jde-li alespoň o průměrně inteligentní lidská individua, zpravidla vykazuje určitou logiku; o tom, že komedie by měla vyvolávat smích, ne nutkání rozbít televizní obrazovku kladivem a osladit si kávu arsenikem. Ale vážně – CO TO KURVA BYLO??? 10% Zajímavé komentáře: Šandík, vypravěč ()

Opsha 

všechny recenze uživatele

Boha jeho, to byl maglajz... Tolik předních herců, režie od Jireše a hudbu složil Zdeněk Liška. Jenomže scénář je patlanina, hodná dortu od pejska a kočičky. Máme v něm spoustu zbytečných figurek, komunální satiru o líném cestářovi, grotesku se spoustou honiček, šroubované pokusy o poetiku a pak i naprosté dada (kdo neviděl Sobotu získávat oblečení, nepochopí). A je vidět, že tahle filmová zakázka nenadchla ani Jireše s Liškou. První se evidentně vykašlal na jakékoliv zásahy do scénáře a natočil ho tak jak byl, druhý, krom klasických mimozemských pazvuků doplnil film jednou jedinou přeslazenou melodií. Upřímně řečeno, bylo zábavnější tenhle kousek shánět, než se na něj dívat. ()

Reklama

noriaki odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že slušný režisér a plejáda špičkových herců dokáží společnými silami natočit obstojný film i z dementního scénáře. Ale ono prd. Talíře nad Velkým Malíkovem dopadly jako regulérní propadák. Jsou jen stěží sci-fi a ještě méně komedie. Respektive nějaké motivy a pokusy o vtip by se tam našly, jenže tak zoufale nevyužité a nahodilé, že by se bez nich příběh úplně obešel. A když o tom tak přemýšlím, tak by tam ani nemusel být ten příběh. Koneckonců taky skoro žádný nebyl. Scénky na sebe navazovaly jen velmi volně a většina z odehrávaného, byla úplně samoúčelná. Nerovný souboj jedné neschopné scenáristky s naší kinematografickou smetánkou na K.O. vyhrála Mária Rudlovcáková. ()

MarekT odpad!

všechny recenze uživatele

Až přehnaně výborně obsazená (moc postav najednou škodí), nicméně i tak velice špatná (ne)komedie s překvapivě žádným dobrým vtipem. Hlavně Brodský a Kemr podávají jeden z nejslabších výkonů v kariéře, demencí trpící scénář je naprosto zmatený a střídají se v něm nesourodé žánry. Jakousi třešničkou na dortu má být pokus o vyjádření myšlenky, která se vypařila do vzduchu. Jako komedii nedoporučuji a pokud chcete nějaké sci-fi, které navíc vyjadřuje poselství, sežeňte si Lipského Srdečný pozdrav ze zeměkoule. Hlavně díky scénáři a nestandartním výkonům rekomandem posílám do odpadu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ono se tehdy nic říci nesmělo, ale o něčem se točit prostě muselo, tak vznikaly takovéhle paskvily. Tenhle je zajímavý leda tím, že je pod ním podepsaný Jaromil Jireš. A možná ještě tím, že scénáristka Mária Rudlovcáková musela být na LSD. A pan Jireš asi taky... Mimochodem, po zhlédnutí tohoto snímku člověk nic netušící o dané době možná pochopí, proč Jan Tříska vlastně tehdy emigroval... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Týně nad Vltavou a v Hrusicích. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno