Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kachyňove filmy mám rád, ale tento som videl prvý krát. Nečudo, veď jeho názov evokuje úplne iný typ filmu, než akým je. Určite to nie je detský film a iba čiastočne film o deťoch. Je to film o batohoch, v ktorých si každý z nás nesie svoje radosti i starosti, stretáva iných batôžkárov, premýšľa, prečo jedni majú batohy veľké a iní miniatúrne, premýšľa aj o tom, či sa dá s tým niečo robiť a či to nebude na úkor iného. Nakoniec si všetci na chvíľu odložia batohy a doprajú čakajúcim deťom Mikuláša aj keď vedia, že už ráno si svoje batohy ponesú ďalej a niektorí aj inde. Do toho znie Hapkova hudba a Daniel Douda završuje svoj veľký herecký part bez toho, aby bol uvedený medzi hercami tohto filmu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Poetický filmový příběh o dvanáctiletém Rudovi odehrávající se večer na Mikuláše, který je v nemocnici, je charakterově ohromný sígr a nikdo o něho nemá zájem, včetně rodičů. Autorem je Jan Procházka, se kterým režisér snímku Karel Kachyňa v šedesátých letech hodně spolupracoval. V této době vznikl scénář i pro tento film, ale nemohl být realizován. Jelikož má porevoluční doba své, kdyby skutečně vznikl už v šedesátých či sedmdesátých letech, byl by sice černobílý, ale měl by vlivem doby daleko větší sílu. Ano, devadesátá léta jsou na snímku hodně znát, avšak Kachyňovi se podařilo atmosféru i přesto docílit dle svých představ. Spousta lidských osudů na jednom místě v jednu dobu a to jak u dospělých z řad zdravotnictví, tak u dětí z řad pacientů. Takřka všichni v hlavní úloze mají jedno společné. Pocit odcizení. Byť se jedná o obyčejný televizní film, svou kvalitou předčí očekávání. ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Chcel som si pripomenúť pamiatku pána herca Jozefa Abrháma a nechcel som jeho typické kladné role ale rolu kde hral človeka na šikmej ploche. A tento snímok je k tomu ako stvorený a navyše od režiséra Kachyňu. Prečítal som si pár komentárov a nestačím sa diviť, film nie je detský ! a neodohráva sa na Vianoce ! Je to veľmi ale naozaj veľmi smutný až depresívny film o samote, ľudskej zlobe ale aj o tom, že dobro sa môže skrývať v človeku ktorého odsúdime ako zlého človeka. Výborné ale vždy mi to tak pokazí náladu, napriek skvelému výkonu pána Abrháma. Dnes si predsa len dám niečo veselé - Polívčička byla?:-) 80 % ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Tohle komorní drama má blíž třeba k Přeletu nad kukaččím hnízdem, než k dětským filmům, k nimž název a z velké části dětské obsazení inklinuje. Smutnější, nádherně nostalgická atmosféra, dobrý scénář, jistí herci. S přihlédnutím k tomu, že se jedná o náš polistopadový televizní film, téměř mistrovské dílo... 90 % ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno viem isto, Kachyňove filmy treba pozerať srdcom. Príbeh síce jednoduchší, no tá atmosféra bola neskutočná - krásny nostalgický návrat do časov mladosti. Čo sa týka obsahu, veľká pravda. Konanie ľudí z veľkej časti záleží na prostredí a okolnostiach, v ktorých žijú. Chlapec, na prvý pohľad len taký výrastok a budúci kriminálnik, no mal srdce, väčšie ako poniektorí ľudomilovia. To isté sa dá povedať aj o vrchnej sestre. Dobro sa skrátka skrýva v každom z nás, len ho treba nájsť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Filmovalo se v Bohnicích. (M.B)
  • Televizní premiéra filmu se odehrála v roce 1992, do kin se snímek podíval až v roce 1996. (M.B)
  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)

Reklama

Reklama