Reklama

Reklama

Společenství vlků

  • Česko Společnost vlků (více)

Obsahy(1)

Společenství vlků působí povědomě až do okamžiku, kdy si hrdinka obleče červenou kápi, vydá se přes hustý les za babičkou a musí si dávat pozor na vlky. Pak pochyby zmizí a lze si tuto svéráznou variaci na Červenou Karkulku vychutnal se vším všudy. Vztah mladé dívky Rosaleen s její babičkou dalece přesahuje hranice vytyčené pohádkou, stejně jako mluvící vlk není jen místní kuriozitou. Podmanivý film Neila Jordana (Hra na pláč, Snídaně na Plutu) nabízí otevřeně psychoanalytickou hru s jednoduchým pohádkovým příběhem, v níž je všechno podřízeno propracované vizuální stylizaci, netradičnímu vyprávění a především důmyslným dialogům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

POMO 

všechny recenze uživatele

Uhraničivá fantasmagória, ktorá súčasne nadchýňa majstrovskou pocitovou réžiou Neila Jordana i ubíja panenskou nevinnosťou svojho príbehu, protichodne zamotanou do otravného spletenca troch vzájomne sa prelínajúcich dejových línií. Úžasný a boľavý zážitok v jednom, a určite film, akých už veľa neuvidíte. Krásna výprava, sympatické cameo Terenca Stampa. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,Spoločenstvo vlkov" mnohým pripomína Burtonovu ,,Ospalú dieru". Ja som si zase pri tej úchvatnej vizuálnej štylizácii skôr spomenul na Scottovu ,,Legendu". Tieto filmy sú v niečom viac podobné, v inom naopak menej. Majú približne rovnakú stopáž, avšak minimálne pri ,,Spoločenstve" je viac než postačujúca a dobre, že nie dlhšia. Vzhľadom k žánru by som uplatnil skôr priamočiarosť rozprávania. Rôzne odbočky v podobe zbytočného množstva príbehov filmu skôr neprospievajú a viac-menej oddychová snímka s ľahko rodinným razením sa stáva zamotanou, občas možno až nezrozumiteľnou. V tomto prípade by menej bolo určite viac. Nad spomínanými surrealistickými postupmi by som si dovolil zapochybovať a všetko by som skôr videl inšpirované symbolizmom až romantizmom, pričom môžem povedať, že Jordan presne vie, čo točí aj ako to má vyzerať. Ak bude spln mesiaca a ja budem pri dobrej konštalácii, tak možno jednu hviezdičku prihodím. Stephen Rea a David Warner boli viac než uspokojiví. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít úžasná vizuální a výtvarná stránka. To je opravdu pastva pro oči a vyvolává to skutečně zajímavé emoce. Stejně tak je to s hereckými výkony, které jsou naprosto bezchybné a úžasné. Bohužel film ztroskotává na scénáři, který do sebe zaplétá několik příběhů a vyprávění a to tak že jeden se odehrává v tom dalším. Pro mne osobně je to až nepříjemné, protože když sleduju vyprávění již třetího příběhu v druhém a ten probíhá v prvním a celé se to vlastně zdá dívce z dnešní doby, jsem z toho trochu jelen ... Tohle ten film zcela potápí. A pak význam nebo podstata filmu, o čem to všechno vlastně je? Hodně dlouho člověk neví, každý si v tom může najít něco jiného, nebo také nic podstatného. Z mého hlediska jde jasně o vztah "dívka vs vlk", tedy archetypální postava a vztah dívky k muži. A to mladé dívky ke zkušenému muži. Celý film je tak naprosto nenápadně zabalen do erotična ... Vlk by rád, ale dívka by měla znát pravidla. Pozor na zkušené vlky, dokážou dívku ("oběť") obelstít. Nakonec "Karkulka" však dokazuje, přesně jak jí v jednu chvíli říká její matka, že ženy mají v sobě také šelmu jako muži, jen je víc skrytá a ještě rafinovanější. Karkulka dostojí tomuto tvrzení a jako správná mladá holka dospěje a "vyjebe" se všemi, kdo na ni mají jakýmkoliv způsobem zálusk... Dále pak je zde hodně preferována postava vlka jako takového. Jak se říká: Kdo zabíjí vlka, zabíjí (potlačuje) zvíře v sobě. Velice zajímavý filmeček, ale ta struktura propletených příběhu mi prostě vadila. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Nějak nevím, co si o tom myslet. Vizuál to má úžasný a atmosféru podmanivou, ale celé to obsahové ladění do snu mi jaksi nesedlo. Prostě holka sní o pohádkovém světě, vlkodlacích, vztazích, feminsmu nebo taky strachu z mužů... Babo raď, co si z té psychoanalýzy vlastně odnést a mám pocit, že to pořádně nevěděl ani Neil Jordan. A ani dostatečně surreální to nebylo, abych to dokázal brát jen tak. Něco je teda naprosto jasné, ale čekal jsem asi víc, než jen nahození několika témat - obzvlášť, když mi došlo, že tohle nebude žádný standartní horor. Ta netradičnost a skvělé zpracování ho tahá hodně nahoru a hororové pojetí klasických pohádek, odkazující často na její původní, značně drsnější verze, mám taky rád, takže tomu tu slabou čtvrtou hvězdičku nakonec asi dám, když už to zachází aspoň trochu hlouběji a do artu, ale zároveň ani nemůžu říct, že bych byl nějak výrazněji nadšený. A taky nevylučuji, že to hodnocení časem neshodím, ten perverzní nádech v tom byl místy krapet přehnaný - rozhodně ne v nějaké explicitnosti, ale spíš v tom neustálém množství erotických náznaků. Ale když tak nad tím přemýšlím, dá se to brát jako sonda do tajných snů dvanáctiletých fanynek (např.) Stmívání a podobných kravin, jejichž životním cílem je být upír nebo vlkodlak, takže nakonec ty čtyři hvězdy jsou oprávněné. Slabé 4* ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Najvýstižnejšie by asi bolo tento film pomenovať ako "obludná verzia červenej čiapočky". Krásne je však to, že ikeď má film skutoče temnú a pochmúrnu atmosféru (dokonca gore efekty), stále si zachováva aj silné rozprávkové črty. Horor sa z rosprávky nestal len vďaka umocneniu strašidelných motívov, ktoré sa nachádzali už aj v rozprávkovej predlohe, no nový (charakterový a psychologický) rozmer dostali aj všetky postavy. Mimo toho, že výsledok mi naozaj imponuje sa le veľmi ťažko charakterizuje. Ak by som mohol prirovnávať, tak by som povedal, že v tomto filme sa spája Cronenbergovská psychologická morbidita, Burtonovská temnota a Giliamovská "inakosť". Prirovnanie je to síce veľmi neucelené, no asi najvýstižnejšie opisuje moje prežitky z tohto filmu. Veľmi, veľmi výnimočne po všetkých stránkach. (10/10) ()

Galerie (94)

Zajímavosti (6)

  • Autorka knižní předlohy Angela Carter spolupracovala s režisérem Neilem Jordanem na scénáři. (mahler)
  • Celý snímek je kromě úvodní scény natočen ve studiu Shepperton v Anglii. (mahler)
  • Odhadovaný rozpočet filmu byl jen 2 mil. dolarů a velká část padla na dekorace - produkční návrhář (Anton Furst který mimo jiné vytvořil Gotham City pro Burtonova Batmana) si stěžoval, že musel postavit pohádkový les ze dvanácti stromů. (mahler)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama