Celovečerné animované pásmo na motívy rovnomennej knihy Jana Wericha. Vtipné i poučné rozprávanie o veciach rozprávkových i každodenných, o čertoch, zázrakoch, ale aj o úplne obyčajných ľudských slabostiach a chytráctvach. Výtvarné poňatie bábkových príbehov presne vystihuje humor a atmosféru rozprávok "Fimfárum", "Až opadá listí z dubu", "Franta Nebojsa", "Splněný sen" a "Lakomá Barka", ktoré Jan Werich narozprával na gramofónovú platňu v šesťdesiatych rokoch a knižne vydal pod titulom Fimfárum. (oficiální text distributora)
Nápad zfilmovat Fimfárum je zajímavý. A nahodit film do široké kinodistribuce pak chvályhodný. Převedení pohádek mi ale přijde toporné a je škoda, že kvalita jednotlivých příběhů je natolik rozdílná. Někdy se jedná i o jednotlivé scény. Namátkou například myšlenka a zpracování úvodu "Až opadá listí z dubu" a pak najednou nudný a prapodivně animovaný Franta Nebojsa. A je to vážně škoda, protože ve Werichově humoru je potenciálu pořádný věrtel. ()
Tvůrcům s epodařilo výborně převést poetiku skvělých pohádek Jana Werich na filmové plátno. I když kvalite jednotlivých snímků je značně nevyrovnaná, například Franta Nebojsa vysloveně nudí a opakované zaběrty na kostlivce a jinou havěť jsou příliš monotonní, tak jako celek vyznívá film na výbornou. Velkým plusem je i výběr vypravěče, neboť Ota Jirák se vypravěčskému projevu Jana Wericha velmi přibližuje. ()
Byl jednou jeden kovář a ten měl krásnou mladou ženu....... . Při poslouchání hlasu Jana Wericha je mi líto, že jsem jej nikdy nepotkal. Mám pocit, že to je právě ten člověk, se kterým bych moc rád chodil na pivo. Člověk by se náramně pobavil a také jistě pochytil nějakou moudrost (čert:,,..a ty mi za oplátku dáš tři zlé duše“. kovář:,, tolik zlých lidí neznám!“. čert:,,protože jsi idealista!“). 5 příběhů, kterým dle mně vévodí Lakomá Barka, má sice různou úroveň, ale přesto je to záležitost pro malé i velké. I když to nejsou žádné pohádky, ale samozřejmě pravdivé příběhy.... . ()
Příjemné překvapení, protože nebyl zhanoben odkaz Jana Wericha a současně má fimfarum takový moderní šrmnc, díky kterému vypadá výtvarná stránka Fimfara opravdu ryze fimfarově. Povídky, bajky či pověsti jsou chytré, divácké a postavičky různorodé. Čert jako skoro férovej klaďas, působí věrohodněji než jako ryzí záporák. ()
Moje nejmilejší pohádková kniha přetavená do neuvěřitelného animovaného filmu, který k poetice Werichova slova přidává ještě nezaměnitelnou klimtovskou obrazotvornost. Takže krom neopakovatelné hravosti a vtipu originálu se divák dočká ještě hotových orgií vizuálního humoru. Jediné, co mi nesedí, jsou intermezza s hlasem Oty Jiráka, která tak trochu nezapadají do celkové koncepce. Jinak ale Fimfárum animované patří do stejné síně slávy jakožto Fimfárum psané. Příjemná protiváha barevným polotovarům Walta Disneye. ()
Photo © Česká televize

- Postavičky mají na každé ruce jen 4 prsty. (HappySmile)
- Výtvarník Petr Poš vymodeloval pro část „Lakomá Barka“ hlavu faráře, která až příliš připomínala prase. To se režisérce moc nelíbilo, a tak Petra Poše přemluvila, aby vyrobil hlavu novou s lidštějšími rysy. Nicméně původní hlava nepřišla nazmar, tvůrci ji nasadili praseti, které zabije učitel. (Landauer)